Bezmleczne tiramisu!

12 marca 2014 , In: bez mleka, bez soi, desery
0

To moja druga próba. Pierwsza za czasów poprzedniego blendera, z kremem z orzechów była na tyle dobra by pokusić się o kolejną, lepszą wersję. Marzyłam o idealnym, aksamitnym rozwiązaniu dzięki któremu niewtajemniczony nie będzie miał wątpliwości co do składników „tiramisu? na pewno mascarpone i jajka!”

Krem można wykonać z bitą śmietaną z kokosa ale kto widział takie tiramisu? Podstawę ma stanowić mascarpone, któremu wczoraj nadałam roślinny wymiar. Taka masa idealnie nadaje się do tortów, letnich tart z owocami. Coś wspaniałego! A co takiego? Żadne orzechy ani soja.

Mleko kokosowe wzmocnione kaszą jaglaną, podkręcone ekstraktem wanilii. Pozycja obowiązkowa każdego alergika :)

4 pucharki

Tiramisu bez mleka

składniki:

– biszkopt: 3 jajka w temp. pokojowej,  75 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej*, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

– krem: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej -ugotowanej, 100 ml śmietanki roślinnej (ryżowa, migdałowa), 150 g cukru, puszka bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego, łyżeczka ekstraktu z wanilii

– dodatkowo: 1 filiżanka mocnego espresso, kilka łyżek amaretto, kakao do posypania warstw

wykonanie:

Kaszę wymieszaj ze śmietanką, cukrem i wanilią i dokładnie zmiksuj blenderem na krem. Schłódź w lodówce.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier a następnie żółtka.

Mąkę połącz z sodą, przesiej do jajek. Wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wyłóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temp. 190 stopni C. Gotowy biszkopt wystudź.

Otwórz puszkę mleka. Odlej wodę, a stałą masę przełóż do miski. Ubij jak bitą śmietanę. Połącz z wcześniej przygotowanym kremem z kaszy i ubij jeszcze chwilę.

Z biszkoptowego blatu wykrój szklanką kółka. Do naczyń w których podasz tiramisu włóż po biszkopcie i nasącz kawą z amaretto. Następnie pokryj warstwą kremu i oprósz kakao. Ułóż jeszcze po jednej identycznej warstwie. Na wierz ułóż czapkę masy, a kakao oprószysz przed samym podaniem aby deser wyglądał świeżo i apetycznie.

Tak przygotowane tiramisu schłódź w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej noc), a następnie zjedz ze smakiem.

Smacznego!

* czasami używam ryżowej

_DSC9867_Snapseed1

_DSC9871_Snapseed

    • Mama
    • 13 marca 2014
    Odpowiedz

    Nieprawdopodobna rozkosz dla podniebienia. Rewelacja!

  1. Odpowiedz

    Wygląda obłędnie… Niedługo mąż ma urodziny, zaskoczę gości bezmlecznym tiramisu! Dziękuję za inspirację apropos kremu…;) pozdrawiam

      • Weronika
      • 13 marca 2014
      Odpowiedz

      Nikt się nie zorientuje w czym rzecz :)

    • Lin
    • 15 marca 2014
    Odpowiedz

    Ile dokladnie mleka kokosowego? Wyglada niesamowicie!!

      • Weronika
      • 15 marca 2014
      Odpowiedz

      Puszka to zwykle 400 ml. Nie w każdej będzie tyle samo stałej masy ale to już nie ma większego znaczenia :)

  2. Odpowiedz

    Jakiego kakao używasz? Bo firmy Celiko nie mogę znaleźć w sklepach, a inne sklepowe mają oczywiście śladowe ilości

      • Weronika
      • 15 marca 2014
      Odpowiedz

      „Symbio” kupuję we Free Delikatesach. Celiko można znaleźć np. w Auchanie, na pewno też w internecie.

    • Kasia
    • 19 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Mi nie wyszła masa a robiłam tak jak w przepisie😭😭😭 Dlaczego?

      • Weronika
      • 21 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Jakiej firmy mleko kokosowe było użyte? Czy kasza była zmiksowana na jednolity płyn i została dobrze schłodzona?

    • Asia
    • 14 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Czy w przepisie jest pół szklanki suchej kaszy już ugotowanej – suchej masz na myśli odcedzonej/sypkiej?.

      • Weronika
      • 18 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Mam na myśli taką przed ugotowaniem.

    • Ela
    • 5 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Jestem na diecie bez mleka od 4 lat, a na diecie bezglutenowej od dziecka. Powinnam sie juz przyzwyczaić do tych niesmacznych dań , ale ciagle nie mogę. Poszukuje wiec nowych smaków i dań które poprostu smakują . To tiramisu jest rozkoszą mojego podniebienia. W ciagu tygodnia zrobiłam je dwa razy bo cała moja rodzina je tez pałaszuje . Dziękuje bardzo 👍

    • aga
    • 22 listopada 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy zamiast śmietanki ryżowej lub migdałowej można dodać wodę z mleczka kokosowego do kaszy?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011