Mini pizze bez drożdży

3 lipca 2014 , In: bez orzechów, bez soi, dania główne
0

Rozmyślając nad spodem do pizzy bez drożdży przypomniałam sobie jak w zeszłym roku dziesiątki razy piekłam popularne bułeczki scones. Nic łatwiejszego, wystarczy wymieszać kilka składników, które zawsze są pod ręką i ciasto ekspresowo rośnie w gorącym piekarniku. Ponadto wyłowiłam fakt, że ukochana Ewa, która przez moment też musiała jeść bezglutenowo chwaliła mi się pizzą i podkreślała: nawet bez drożdży! A więc się da. Link do przepisu dawno zgubiłam ale bez większych ceremonii i wstępów wyrobiłam ciasto choć bez jajek, cukru i rzecz jasna wanilii. 

Przepis dedykuje Magdzie, która dwa dni temu zostawiła na blogu rozpaczliwy komentarz. Głowa do góry, czas nagrzewać piekarnik :)

5 małych pizzerek

Pizza bez drożdży

składniki:

– 150 g mąki* + do podsypania

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1/4 szklanki mleka roślinnego

– 1/2 szklanki wody

– 5 łyżek oliwy

– 1/4 łyżeczki soli

– dodatki: sos pomidorowy, mozzarella, świeża bazylia, zioła prowansalskie, pieczarki, oliwki, pomidory, u mnie też bakłażan

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw, przygotuj wszystkie dodatki.

Jednolite ciasto zagnieć z odrobiną mąki by swobodnie się formowało. Podziel na 5 części, rozciągnij na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryj sosem, serem i dodatkami.

Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut.

Wystudź kilka minut a następnie przekładaj na talerz.

Smacznego!

* użyłam: 50 g gryczanej, 50 g ryżowej, 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, 40 uniwersalnego mixu (do podsypania każda tylko nie ziemniaczana)

_DSC5711_Snapseed

_DSC5702_Snapseedfreelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 listopada 2013

Cynamonowe na mące ryżowej

ciasta
Zobacz więcej
1 listopada 2012

Chleb od święta

pieczywo
Zobacz więcej
14 listopada 2016

Rozgrzewająca zupa porowa

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, bez soi, zupy
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Jak to ciasto sprawdza się… organoleptycznie? 😉 Tzn. Czy jest bardzo zbite, twarde, czy względnie miękkie, puszyste?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Pozdrawiam
    Magda

      • Weronika
      • 3 lipca 2014
      Odpowiedz

      Całkiem puszyste jeszcze ciepłe potem stopniowo się suszy.

  2. Odpowiedz

    Szybko, prosto i na pewno smacznie! takze niedlugo sie za nie zabieram 😉

  3. Odpowiedz

    Pysznie wygląda, jak każdy Twój twór, jednakże mam pytanie. Czy mogę zastąpić bezglutenowy proszek do pieczenia tym zwykłym oraz mleko roślinne tym od krowy? I czy może być mąka pszenna?
    Pozdrawiam i życzę owocnej dalszej pracy 😉

  4. Odpowiedz

    Dziękuję!!! Jutro biorę się za pieczenie :))

  5. Odpowiedz

    Właśnie się zajadam… mmmmm…. Moje ciasto trochę zalatuje gryką, bo nie miałam mixu i dodałam trochę więcej mąki ryżowej i gryczanej właśnie, bo nie miałam siły się powstrzymać od pieczenia i biec do sklepu. Ale już wiem, że będę częściej jeść pizze, niż przed diagnozą. Ciasto jest puszyste i niesamowicie pachniało już przy wyrabianiu (czy to możliwe?) STOKROTNE DZIĘKI!!! Teraz biorę się za tartę z jagodami, na spodzie z płatków, kokosu i daktyli. Oj, już tu zostaję na zawsze :)

      • Weronika
      • 4 lipca 2014
      Odpowiedz

      Ależ to sama przyjemność sprawić komuś choć szczyptę radości :) Buziaki!

    • lMdm
    • 18 lipca 2014
    Odpowiedz

    Dziękuję, skorzystałam z przepisu, pizza stygnie w piekarniku, miałam mąkę z cieciorki, kukurydzianą i trochę ziemniaczanej. Ciekawa jestem.

  6. Odpowiedz

    Witaj,
    Czy robilas ciasto także z innych rodzaju maki bezglutenowej?
    Wczoraj z koleżanka robilysmy z maki ryżowej,jaglanej i ziemniaczanej. Ciasto było mocno lesiste trzeba było dac więcej makii tak ciasto formowalysmy na blasze.Po upieczeniu bardzo kruche wrecz
    Ja dziś robilam z maki gryczanej, domowej i kukurydzianej i wyszło lepiej ale i tak ciasto było dość leiste nie takie jak na pizze żeby spokojnie je formować. Po upieczeniu tez dosyć kruche, ale juz mniej i lżejsze niż poprzednio.

      • Weronika
      • 28 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Myślę, że warto dodać łyżkę skrobi do każdej mieszanki. Na pewno ciasto nie powinno być leiste ale spokojnie się formować dlatego jeżeli coś idzie nie tak to trzeba podsypać mąki. Może przyda się jeszcze 1/4 łyżeczki sody żeby bardziej napompować ciasto.

  7. Odpowiedz

    Hej!

    Zrobiłam dzisiaj, ale ciasto było bardzo lejące z podanych proporcji. Używałam mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i łyżki skrobi. Musiałam dodać bardzo dużo obu mąk (w sumie chyba pół kilo mąki mi wyszło), żeby ciasto dało się formować, a i tak było lepkie. Nie chciało mi się dzielić na pięć, zrobiłam z jednego kawałka. Było bardzo smaczne i ładnie się upiekło. W końcu miałam pizzę, dziękuję!

    • Agnieszka
    • 18 maja 2017
    Odpowiedz

    Jesteś genialna!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011