Są tysiące serników i tortów. Kruchych, drożdżowych. A brownie? Na poczekaniu wymyśliłabym przynajmniej kilkadziesiąt.
W sezonie truskawkowym, propozycja jest oczywista!
około 16 kawałków
Brownie z truskawkami:
Potrzebne składniki:
¨ 2 tabliczki gorzkiej czekolady (moje po 100 g), 150 g mąki bezglutenowej lub pszennej, ¼ łyżeczki sody, 3 jajka, 175 g masła, 250 g cukru
¨ Papier do pieczenia, truskawki (według uznania)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (słownik), pod koniec dodając masło. Wystudź. Jajka ubij mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do jajek dodaj czekoladę. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą. Masa powinna być jednolita i przybrać ciemny kolor. Przelej do formy i ułóż owoce.
Piecz około 30 min. Po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona wilgotna. Mimo to brownie będzie już gotowe. Ostudź, a następnie krój na kwadraty.
Smacznego!
NAJWSPANIALSZE, prosto z krzaczka truskawki!
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Uwielbiam brownie 😀 W wersji bezglutenowej też zdarzyło mi się robić. Ale ostatnio okazało się, że mam uczulenie na kakao i koniec z brownie
Tak poza tym bardzo fajny blog. Myślę, że skorzystam z kilku przepisów co by osłodzić tacie bezglutenową dietę 😉
Pozdrawiam 😉
Pani Agato, proszę spróbować z karobem (mączka chleba świętojańskiego) zamiast kakao, nam się sprawdza. Co prawda do brownie nie probowałam, ale inne ciasto „czekoladowe” wyszło fajnie!
Również pyszne 😀
Masło trzeba dodac do rozpuszczonej czekolady? 😉
Tak. To znaczy po prostu pod koniec rozpuszczania, kiedy garnek jeszcze stoi na ogniu 😉
Czy mogłabym to ciasto zrobić w formie babeczek, a na wierzch do urozmaicenia dać np. zmielony twaróg, podpowiedz mi 😉
Babeczek jak najbardziej. Z twarogiem będzie już za ciężko.
mam pytanie w sprawie mąki bezglutenowej,jakiej tu uzyłaś-prosducent,bądz jeżeli była to mieszanka różnych mak to jakie to były?Zastanawiam się nad tym ciastme,na dzień Babci i Dziadka do przedszkola,ale nie wiem jakich mąk tu uzyłas.
Może być jedna z uniwersalnych, np. Schaer lub 100 g mąki ryżowej i 50 g mąki ziemniaczanej.
zrobiłam to Brownie.pychota.polecam.zrobiłam z mąki ryżowej,gryczanej,ziemniaczanej.
A wersja bez cukru? Da radę bez tego? Staram się unikać.
Jasne, jakikolwiek sypki zamiennik będzie ok.