Rogale pachnące wanilią i cytryną

18 maja 2013 , In: bez orzechów, bez soi, pieczywo
0

Stęskniłam się za drożdżowym. Dobrze jest po pędzącym tygodniu zanurzyć dłonie we wdzięcznym cieście i smarować wyrośnięte, przyrumienione rogale odrobiną masła.

Wiem, że wielu z Was podchodzi do tego tematu z dystansem. Jednak warto! Nie traćmy cennego czasu na wymówki. 

 

dla dwóch osób

Rogale drożdżowe

Składniki:

– 2 szklanki mąki uniwersalnej bezglutenowej + więcej do zagniatania i wałkowania, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 50 g cukru pudru

– szklanka mleka, 1 żółtko, 20 g masła

– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

– 1 białko

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier puder i dobrze wymieszaj.

Masło rozpuść w rondelku, wlej mleko i podgrzewaj chwilę. Dodaj do miski.

Wbij żółtko, wsyp wanilię i skórkę z cytryny.

Uruchom mikser z hakami do drożdżowego i dobrze połącz składniki by nie pozostała najmniejsza grudka. Wyłącz, dodaj kopiastą łyżkę mąki i lekko zagnieć z ciastem. Będzie bardzo luźne.

Przełóż do czystej miski i odstaw do wyrośnięcia na 1 h, przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto zagnieć z 1 łyżką mąki i rozwałkuj grubo na podsypanym blacie. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.

Z ciasta wykrój duże trójkąty i zawijaj od podstawy do wierzchołka. Rogi skieruj do środka.

Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj delikatnie białkiem.

Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie wypełnione do połowy wodą by zaparować piekarnik.

Rogale piecz max 30 minut.

Smacznego!

_DSC6861_Snapseed

_DSC6889_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Wyglądają prześlicznie. Na pewno spróbuję :)

  2. Odpowiedz

    Pachną i smakują wyśmienicie dzięki za przepis
    pozdrawiam

      • Weronika
      • 23 maja 2013
      Odpowiedz

      Cieszę się bardzo mocno, że jest odwaga na pieczywo!

  3. Odpowiedz

    Potwierdzam! zrobiłam i są doskonałe :) Wydaje mi się, że to nie ostatni raz kiedy je robiłam

    • Anna
    • 18 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    a ja nie wiem jaką ma mieć konsystencje drożdżowe ciasto bezglutenowe, przez 25 lat robię bardzo smaczne drożdżowe bułki z mąki pszennej, nie mam siły do drożdżowego ciasta bezglutenowego choć robię wg przepisu ciasto nie trzyma się razem, rozpada się i wygląda jak kruche co jest? zabrakło mi mąki do ciasta Schar to dodałam pół szklanki kukurydzianej i poł szklanki ryżowej to to spowodowało?reszte wykonałam wg przepisu i nie chcę mówić ani myśleć . Jednocześnie robiłam z mąki pszennej bułki i tradycyjnie, pieknie wyrosły i zaraz zobaczymy czy są smaczne. pozdrawiam

      • Weronika
      • 19 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Nie można porównywać obu ciast, niestety. Jeżeli nie ma glutenu w mące to nie jest ani moją, ani Pani winą :) To on jest odpowiedzialny za super zwięzłość. Tak, dodatek samej mąki kukurydzianej na pewno nie jest dobrym pomysłem. Ciasto drożdżowe powinno być jak najluźniejsze, lepiej dodać więcej mleka/ wody niż mąki. Po wyrośnięciu można zagnieść ciasto do pożądanej, plastycznej konsystencji, ale lepiej wyrośnie jeżeli nie będzie twarde!

    • Anna
    • 19 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    Bardzo dzięki za zainteresowanie,miło usiąść i zobaczyć odpowiedź, w takim razie spróbuję jeszcze raz. pozdrawiam

      • Weronika
      • 19 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Nie ma za co. Przypomniałam sobie jeszcze, że na YT zamieściłam filmik z drożdżowymi bułami, więc proszę podpatrzeć. W końcu musi się przecież udać! :)

    • Asia
    • 22 września 2013
    Odpowiedz

    REWELACJA!!! Pierwszy raz robiłam dzisiaj w wersji ” małe na dwa kesy” wyszły przepyszne. Bezglutenowo nie znaczy niesmacznie :-) Może dzisiaj zrobię jeszcze jakieś buly? 😉

      • Weronika
      • 22 września 2013
      Odpowiedz

      Juhuuu, pewnie, buły o każdej porze :)

    • g.
    • 26 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Czy ciasto po wyrobieniu ma być bardzo klejace ?? :)

      • Weronika
      • 26 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Może być. Po wyrośnięciu trzeba dosypać więcej mąki.

    • Ilona
    • 22 września 2014
    Odpowiedz

    Fantastyczne rogale!!! Ja „maznęłam” każdego w środku gorzką, roztoponą czekoladą. Pachnie w domu obłędnie! A jak smakują, cytryna cudnie sie łączy z czekoladą. Pożeram jeszcze ciepłego, ciekawe jakie będą jutro. Moja córcia zabierze dwa ze sobą na podwieczorek do przedszkola. Dzieci będą miały rogale z nutellą. Ciekawe ktore lepsze? Pozdrawiam Cie Weroniko, już nie raz ratowała się dzieki Tobie z opresji, dgy moje dziecię chciało takie samo jedzenie jak wszyscy. W czwartek – ptysie. Ratunku!!!

    • Kasia
    • 22 listopada 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, jakiej konkretnie mąki najlepiej użyć do tego przepisu? I w ogóle do drożdżowego?

      • Weronika
      • 23 listopada 2016
      Odpowiedz

      Kiedyś używałam Mix B Schaer. Ale nie trzeba korzystać z mixów. Tak z biegu patrząc dałabym szklankę ziemniaczanej, pół ryżowej i pół owsianej bezglutenowej. Do tego można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Być może proporcja składników suchych do mokrych będzie się różnić więc to trzeba już kontrolować na bieżąco :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011