Banany, muesli, czekolada

13 stycznia 2012 , In: ciasta
0

Innowacyjne ciasto, wymyślone wczoraj. Rzadko używałam w wypiekach bananów ale teraz wiem, że to się zmieni :)

Ostatnio wszystko robię w biegu, w szkole koniec semestru a Natchniona zgłoszona do konkursu na bloga roku 2011. Od dziś zaczynamy jednak ferie i choć zajęć mam wciąż wiele, znajdzie się chwila wytchnienia :)

Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, a w smaku świetne! Choć w tytule napisałam czekolada, to w przepisie nie znajdziecie jej ani grama. Użyłam kakao. Zapewniam, że jest warte niejednokrotnego upieczenia!

 

około 16 kawałków

Ciasto czekoladowe z bananami i muesli:

Potrzebne składniki:

¨      3 jajka,175 gmasła (stopionego i przestudzonego),150 gmąki bezglutenowej lub pszennej/razowej,150 gcukru, 1/3 szklanki kakao,100 gmuesli (użyłam oczywiście bez glutenu), 3 dojrzałe banany

¨      Dodatkowo: papier lub tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Banany obierz ze skóry i pokrój na plasterki. Jajka utrzyj z cukrem (około 5 minut, nie ma być to puszysta masa). Dodaj kakao i wlewaj powoli masło, nieustannie ucierając.

Dodaj około 1/3 bananów i mąkę. Miksuj aż masa będzie jednolita. Łyżką wmieszaj muesli i wyłóż ciasto do przygotowanej blachy. Na wierzchu ułóż pozostałe banany.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut. Podawaj wystudzone.

Jeszcze gorące ciasto może wydawać się niedopieczone. Taka jest jego specyfika 😉 Trochę jak brownie…

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 grudnia 2013

Soczewica

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez orzechów, zupy
Zobacz więcej
27 lipca 2014

Najlepsze gofry

bez orzechów, bez soi, naleśniki i racuchy
Zobacz więcej
10 listopada 2012

Wuzetka

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
    • Ania
    • 13 stycznia 2012
    Odpowiedz

    mm, gdyby tylko mama dopuściła mnie do kuchni!

      • Weronika
      • 13 stycznia 2012
      Odpowiedz

      No koniecznie! :)

    • Mama
    • 13 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Ciasto o zupełnie nowym smaku. Niezbyt słodkie. Bardzo smaczne. Jednym słowem: ciekawe.

    • Lena
    • 13 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Dlaczego ja cię odkryłam dopiero dzisiaj??? Tak pobieżnie przejrzałam parę twoich przepisów i zamierzam wcielać je w życie w każdym wolnym dniu, albo chociaż dłuższej chwili!! Czekam na coś nowego, bardzo czekoladowego, bo uwielbiam czekoladę.. Buziaki =**

      • Weronika
      • 13 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Jak mi miło! Czekolada gości tu często, bo i ja ją uwielbiam 😀

  1. Odpowiedz

    Na bloga trafiłam całkowicie przypadkiem. Ale zostanę na dłużej! Też prowadzę swojego bloga, ale zdecydowanie rzadziej dodaję wpisy. Nie mam na to tyle czasu.
    BEZ RESZTY zakochałam się w Twoim Tiramisu i Krówkach. Za chwilę dotrę do reszty…
    Gratuluję! Naprawdę super blog!

      • Weronika
      • 13 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Bardzo dziękuję za słowa! Dzielenie się swoimi odczuciami jest dla mnie naaaaaajwiekszą motywacją! Na bloga też zajrzę oczywiście 😉

    • Nel
    • 5 października 2012
    Odpowiedz

    witaj, mam do Ciebie pytanie, jakiego sprawdzonego bezglutenowego kakao uzywasz do swoich wypieków?:)

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011