Szybkie placki ziemniaczane z cukinią

0

Kiedy zjecie już kilogramy fasolki szparagowej, pieczonego kalafiora i trzy dokładki chłodnika z botwinki, zabierzcie się za przygotowanie tych prostych placków z kilku podstawowych składników. Choć cukinię znajdziecie w sklepowych koszach przez cały rok, tylko teraz można nabyć ją za przysłowiowe grosze. Grilowana wspaniale smakuje jako lekka przekąska, jednak kiedy potrzebujecie pełniejszego posiłku, warto wmieszać warzywo do ciasta na banalne placki. Idealnie komponują się z najłatwiejszym pod słońcem sosem czosnkowym na bazie domowego majonezu. Zagryzajcie ogórkiem małosolnym albo prostą sałatką z pachnących, sezonowych pomidorów. Na zdrowie!

DSC_9831_Snapseed

10-12 sztuk

Placki ziemniaczane z cukinią

składniki

  • 500 g startych, odciśniętych na sitku warzyw (2 średniej wielkości ziemniaki, 1 niewielka cukinia)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 3- 5 łyżek mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło klarowane do smażenia

sos czosnkowy

  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczka bezglutenowego curry
  • ząbek czosnku

wykonanie

Ziemniaki i cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij na sitku z nadmiaru wody.

Do warzyw dodaj jajko, śmietanę, 3 łyżki mąki i przyprawy. Składniki wymieszaj dobrze za pomocą trzepaczki lub widelca.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wykładaj po łyżce ciasta i rozsmaruj na cienki placek. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. Placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Przygotuj prosty dip. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z pozostałymi składnikami.

Placki podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

uwagi
  1. Jeżeli chcesz żeby placuszki dobrze zrumieniły się i chrupały, staraj się cienko rozsmarowywać ciasto na patelni i nie żałuj masła klarowanego. Gorące placki dobrze odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Mimo początkowego odciśnięcia papki warzywnej, w procesie produkcji placków cukinia puści jeszcze trochę wody. Jeżeli widzisz, że ciasto z czasem nabiera płynniejszej konsystencji, dodaj więcej mąki.
    • kinga
    • 28 lipca 2017
    Odpowiedz

    O tak! Często robię podobne placki tylko w wersji bez ziemniakowej. A taka cukinia to teraz po prostu cudo, pomysł na zdrową i pyszną kolację :)

    • Aleksandra
    • 1 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam placuchy przed dodaniem wskazówek i faktycznie, cukinia puściła jeszcze wodę, placki się rozpadły na patelce i nici ze snu o chrupiącym letnim daniu. Na pewno powtórzę próbę, bo cukinia oraz kompozycja przypraw dały niesamowity smak.
    Od siebie dodam że polecam zasypać starte ziemniaki i cukinię solą, wtedy puści sok szybciej i w większej ilości.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • sundayafternoon coffeetime
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Dobranoc warsawbynight
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • driptime w ministerstwokawy

Blog roku 2011

Blog roku 2011