Babeczki z malinami i czekoladą (bez mleka i cukru)

1

Pamiętacie przepis na puchowe muffiny z bananami i czekoladą? Choć połączenie to jest jednym z najtrafniejszych pod słońcem, zaraz za nim kroczy dumnie kombinacja dojrzałych malin i głębokiego w smaku kakao. W nowej wersji bazuję na mące owsianej, jaglanej i ziemniaczanej, rezygnuję z cukru, a gotowe babeczki wieńczę czapką z bezmlecznej śmietany kokosowej. Recepturę możecie podpatrzyć również na krótki video. Do dzieła!

9 sztuk

Babeczki z czekoladą i malinami

Składniki

ciasto

• 3 jajka
• 50 g mąki jaglanej
• 50 g mąki owsianej bezglutenowej
• 20 g mąki ziemniaczanej
• 100 g ksylitolu
• 20 ml oleju
• 70 g gorzkiej czekolady
• 50 g malin
dodatkowo
• garść malin
• śmietana kokosowa
• posiekana czekolada

Wykonanie

Blaszaną foremkę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.

Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. W drugim naczyniu utrzyj żółtka, dodając partiami ksylitol. Wlej olej i wymieszaj. Do puszystej masy przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką. Połącz delikatnie z pianą z białek.

Ciasto wymieszaj z 3/4 czekolady. Przełóż do papilotek. Na wierzchu ułóż po 2-3 maliny i posyp pozostałą czekoladą.

Piecz ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Wystudzone babeczki uwieńcz śmietaną kokosową, malinami i kawałkami czekolady.

Smacznego!

DSC_1644_Snapseed

DSC_1650_Snapseed

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
14 maja 2012

Efekt tiramisu…

desery
Zobacz więcej
31 sierpnia 2013

Grecka

bez jajek, bez orzechów, bez soi, sałatki
Zobacz więcej
26 października 2015

Dyniowa zupa krem

bez cukru, bez jajek, bez mleka, wegańskie, zupy
Zobacz więcej
    • Patrycja
    • 4 września 2016
    Odpowiedz

    Czy zamiast maki owsianej moge dodac make ryzowa?

      • Weronika
      • 6 września 2016
      Odpowiedz

      Jeżeli trzeba :)

    • kinga
    • 6 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Ale piękny film 😉 A te babeczki.

    • Agata
    • 1 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Czy można zastąpić mąki na mąkę z amarantusa i quinoa ? Czy myślisz ,że nie wyjdą takie dobre ? :)

      • Weronika
      • 3 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że babeczki wyjdą dość ciężkie. Można spróbować takiej mieszanki, ale dodać też przynajmniej 50 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki.

    • MM
    • 10 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Zrobiłam – babeczki wyszły pyszne. Wprowadziłam dwie modyfikacje: zamiast owsianej mąki dodałam ryżową (taką akurat miałam) i zamiast ubijania osobno żółtek i osobno białka, ubiłam całe jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, do której przesiałam partiami mąkę i wlałam olej oczywiście przy ciągłym delikatnym mieszaniu.Wszystko wyszło i urosły też ładnie.

Reply to MM. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011