Ciasto z jagodami

29 czerwca 2014 , In: bez soi, ciasta
0

Wakacje pełną parą choć za oknem taka ulewa, że największą przyjemność daje książka, puchata kołdra i trzy kubki herbaty.Dla tych, którzy zdecydują się wychylić za drzwi i udać po jagody, pyszne ciasto ucierane na migdałach. Na wierzch proponuję prosty krem-budyń, który ugotujecie również na mleku sojowym.

Dobrej niedzieli!

8 kawałków

Ucierane z jagodami i budyniem

składniki:

– 2 jajka (L)

– 150 g cukru pudru

– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– 80 g mielonych migdałów

– 50 g mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 90 ml stopionego i przestudzonego masła

– 200 g jagód

 

na budyń:

– 250 g mleka (użyłam sojowego)

– 2 żółtka

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 50 g cukru

– jagody

wykonanie:

Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem. Dodaj migdały i dokładnie wymieszaj.

Jajka ubij dokładnie na puszystą pianę. W trakcie ucierania dodawaj partiami cukier i wanilię. Masa uzyska odpowiednią konsystencję po około 8 minutach.

Wsyp łyżka po łyżce połowę mąki a następnie wąskim strumyczkiem dodaj połowę wystudzonego masła. Następnie pozostałą mąkę i masło. Ucieraj już tylko 1 minutę.

Na dno foremki wyłóż jagody. Wylej ciasto i piecz ok 40 minut w temp. 180 stopni C.

Przygotuj budyń: żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę. Mleko zagotuj. Gorącym zalej żółtka i utrzyj. Masę przelej do garnka i zagotuj ponownie. Budyń wystudź.

Upieczone, zimne ciasto uwieńcz kremem i owocami.

Smacznego!

Podejrzyj jak wyglądają dobrze ubite jajka z cukrem!

http://youtu.be/q4RdHpUnZe4

 

 

freelogo

    • FFF
    • 29 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Wygląda bajecznie! Jak tylko skończą się egzaminy a pojawią się jagody – zrobię!

  1. Odpowiedz

    Wygląda tak smacznie,że o niczym innym nie myślę jak o tym cudzie.
    Jak mielisz migdały? Blenderem?

      • Weronika
      • 30 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Kupuję zmielone a jeżeli nie to płatki, które rzeczywiście wsadzam do blendera. Można też pewnie użyć młynka do kawy.

  2. Odpowiedz

    Zrobione, pół już zjedzone. Obłędnie przepyszne. Mogłabym zjeść całe(robiłam w tortownicy o śr.25cm).
    Tylko jagody oderwały się od dna i upiekły się rozmieszczone w masie(coś jak w keksie). Może wiesz czemu Twoje jagody trzymają się dna a moje pływały w cieście? :)

      • Weronika
      • 6 lipca 2014
      Odpowiedz

      Bardzo dziwna sytuacja, że dostały nóżek :) Nie mam pojęcia, ważne, że ciasto pierwsza klasa!

    • Iza
    • 14 lipca 2015
    Odpowiedz

    czy mozna użyć masła klarowanego zamiast normalnego?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011