Bardzo kakaowe ciastka

13 września 2011 , In: Bez kategorii
0

Czy kojarzysz, dość modne ciasteczka „oreo”? Jeżeli tak, to te markizy powinny spełnić Twoje oczekiwania co do domowej ich wersji :)

Są bardzo kakaowe, ciemne i chrrrupiące. Przełożone ekspresowym do zrobienia kremem.

Bardzo przypadły nam do gustu. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a efekt jest pyszny 😉 Jedna wada co do kremu… dość szybko się rozpływa jeżeli leży za długo w ciepłym miejscu. Całość najlepiej smakuje wyciągnięta pięć minut wcześniej z lodówki!

Polecam!

 

Markizy mocno kakaowe:

Potrzebne składniki:

¨      Około 50 g kakao, ½ łyżeczki sody, 125 g białego cukru, 75 g muscavado (nadaje ciastkom jeszcze głębszego koloru, jeżeli nie masz tego ciemnego cukru, możesz użyć zwykłego trzcinowego, lub więcej białego), 200 g mąki bezglutenowej, pszennej lub innej  (mniej lub więcej, plus trochę do wałkowania)

¨      1 jajko, 125 g masła (nie całkiem twardego, ale też nie miękkiego!)

¨      masa: 300 g miękkiego masła, szklanka cukru pudru

¨      Kilka arkuszy papieru do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Mąkę przesiej, dodaj sodę i kakao. W misce umieść obydwa cukry, jajko, masło oraz wszystkie sypkie składniki. Wyrób szybko na jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę więcej mąki. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 40 minut.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blachy wyłóż papierem.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, grubości około 3- 4 mm. Wycinaj z ciasta krążki. (Najlepiej małym kieliszkiem). Na blasze układaj ciastka w odstępach przynajmniej 2 centymetrowych. W piekarniku kółeczka się powiększą. Piecz około 15 minut.

Po upieczeniu wszystkich, wystudź.

Przygotuj krem: masło ubij ok. 5  minut na jednolitą, lekką masę. Dodaj cukier puder i zmiksuj jeszcze przez kilka minut.

Ostudzone ciastka przekładaj kremem i sklejaj podwójnie.

Markizy przechowuj w zamkniętym pudełku w lodówce.

 

Smacznego!

    • Marta
    • 13 września 2011
    Odpowiedz

    Zabrakło mi na końcu „przekręć, poliż i zamocz” z reklamy, ale już wiem, co będę robić w weekend oprócz pisania rozprawek :)

      • Weronika
      • 14 września 2011
      Odpowiedz

      Ja nie telewizyjna więc jakoś nie wpadło mi to w ucho, aczkolwiek natknęłam się kiedyś na tą reklamę w internecie :)
      Powodzenia 😛

    • Mama
    • 13 września 2011
    Odpowiedz

    Pyyyyszne!

    • Kasia
    • 14 września 2011
    Odpowiedz

    Te ciasteczka zrobiły w mojej szkole ogromną furorę i wszyscy byli zgodni co do tego, że są dużo lepsze niż Oreo! :)

      • Weronika
      • 14 września 2011
      Odpowiedz

      Aż tak? :) Super!

  1. Odpowiedz

    Przyznam się szczerze, że jestem wielką fanką tych ciasteczek. Kakao to moje drugie imię. 😉

      • Weronika
      • 27 października 2011
      Odpowiedz

      Ja nigdy nie jadłam wersji oryginalnej, bo kiedy stały się modne w Polsce, już byłam na diecie. Mam jednak nadzieję, że te moje są dość wierną kopią 😉

    • Magda
    • 24 lutego 2017
    Odpowiedz

    zmodyfikowałam, i piękę regularnie, wszyscy je uwielbiamy 😀

    40g kakao
    130g cukru trzcinowego muscovado
    210g mąki (50g owsianej, 50g ziemniaczanej, 50g teff, 30g ryzowej, 30 gryczanej). w sumie można pomieszać wszystkie bg, jaglaną, kukurydzianą, tez wyjdzie, tylko 50g ziemniaczanej bym nie zmieniała.
    30g zmielonych pestek dyni, sezamu, słonecznika
    pół łyżeczki sody
    1 jajko L
    120g masła

    krem oreo
    w trakcie udoskonalania 😉
    pasta kokosowa lub twarda część mleka kokosowego, ksylitol do smaku, lub roztopiona biała czekolada w wersji niezdrowej

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011