Grudzień budzi w nas coś czego nie mamy przez cały rok. Chciałabym wierzyć, że ludzie choć na chwilę mogą zatrzymać się, poczuć lepiej i uśmiechnąć, nie oczekując nic w zamian.
Dlatego zimą do jednego ciastka chcę dodać wszystko co dobre. Wkładając czapkę ze śmiesznym pomponem, miło jest podarować bliskim przekąskę pełną czekolady, chrupiących orzeszków, kawy, pomarańczy, cynamonu, gałki i imbiru.
12 sztuk
Ciasteczka zimowe
składniki:
¨ 75 g czekolady pokrojonej w kosteczkę, 50 g posiekanych orzechów
– 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczka imbiru, skórka otarta z jednej pomarańczy
¨ 200 g mąki bezglutenowej, 100 g miękkiego masła, 2 jajka, 80 g cukru
Sposób przygotowania:
Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów (wyciągnięte wcześniej, w temp. pokojowej) połącz krótko mikserem. Ciasto powinno łatwo się formować, nie może być klejące- ewentualnie dodaj więcej mąki.
Do masy wmieszaj połowę czekolady i orzechów.
Z ciasta, formuj kuleczki i rozpłaszczaj na blasze w pewnej odległości. Na wierzchu ułóż pozostałe dodatki.
Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Gotowe wystudź.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Rety! Znów przesadziłam z ilością, ale nie sposób było powstrzymać się przed sięgnięciem po następne i następne. Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak pyszne mogą być wypieki bezglutenowe, niech zacznie od zimowych ciasteczek.
WSPANIALE WYGLĄDAJĄ. Proszę o informację o mące użytej w przepisie
Ostatnio monotonnie- Doves Farm, mieszanka bez kukurydzy. Może być Schar i właściwie każda inna.
Mam pytanie, czy czekolada ma być gorzka czy mleczna?
Jak wolimy
no to ja też już monotonnie 😉 odnośnie mąki, tak patrzę i wszystkie mąki z doves farm zawieraj kukurydzę oprócz tej białej do pieczenia chleba. Czy to o tę mąkę chodzi?
Coś takiego: http://www.balviten.com/produkt,2,727-doves_mieszanka_bialych_mak_bez_pszenicy_1kg.html
Weroniczko kochana, podczytuję Twój blog od jakiegoś czasu i chciałam Ci podziękować za to co robisz.
Dobra robota, wielu ludziom pomagasz, cudnie.
Mam pytanko o jakiej mące Doves farm bez kukurydzy pisałaś tzn. czy mogłabyś wrzucić jakiś link? Tak dociekam, bo oprócz glutenu nie mogę jeść kukurydzy, a niestety większość mąk bezglutenowych zawiera albo mąkę, albo skrobię kukurydzianą. Szukałam i szukałam i znalazłam jedną do wypieku chleba doves farm bez kukurydzy. Z niecierpliwością czekam na link. 😉
Pozdrawiam.
Wiem, wiem, ja też tak balansuję z tymi mieszankami
http://www.dovesfarm.co.uk/biscuits-and-cookies/gluten-free/gluten-and-wheat-free-s-r-white-flour-x-1kg/
Mam 2 pytania:
1. Czy mąka może być zwykła, a nie bezglutenowa?
2. Na jaki program ustawić piekarnik, „góra i dół” ?
Dziękuje za odpowiedź z góry,
Pozdrowienia
Zwykła jak najbardziej. Raczej tylko dół lub góra
Mam wielką ochotę na te ciasteczka – niestety mnie dopadła dieta lekkostrawna więc odpadają

Ale obiecuję, że gdy tylko będę mogła to je upiekę i z przyjemnością schrupię
Pozdrawiam i wesołych świąt
Amanda
Mam zamiar dziś zrobić te ciasteczka. Mam nadzieję, że wyjdą obłędne, bo tak wyglądają. Super blog ! Bardzo mi się przydaje:) Dziękuję!
Pingback: 2actress