Czekoladowe bez jajek i mleka

7 sierpień 2014 , In: bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie
1

Najlepsze ciacho bez glutenu i produktów pochodzenia zwierzęcego jakie wyciągnęłam z piekarnika. Nieufnie podchodziłam do tego typu wypieków, a wiele ciast z internetowych przepisów w tej tematyce okazało się niejadalnych. Kiedy dzisiaj znalazłam w spiżarni dwie tabliczki czekolady i garść owoców, a miałam za to deficyt jajek postanowiłam w te pędy podjąć kolejną spontaniczną próbę wegańskiego pieczenia.

16 kawałków

Czekoladowe ciasto

bez jajek, mleka i kukurydzy

składniki:

– 150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę

– 1,5 łyżki kakao

– 150 g roztopionej czekolady

– 17 daktyli namoczonych 15 minut w ciepłej wodzie

– 80 g cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki sody

– 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 125 ml wody

– 2 łyżki dowolnego masła orzechowego

– 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego

polewa:

– 50 g gorzkiej czekolady

– 5 łyżek mleka sojowego

– 1 łyżeczka syropu daktylowego

wykonanie:

Siemię zalej gorącą wodą i wymieszaj. Kaszę wymieszaj z kakao, sodą i proszkiem.

Siemię zmiksuj blenderem z daktylami, czekoladą i masłem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj na jednolitą, płynną masę i przelej do natłuszczonej prostokątnej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Ciasto wystudź, przygotuj polewę rozpuszczając w garnuszku wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Ciasto pokryj czekoladą i sezonowymi owocami.

Smacznego!

_DSC9022_Snapseed

_DSC9027_Snapseed

 

freelogo

  1. Odpowiedz

    Czekolada ma mleko.

    • Alka
    • 7 sierpień 2014
    Odpowiedz

    Wszystko pięknie ładnie, tylko ta czekolada… nie wiem czy można kupić jakąś bez mleka i wszystkiego tego czego nie mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej – hmmmm. Tak poza tym to wygląda apetycznie!

  2. Odpowiedz

    wyprobowalam przepis dzisiaj-REWELACJA!!! dzieki wielkie Weroniko za super przepis. Jest prosty i przepyszny:)

    • JanO
    • 10 sierpień 2014
    Odpowiedz

    Mniam,mniam wszystko pięknie wygląda. Tylko kłopot z tą czekoladą bez mleczną gdzie w normalnym sklepie ją kupić :(

      • Weronika
      • 10 sierpień 2014
      Odpowiedz

      W normalnym może być ciężko, w marketach na stoiskach ze „zdrową żywnością” jest raczej tylko bezcukrowa.

  3. Odpowiedz

    Hej! Dawno tu nie zaglądałam…Kochana, powiedź mi czy może być czekolada gorzka? Zamiast cukru ile dać ksylitolu?
    Pozdrawiam!:)

      • Weronika
      • 1 wrzesień 2014
      Odpowiedz

      Tak, ja używam tylko gorzkiej, a ksylitolu sypnij 60 g ksylitolu chyba, że wolisz słodsze ciacho :)

    • Magda
    • 30 grudzień 2014
    Odpowiedz

    Właśnie upiekłam ciacho na Sylwestra. Jest genialne!
    Delikatne, miękkie, po prostu mistrzowskie.

  4. Odpowiedz

    A mi chyba nie wyszło :( Po godzinie pieczenia, patyczek nadal był mokry, ale w sumie nie wiedziałam, czy ma byś suchy. Wyjęłam.. i ciasto ma konsystencje bardzo gęstej kaszy manny

      • Weronika
      • 19 styczeń 2015
      Odpowiedz

      Faktycznie, coś poszło nie tak.

  5. Odpowiedz

    Rewelacja, pycha dzisiaj zrobiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjne mamy w rodzinie jednego małego alergika ale ciastem zajadalismy się wszyscy. Pozdrawiam

    • Odpowiedz

      Absolutnie podbiło podniebienia wszystkich, którzy próbowali. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji. Dzięki temu wystarczyło na dokładkę :)

    • Magda
    • 13 październik 2016
    Odpowiedz

    Czy kaszę jaglaną należy zblendować na mąkę? Jaką sodę Pani poleca? Dziękuje za super przepisy i pozdrawiam:)

    • Roksana
    • 11 kwiecień 2017
    Odpowiedz

    Witam, czy mozna zastapic kasze jaglana gotowa maka ? jesli tak to jaka najlepiej i ile musi jej byc 😉

      • Weronika
      • 12 kwiecień 2017
      Odpowiedz

      Tak, po prostu 150 g mąki :)

        • Roksana
        • 13 kwiecień 2017
        Odpowiedz

        a jaka maka bezglutenowa bedzie sie nadawala najlepiej, zeby uzyskac odpowiednia konsystencje ciasta? 😉

          • Weronika
          • 13 kwiecień 2017
          Odpowiedz

          Jaka, to znaczy? Inna niż jaglana?

            • Roksana
            • 15 kwiecień 2017

            Tak, zamiast jaglanej 😉

            • Weronika
            • 25 kwiecień 2017

            Daaaawno nie piekłam tego ciasta, ale myślę, że owsiana lub ryżowa będą ok.

    • Alina
    • 27 wrzesień 2021
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    czy można pominąć cukier/ksylitol skoro są daktyle?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011