Czekoladowe bez jajek i mleka

7 sierpnia 2014 , In: bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie
1

Najlepsze ciacho bez glutenu i produktów pochodzenia zwierzęcego jakie wyciągnęłam z piekarnika. Nieufnie podchodziłam do tego typu wypieków, a wiele ciast z internetowych przepisów w tej tematyce okazało się niejadalnych. Kiedy dzisiaj znalazłam w spiżarni dwie tabliczki czekolady i garść owoców, a miałam za to deficyt jajek postanowiłam w te pędy podjąć kolejną spontaniczną próbę wegańskiego pieczenia.

16 kawałków

Czekoladowe ciasto

bez jajek, mleka i kukurydzy

składniki:

– 150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę

– 1,5 łyżki kakao

– 150 g roztopionej czekolady

– 17 daktyli namoczonych 15 minut w ciepłej wodzie

– 80 g cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki sody

– 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 125 ml wody

– 2 łyżki dowolnego masła orzechowego

– 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego

polewa:

– 50 g gorzkiej czekolady

– 5 łyżek mleka sojowego

– 1 łyżeczka syropu daktylowego

wykonanie:

Siemię zalej gorącą wodą i wymieszaj. Kaszę wymieszaj z kakao, sodą i proszkiem.

Siemię zmiksuj blenderem z daktylami, czekoladą i masłem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj na jednolitą, płynną masę i przelej do natłuszczonej prostokątnej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Ciasto wystudź, przygotuj polewę rozpuszczając w garnuszku wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Ciasto pokryj czekoladą i sezonowymi owocami.

Smacznego!

_DSC9022_Snapseed

_DSC9027_Snapseed

 

freelogo

  1. Odpowiedz

    Czekolada ma mleko.

      • Weronika
      • 8 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Można kupić bezmleczną, w sklepie ze zdrową żywnością, w internecie jest mnóstwo różnych. Spory wydatek ale jedną z tańszych znalazłam tutaj: http://freedelikatesy.pl/czekolada_gorzka_bez_cukru_70_50g_biofan.html

      • Odpowiedz

        Wystarczy sięgnąć po zwykłą, tanią ale prawdziwą czekoladę (np. Wawelu – Krakowska gorzka). Kosztuje 2,5 zł, nie ma mleka ani jajek.

          • Weronika
          • 15 października 2014
          Odpowiedz

          Naprawdę? Ale gluten chyba tak.

    • Alka
    • 7 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Wszystko pięknie ładnie, tylko ta czekolada… nie wiem czy można kupić jakąś bez mleka i wszystkiego tego czego nie mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej – hmmmm. Tak poza tym to wygląda apetycznie!

  2. Odpowiedz

    wyprobowalam przepis dzisiaj-REWELACJA!!! dzieki wielkie Weroniko za super przepis. Jest prosty i przepyszny:)

    • JanO
    • 10 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Mniam,mniam wszystko pięknie wygląda. Tylko kłopot z tą czekoladą bez mleczną gdzie w normalnym sklepie ją kupić :(

      • Weronika
      • 10 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      W normalnym może być ciężko, w marketach na stoiskach ze „zdrową żywnością” jest raczej tylko bezcukrowa.

  3. Odpowiedz

    Hej! Dawno tu nie zaglądałam…Kochana, powiedź mi czy może być czekolada gorzka? Zamiast cukru ile dać ksylitolu?
    Pozdrawiam!:)

      • Weronika
      • 1 września 2014
      Odpowiedz

      Tak, ja używam tylko gorzkiej, a ksylitolu sypnij 60 g ksylitolu chyba, że wolisz słodsze ciacho :)

  4. Odpowiedz

    Właśnie upiekłam ciacho na Sylwestra. Jest genialne!
    Delikatne, miękkie, po prostu mistrzowskie.

  5. Odpowiedz

    A mi chyba nie wyszło :( Po godzinie pieczenia, patyczek nadal był mokry, ale w sumie nie wiedziałam, czy ma byś suchy. Wyjęłam.. i ciasto ma konsystencje bardzo gęstej kaszy manny

      • Weronika
      • 19 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Faktycznie, coś poszło nie tak.

  6. Odpowiedz

    Rewelacja, pycha dzisiaj zrobiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjne mamy w rodzinie jednego małego alergika ale ciastem zajadalismy się wszyscy. Pozdrawiam

    • Odpowiedz

      Absolutnie podbiło podniebienia wszystkich, którzy próbowali. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji. Dzięki temu wystarczyło na dokładkę :)

    • Magda
    • 13 października 2016
    Odpowiedz

    Czy kaszę jaglaną należy zblendować na mąkę? Jaką sodę Pani poleca? Dziękuje za super przepisy i pozdrawiam:)

    • Roksana
    • 11 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Witam, czy mozna zastapic kasze jaglana gotowa maka ? jesli tak to jaka najlepiej i ile musi jej byc 😉

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Tak, po prostu 150 g mąki :)

        • Roksana
        • 13 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        a jaka maka bezglutenowa bedzie sie nadawala najlepiej, zeby uzyskac odpowiednia konsystencje ciasta? 😉

          • Weronika
          • 13 kwietnia 2017
          Odpowiedz

          Jaka, to znaczy? Inna niż jaglana?

            • Roksana
            • 15 kwietnia 2017

            Tak, zamiast jaglanej 😉

            • Weronika
            • 25 kwietnia 2017

            Daaaawno nie piekłam tego ciasta, ale myślę, że owsiana lub ryżowa będą ok.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011