Mocno wilgotne ciasto czekoladowe na bazie prażonych laskowców, uwieńczone słodkim kremem daktylowym i równoważącymi tę słodycz malinami. Klasyk nad klasykami w wersji roślinnej. Bon appetit!
10 małych kawałków
składniki
ciasto
krem daktylowy
dodatkowo
wykonanie
Małą tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Orzechy podpraż w piekarniku, a następnie zmiel w blenderze. Wymieszaj z proszkiem i kakao.
Czekoladę rozpuść z olejem. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do foremki i piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W tym czasie składniki kremu zblenduj na jednolitą masę.
Wystudzone ciasto pokryj kremem i malinami. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Witaj. Czy myślisz, że orzechy laskowe można zastąpić ziemnymi? Córka ma uczulenie na laskowe. Pozdrawiam. Ps. Twoje przepisy są świetne!
Ziemnymi niekoniecznie, są bardzo tłuste. A jak sprawa ma się z migdałami?