Chlebek słodzony owocami

20 marca 2014 , In: bez cukru, bez orzechów, ciasta
2

Najpiękniejsza pora roku już na progu. Moc pomysłów kołacze się po głowie, czas pędzi szybciej niż kiedykolwiek. Na rozpoczęcie wiosny sycący, pyszny chlebek słodzony wyłącznie owocami. 

Do ciasta potrzebny jest porządny blender, o dużej mocy.

Zdecydowanie najlepsze drugiego dnia :)

 

10 kromeczek

Chlebek słodzony owocami

składniki:

– 170 g daktyli*, 1 rumiane jabłko, 125 ml oliwy/ oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 łyżki wody

– 1 jajko, 125 ml mleka sojowego

– 90 g mąki bezglutenowej uniwersalnej, 40 g mąki ryżowej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, 2 łyżki kakao, 1 łyżka karobu

– 50 g suszonej żurawiny, 50 g wiórek kokosowych

– 1 banan

wykonanie:

Do miski przesiej mąkę, kakao, karob i wymieszaj z proszkiem, sodą i solą.

Daktyle i obrane, pokrojone jabłko połącz blenderem z oliwą, wodą i wanilią. Wbij jajko i wlej mleko. Ponownie dokładnie zmiksuj, masa powinna być idealnie gładka.

Masę dodaj do miski z mąką i wymieszaj mikserem.

Wmieszaj żurawinę i kokosa.

Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Banana obierz, pokrój wzdłuż na połowy a następnie na kilka kawałków i ułóż na wierzchu ciasta.

Piecz 30 minut w temp. 180 stopni C.

Krój kolejnego dnia. Podawaj z odrobiną masła.

Smacznego!

*namoczonych 15 minut w ciepłej wodzie i odciśniętych

_DSC0008_Snapseed

_DSC9981_Snapseed

 

_DSC9996_Snapseed

_DSC0009_Snapseed

 

1079287_692722667419895_739849929_n

  1. Odpowiedz

    Wygląda przepysznie, chyba się skusze na upichcenie go :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011