Bezmleczne tiramisu!

12 marzec 2014 , In: bez mleka, bez soi, desery
1

To moja druga próba. Pierwsza za czasów poprzedniego blendera, z kremem z orzechów była na tyle dobra by pokusić się o kolejną, lepszą wersję. Marzyłam o idealnym, aksamitnym rozwiązaniu dzięki któremu niewtajemniczony nie będzie miał wątpliwości co do składników „tiramisu? na pewno mascarpone i jajka!”

Krem można wykonać z bitą śmietaną z kokosa ale kto widział takie tiramisu? Podstawę ma stanowić mascarpone, któremu wczoraj nadałam roślinny wymiar. Taka masa idealnie nadaje się do tortów, letnich tart z owocami. Coś wspaniałego! A co takiego? Żadne orzechy ani soja.

Mleko kokosowe wzmocnione kaszą jaglaną, podkręcone ekstraktem wanilii. Pozycja obowiązkowa każdego alergika :)

4 pucharki

Tiramisu bez mleka

składniki:

– biszkopt: 3 jajka w temp. pokojowej,  75 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej*, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

– krem: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej -ugotowanej, 100 ml śmietanki roślinnej (ryżowa, migdałowa), 150 g cukru, puszka bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego, łyżeczka ekstraktu z wanilii

– dodatkowo: 1 filiżanka mocnego espresso, kilka łyżek amaretto, kakao do posypania warstw

wykonanie:

Kaszę wymieszaj ze śmietanką, cukrem i wanilią i dokładnie zmiksuj blenderem na krem. Schłódź w lodówce.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier a następnie żółtka.

Mąkę połącz z sodą, przesiej do jajek. Wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wyłóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temp. 190 stopni C. Gotowy biszkopt wystudź.

Otwórz puszkę mleka. Odlej wodę, a stałą masę przełóż do miski. Ubij jak bitą śmietanę. Połącz z wcześniej przygotowanym kremem z kaszy i ubij jeszcze chwilę.

Z biszkoptowego blatu wykrój szklanką kółka. Do naczyń w których podasz tiramisu włóż po biszkopcie i nasącz kawą z amaretto. Następnie pokryj warstwą kremu i oprósz kakao. Ułóż jeszcze po jednej identycznej warstwie. Na wierz ułóż czapkę masy, a kakao oprószysz przed samym podaniem aby deser wyglądał świeżo i apetycznie.

Tak przygotowane tiramisu schłódź w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej noc), a następnie zjedz ze smakiem.

Smacznego!

* czasami używam ryżowej

_DSC9867_Snapseed1

_DSC9871_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 styczeń 2013

Kasza na śniadanie

bez jajek, bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie
Zobacz więcej
24 kwiecień 2013

Dalsze losy sera

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
26 luty 2012

Może czekacie…

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Mama
    • 13 marzec 2014

    Nieprawdopodobna rozkosz dla podniebienia. Rewelacja!

  1. Wygląda obłędnie… Niedługo mąż ma urodziny, zaskoczę gości bezmlecznym tiramisu! Dziękuję za inspirację apropos kremu…;) pozdrawiam

  2. Ile dokladnie mleka kokosowego? Wyglada niesamowicie!!

      • Weronika
      • 15 marzec 2014

      Puszka to zwykle 400 ml. Nie w każdej będzie tyle samo stałej masy ale to już nie ma większego znaczenia :)

  3. Jakiego kakao używasz? Bo firmy Celiko nie mogę znaleźć w sklepach, a inne sklepowe mają oczywiście śladowe ilości

      • Weronika
      • 15 marzec 2014

      „Symbio” kupuję we Free Delikatesach. Celiko można znaleźć np. w Auchanie, na pewno też w internecie.

    • Kasia
    • 19 styczeń 2016

    Mi nie wyszła masa a robiłam tak jak w przepisie😭😭😭 Dlaczego?

      • Weronika
      • 21 styczeń 2016

      Jakiej firmy mleko kokosowe było użyte? Czy kasza była zmiksowana na jednolity płyn i została dobrze schłodzona?

    • Asia
    • 14 grudzień 2017

    Czy w przepisie jest pół szklanki suchej kaszy już ugotowanej – suchej masz na myśli odcedzonej/sypkiej?.

    • Ela
    • 5 kwiecień 2018

    Jestem na diecie bez mleka od 4 lat, a na diecie bezglutenowej od dziecka. Powinnam sie juz przyzwyczaić do tych niesmacznych dań , ale ciagle nie mogę. Poszukuje wiec nowych smaków i dań które poprostu smakują . To tiramisu jest rozkoszą mojego podniebienia. W ciagu tygodnia zrobiłam je dwa razy bo cała moja rodzina je tez pałaszuje . Dziękuje bardzo 👍

    • aga
    • 22 listopad 2019

    Czy zamiast śmietanki ryżowej lub migdałowej można dodać wodę z mleczka kokosowego do kaszy?

    • Adrian
    • 14 styczeń 2020

    Hola, hola. Co w tym wegańskiego skoro mamy w tym jajka? Wymienić trzeba biszkopt na owsiany i bardzo prosty – szklanka mleka ryżowego, 2 szklanki płatków owsianych i 1 banan. Miksujemy i odstawiamy na 20 min, potem pieczemy grubszy biszkopt i kroimy albo robimy to bez piekarnika smażąc na suchej patelni 2-3 mniej więcej centymetrów pancake.

  4. Bardzo dziękuję za ten przepis <3 już opadłam z sił szukając kremu do ciasta bez laktozy – wszędzie bez laktozy = krem na mleku bez laktozy – a wiadomo, ze takie mleko nadal ją posiada ale o obniżonej zawartości. SUPER w końcu zjem coś pysznego i nie będę się martwić, że mnie wysypie i inne historie :)

    • Paulina
    • 11 grudzień 2021

    Mam pytanie czy mleczko kokosowe to mowa o takim z puszki? Jakiej firmy najlepiej? Czy chodzi o taki napój kokosowy „mleko roślinne”?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011