Chrupiący kalafior z piekarnika

0

Czasami są takie dni, że chciałabym zrobić coś absolutnie pysznego, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć. Tak zdarzyło się dzisiaj. Mając pod ręką kawał kalafiora trzy razy nastawiłam piekarnik, dwa razy przejrzałam wszystkie przyprawy, przygotowałam dwie marynaty, aż w końcu poszłam na łatwiznę i upiekłam najprostszego na świecie kalafiora w panierce. Jedliśmy go prosto z blachy, maczając zachłannie w ketchupie, obsypując natką pietruszki i myśląc sobie, że to jedna z najlepszych przekąsek jaką można sobie wyobrazić. Niewątpliwie idealnie sprawdzi się w ciągu całych wakacji, na wszelkie spontaniczne przyjęcia, leniwe grillowanie, ogniska do nocy i łącznik pomiędzy światem mięso i roślinożerców.

Chrupiący kalafior z piekarnika

składniki

– 1 kalafior podzielony na różyczki

– 3 łyżki mąki naturalnie bezglutenowej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka sezamu

– ok 1/4 szklanki wody

– 1 łyżeczka tymianku

– 3 łyżki oliwy

– sól

wykonanie

Kalafior ugotuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie i odcedź.

Z podanych składników wymieszaj panierkę i maczaj w nich różyczki.

Ułóż na blasze i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Przekąskę podawaj z ulubionymi sosami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

_DSC5346_Snapseed

_DSC5348_Snapseed

free-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011