Ciasteczka zimowe

1

Grudzień budzi w nas coś czego nie mamy przez cały rok. Chciałabym wierzyć, że ludzie choć na chwilę mogą zatrzymać się, poczuć lepiej i uśmiechnąć, nie oczekując nic w zamian.

Dlatego zimą do jednego ciastka chcę dodać wszystko co dobre. Wkładając czapkę ze śmiesznym pomponem, miło jest podarować bliskim przekąskę pełną czekolady, chrupiących orzeszków, kawy, pomarańczy, cynamonu, gałki i imbiru.

 

12 sztuk

Ciasteczka zimowe

składniki:

¨      75 g czekolady pokrojonej w kosteczkę, 50 g posiekanych orzechów

– 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczka imbiru, skórka otarta z jednej pomarańczy

¨      200 g mąki bezglutenowej, 100 g miękkiego masła, 2 jajka, 80 g cukru

Sposób przygotowania:

Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów (wyciągnięte wcześniej, w temp. pokojowej) połącz krótko mikserem. Ciasto powinno łatwo się formować, nie może być klejące- ewentualnie dodaj więcej mąki.

Do masy wmieszaj połowę czekolady i orzechów.

Z ciasta, formuj kuleczki i rozpłaszczaj na blasze w pewnej odległości. Na wierzchu ułóż pozostałe dodatki.

Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Gotowe wystudź.

Smacznego!

_DSC4161_Snapseed1

_DSC4204_Snapseed

    • Mama
    • 5 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Rety! Znów przesadziłam z ilością, ale nie sposób było powstrzymać się przed sięgnięciem po następne i następne. Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak pyszne mogą być wypieki bezglutenowe, niech zacznie od zimowych ciasteczek.

    • mama bezglutenowca
    • 6 grudnia 2013
    Odpowiedz

    WSPANIALE WYGLĄDAJĄ. Proszę o informację o mące użytej w przepisie :)

      • Weronika
      • 6 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Ostatnio monotonnie- Doves Farm, mieszanka bez kukurydzy. Może być Schar i właściwie każda inna.

    • Karolina
    • 6 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Mam pytanie, czy czekolada ma być gorzka czy mleczna?

      • Weronika
      • 6 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Jak wolimy :)

  1. Odpowiedz

    no to ja też już monotonnie 😉 odnośnie mąki, tak patrzę i wszystkie mąki z doves farm zawieraj kukurydzę oprócz tej białej do pieczenia chleba. Czy to o tę mąkę chodzi?

  2. Odpowiedz

    Weroniczko kochana, podczytuję Twój blog od jakiegoś czasu i chciałam Ci podziękować za to co robisz. :) Dobra robota, wielu ludziom pomagasz, cudnie.
    Mam pytanko o jakiej mące Doves farm bez kukurydzy pisałaś tzn. czy mogłabyś wrzucić jakiś link? Tak dociekam, bo oprócz glutenu nie mogę jeść kukurydzy, a niestety większość mąk bezglutenowych zawiera albo mąkę, albo skrobię kukurydzianą. Szukałam i szukałam i znalazłam jedną do wypieku chleba doves farm bez kukurydzy. Z niecierpliwością czekam na link. 😉
    Pozdrawiam.

  3. Odpowiedz

    Mam 2 pytania:
    1. Czy mąka może być zwykła, a nie bezglutenowa?
    2. Na jaki program ustawić piekarnik, „góra i dół” ?

    Dziękuje za odpowiedź z góry,
    Pozdrowienia

      • Weronika
      • 22 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Zwykła jak najbardziej. Raczej tylko dół lub góra :)

  4. Odpowiedz

    Mam wielką ochotę na te ciasteczka – niestety mnie dopadła dieta lekkostrawna więc odpadają :(
    Ale obiecuję, że gdy tylko będę mogła to je upiekę i z przyjemnością schrupię :)
    Pozdrawiam i wesołych świąt
    Amanda

    • Magdalena
    • 27 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Mam zamiar dziś zrobić te ciasteczka. Mam nadzieję, że wyjdą obłędne, bo tak wyglądają. Super blog ! Bardzo mi się przydaje:) Dziękuję!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011