Bez mąki i kukurydzy

14 stycznia 2013 , In: ciasta
0

Coraz grubsza warstwa śniegu i znów dłonie marzną na przystanku.

Ostatni tydzień okazał się niezłym wyścigiem, w dodatku pod górkę. Rozczarowanie pomieszane ze zmęczeniem rozładowuje akumulatory.

Był i mikser w walizce by w akademickich warunkach przygotować siostrze urodzinowy tort, a w końcu genialne przyjęcie, by odbiec myślami od smutków. I utwierdzenie w przekonaniu o potrzebie  stworzenia natchnionego cyklu dla niedojadających studentów- bez zbędnych składników a przede wszystkim sprzętu :)

________________________________________________________________________________

Dla tych, którzy uczą się żyć bez mąki – łatwe ciasto na bazie płatków owsianych. Lekko wilgotne i dość ciężkie. Warto polecić z warstwą lemon curdu lub masą kajmakową.

Uśmiechniętego tygodnia! A może ktoś załapał się już na ferie?

Ciasto owsiane (z płatków):

Potrzebne składniki:

– 200 g płatków owsianych rozdrobnionych w blenderze*, 170 g cukru, małe opakowanie jogurtu naturalnego (plus minus 180 g), 3 jajka, sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu i płatków. Możesz też dodać sok z cytryny.

Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C około 40 minut.

Gotowego owsiankowca posyp cukrem pudrem lub podawaj z kajmakiem etc.

Smacznego!

* Płatki ‚Provena’ bo tylko o takiej marce mowa to owies bezglutenowy. Jego czystość potwierdzana jest na każdym etapie uprawy i produkcji. Należy jednak sprawdzić czy nie będzie nam szkodził zaczynając od bardzo małych ilości. Ja z powodzeniem mogę zjeść na śniadanie bezglutenową owsiankę a mąkę dodaję do wielu ciast.

  1. Odpowiedz

    jestem studentką i jakoś sobie radzę 😉 efekty u mnie na blogu :)

  2. Odpowiedz

    A jak wersja dla bezglutków?

      • Weronika
      • 16 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Nie rozumiem..

        • Kasia
        • 16 stycznia 2013
        Odpowiedz

        chodzi zapewne o to że napisałaś o płatkach owsianych a ogólnie w Polsce uznaje się że owies też zawiera gluten. Beata-z tego co wiem w Polsce owies jest po prostu zbyt zanieczyszczony innymi zbożami dlatego nie możemy go spożywać. Ale można już kupić np. mąkę z tego zboża która jest czysta i nie zawiera glutenu.

          • Weronika
          • 16 stycznia 2013
          Odpowiedz

          Tak, tak oczywiście, płatki owsiane bezglutenowe. Ja używam tylko płatków i mąki bo w pozostałych mieszankach nie podoba mi się skład.

            • Beata
            • 17 stycznia 2013

            Owies jest bezglutenowy???? Super wiadomość! Weronika z jakiej firmy kupujesz pewny bezglutenowy owies. Odkąd jestem na diecie bg – już 2 lata marzy mi się owsianka, a Twoje wypieki są super, jak tylko będę wiedziała co kupić biegnę do sklepu:)

        • Kasia
        • 16 stycznia 2013
        Odpowiedz

        Może chodzi o to, że celiacy (bezglutki) nie mogą jeść owsa. ;|

    • Beata
    • 17 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Doczytałam! Owies jest bezglutenowy, ale zakup płatków owianych niezanieczyszczonych ponoć graniczy z cudem :) Człowiek uczy się przez całe życie :)

      • Weronika
      • 17 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Firma „Provena” to chyba jedyna, która pojawiła się na polskim rynku. Zapraszam do zakładki „gdzie kupić” :)

  3. Odpowiedz

    Uwaga na owies!!! U osób uczulonych na gluten, często dochodzi także do krzyżowej reakcji zapalnej na antygeny owsa (nie chodzi mi o zanieczyszczenie glutenem). Dlatego nie jest dla każdego. A jeśli nawet dobrze czujemy się po owsie, to i tak istnieją dość restrykjcyjne ograniczenia dziennego spożycia (50 gramów dziennie). Poza tym kwestia owsa jest sporna od wielu lat i wciąż nie wiadomo jakie są długofalowe efekty jedzenia tego zboża. Myślę, że warto poinformować o tym swoich czytelników, prowadząc blog dla osób chorych i uczulonych. Ja już się nacięłam na tym, że kupiłam zapas mąki i płatków Proveny, po czym wszystko musiało wylądować w koszu, bo lekarz zabronił. ;|

      • dorota
      • 4 lutego 2013
      Odpowiedz

      podpisuję się pod komentarzem p.Kasi.

      • Weronika
      • 19 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Zgadzam się w pełni. Myślałam, że sprawa tego zboża jest znana każdemu kto na diecie żyje. Jem go od dawna i toleruję. Zrobię powyżej wzmiankę. Dziękuję za sugestię.

      • Odpowiedz

        Czy wzmianka się pojawiła ;)? Serdeczności, E. mama J.!

      • Odpowiedz

        Przykład pani Beaty, będącej od dwóch lat na diecie bezglutenowej pokazuje, że ta wiedza nie jest tak oczywista, jakby się mogło wydawać. :))
        Pozdrawiam :)

          • Weronika
          • 19 stycznia 2013
          Odpowiedz

          Tyle już na Natchnionej przepisów z owsem, a wątpliwości nie było.

    • Dorota
    • 29 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Wiwat ciasto bez pszenicy i kukurydzy!!! Tego mi potrzeba. Od tygodnia mam na papierze wyniki – pszenica i kukurydza są beeee dla mnie.

    • Dorota
    • 4 lutego 2013
    Odpowiedz

    owies nie jest zbożem bezglutenowym,zawsze byl glutenowy,to zboże przecież!!tylko Provena,taki producent prowadzi sprzedaż takich płatków owsianych,które nie są zanieczyszczone glutenem i są tak oczyszczone i rosną w takich miejscach gdzie do innych zbóż ma daleko….
    owszem,nie każdy bezglutenowqiec toleruje to zboże,mój syn reaguje szybko i konkretnie jeżeli zostanie cos przemycone w postaci glutenu…na jedno to dobrze…natury nie oszukasz!

Reply to Kasia. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011