Czynne w niedziele

20 stycznia 2013 , In: babeczki i ciastka
0

Cukiernia bez szyldu i rezerwowanych stolików. Bezterminowa, otwarta dwa dni w tygodniu. Może częściej, okazjonalnie. Wystarczy odwrócić tabliczkę. Otwarte/zamknięte kiedy chcę. Czasami kredą zapiszę jakąś wskazówkę, innym razem ciastko podam bez zapowiedzi, z parującą herbatą. 

Moja cukiernia, do której zejdę w ciepłych kapciach, bez pośpiechu. Uwolnię nutkę zapachów i obudzę pozostałych. Na śniadanie rogalik, na deser torcik zsunięty z małej patery, albo tartaletka. Krucha, słodka i kwaskowa zarazem. Soczysta dzięki jabłkom w masełku, z gęstą krówką,  a czekoladowa tylko na czubku języka. Kalorie. Dużo kalorii.

________________________________________________________________________________

Wielbicielom francuskiego kina i dobrego jedzenia polecam gorąco film ‚Niebo w gębie’. Na projekcję wybraliśmy się do szczecińskiego Pioniera, gdzie seans odbywa się bez zbędnych reklam, przy stolikach, herbacie bądź lampce czerwonego wina.

 

8 sztuk

Tartaletki z krówką i jabłkiem:

Potrzebne składniki:

– kruche: 200 g mąki bezglutenowej (użyłam 100 g owsianej bezglutenowej i 100 g ziemniaczanej), 100 g masła posiekanego w kostkę, 2 całe jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego wanilią

– wypełnienie: 2 duże jabłka, obrane, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz szklanka śmietanki 30%,  50 g cukru, 50 g masła, opcjonalnie kilka kostek czekolady roztopionych w rondelku z 2 łyżkami kremówki do polania

– sporo mąki do podsypania blatu, tłuszcz do foremek do mini tart

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto kruche zagnieć ze sobą do jednolitej konsystencji. Schłódź 30 min w lodówce. Wałkuj podsypując mąką i przenoś ciasto do natłuszczonych foremek. Oderwij końce wystające poza. Nakłuj spody widelcem i piecz w temp 180 stopni 15-20 minut.

Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie jeszcze szczuplejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło z cukrem i dodaj jabłka. Pozostaw na 5-7 minut. Przełóż po kilka kawałków do tartaletek.

Ze śmietanki, cukru i masła zagotuj krówkę. Mieszaj aż powstanie gęsta, lekko brązowa masa. Uważaj aby nie przypalić!

Jabłka przykryj warstwą krówki. Odstaw do połączenia się składników. Możesz podać ubrudzone czekoladą.

Smacznego!

    • Natalia
    • 20 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, chyba się skuszę do zrobienia w wolnym czasie ;]

    • Olga
    • 21 stycznia 2013
    Odpowiedz

    „Niebo w gębie” – film zdecydowanie godny polecenia. Też oglądałam go w Pionierze. To kino ma odpowiedni klimat do tego rodzaju projekcji. Opis jest na moim blogu. Zapraszam

    • Karolina
    • 21 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Jesteś świetna w tym co robisz! Nie zmieniaj się, a zajdziesz daleko 😉 Powodzenia, bloga uwielbiam i mocno Ci Weroniko kibicuję.

  1. Odpowiedz

    Raczej nie komentuję, ale tu nie mogłam się powstrzymać. Tartatelki wyszły pyszne i wszystkim znajomym smakowały!
    Milena.

  2. Odpowiedz

    Ja polecam ciasto kruche z samej mąki kukurydzianej. Przepis znajdziesz tu: http://bezglutenowewaracje.blogspot.com/2013/03/ciasto-kruche-kukurydziane.html. Jak dla mnie bomba. Wg Twojego przepisu na pewno niebawem spróbuje :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011