Jaglana z botwinką

0

Bez koperku nie istniałoby dla mnie kulinarne lato. Jedno z najbardziej sytych śniadań jakie znam to lekko klejąca kasza jaglana z warzywami, śliwkami albo morelami. Dzisiaj botwinka i koperek doprawione jedynie solą morską i ziołowym pieprzem. Lubię podać ją z delikatnie ściętym jajkiem z patelni i odrobiną oliwy. Dodajcie swoje ulubione dodatki. Posiłek na wakacyjne śniadanie, obiad i kolację.

dla 4 osób

Kasza jaglana z botwinką na lato

składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)

– 1 pęczek botwinki (buraczki i liście)

– pęczek koperku

– oliwa

– sól, pieprz ziołowy

– opcjonalnie pestki słonecznika, dyni

wykonanie:

Kaszę ugotuj w 2 szklankach wody do miękkości (ok 12 minut). Zdejmij z ognia i pozostaw w garnku pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. W tym czasie pokrój drobno liście botwinki. Buraczki obierz cienko i pokrój w kosteczkę.

Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i przez kilka minut podsmaż warzywo. Dodaj kaszę, posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem ziołowym.

Podawaj z kropelką oliwy, opcjonalnie pestkami. Ja smażę do tego leciutko ścięte jajko sadzone.

Smacznego!

_DSC5265_Snapseed

freelogo

 

 

  1. Odpowiedz

    Ostatnio kasza jaglana modna ale mi to pasuje. Widziałam przepisy na kotlety z botwinką ale taka kasza jeszcze lepsza, szybciej i prościej.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011