Brownie i najlepsze truskawki

7 czerwca 2012 , In: ciasta
0

Są tysiące serników i tortów. Kruchych, drożdżowych. A brownie? Na poczekaniu wymyśliłabym przynajmniej kilkadziesiąt.

W sezonie truskawkowym, propozycja jest oczywista!

 

około 16 kawałków

Brownie z truskawkami:

Potrzebne składniki:

¨      2 tabliczki gorzkiej czekolady (moje po 100 g), 150 g mąki bezglutenowej lub pszennej, ¼ łyżeczki sody, 3 jajka, 175 g masła, 250 g cukru

¨      Papier do pieczenia, truskawki (według uznania)

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (słownik), pod koniec dodając masło. Wystudź. Jajka ubij mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do jajek dodaj czekoladę. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą.  Masa powinna być jednolita i przybrać ciemny kolor. Przelej do formy i ułóż owoce.

Piecz około 30 min. Po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona wilgotna. Mimo to brownie będzie już gotowe. Ostudź, a następnie krój na kwadraty.

Smacznego!

           NAJWSPANIALSZE, prosto z krzaczka truskawki!

  1. Odpowiedz

    Uwielbiam brownie 😀 W wersji bezglutenowej też zdarzyło mi się robić. Ale ostatnio okazało się, że mam uczulenie na kakao i koniec z brownie :(

    Tak poza tym bardzo fajny blog. Myślę, że skorzystam z kilku przepisów co by osłodzić tacie bezglutenową dietę 😉

    Pozdrawiam 😉

    • Odpowiedz

      Pani Agato, proszę spróbować z karobem (mączka chleba świętojańskiego) zamiast kakao, nam się sprawdza. Co prawda do brownie nie probowałam, ale inne ciasto „czekoladowe” wyszło fajnie!

    • ewa
    • 8 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Również pyszne 😀

  2. Odpowiedz

    Masło trzeba dodac do rozpuszczonej czekolady? 😉

      • Weronika
      • 16 lipca 2012
      Odpowiedz

      Tak. To znaczy po prostu pod koniec rozpuszczania, kiedy garnek jeszcze stoi na ogniu 😉

  3. Odpowiedz

    Czy mogłabym to ciasto zrobić w formie babeczek, a na wierzch do urozmaicenia dać np. zmielony twaróg, podpowiedz mi 😉

      • Weronika
      • 6 maja 2013
      Odpowiedz

      Babeczek jak najbardziej. Z twarogiem będzie już za ciężko.

  4. Odpowiedz

    mam pytanie w sprawie mąki bezglutenowej,jakiej tu uzyłaś-prosducent,bądz jeżeli była to mieszanka różnych mak to jakie to były?Zastanawiam się nad tym ciastme,na dzień Babci i Dziadka do przedszkola,ale nie wiem jakich mąk tu uzyłas.

      • Weronika
      • 19 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Może być jedna z uniwersalnych, np. Schaer lub 100 g mąki ryżowej i 50 g mąki ziemniaczanej.

  5. Odpowiedz

    zrobiłam to Brownie.pychota.polecam.zrobiłam z mąki ryżowej,gryczanej,ziemniaczanej.

    • Kasia
    • 13 czerwca 2017
    Odpowiedz

    A wersja bez cukru? Da radę bez tego? Staram się unikać.

      • Weronika
      • 13 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Jasne, jakikolwiek sypki zamiennik będzie ok.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011