Czynne w niedziele

20 stycznia 2013 , In: babeczki i ciastka
0

Cukiernia bez szyldu i rezerwowanych stolików. Bezterminowa, otwarta dwa dni w tygodniu. Może częściej, okazjonalnie. Wystarczy odwrócić tabliczkę. Otwarte/zamknięte kiedy chcę. Czasami kredą zapiszę jakąś wskazówkę, innym razem ciastko podam bez zapowiedzi, z parującą herbatą. 

Moja cukiernia, do której zejdę w ciepłych kapciach, bez pośpiechu. Uwolnię nutkę zapachów i obudzę pozostałych. Na śniadanie rogalik, na deser torcik zsunięty z małej patery, albo tartaletka. Krucha, słodka i kwaskowa zarazem. Soczysta dzięki jabłkom w masełku, z gęstą krówką,  a czekoladowa tylko na czubku języka. Kalorie. Dużo kalorii.

________________________________________________________________________________

Wielbicielom francuskiego kina i dobrego jedzenia polecam gorąco film ‚Niebo w gębie’. Na projekcję wybraliśmy się do szczecińskiego Pioniera, gdzie seans odbywa się bez zbędnych reklam, przy stolikach, herbacie bądź lampce czerwonego wina.

 

8 sztuk

Tartaletki z krówką i jabłkiem:

Potrzebne składniki:

– kruche: 200 g mąki bezglutenowej (użyłam 100 g owsianej bezglutenowej i 100 g ziemniaczanej), 100 g masła posiekanego w kostkę, 2 całe jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego wanilią

– wypełnienie: 2 duże jabłka, obrane, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz szklanka śmietanki 30%,  50 g cukru, 50 g masła, opcjonalnie kilka kostek czekolady roztopionych w rondelku z 2 łyżkami kremówki do polania

– sporo mąki do podsypania blatu, tłuszcz do foremek do mini tart

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto kruche zagnieć ze sobą do jednolitej konsystencji. Schłódź 30 min w lodówce. Wałkuj podsypując mąką i przenoś ciasto do natłuszczonych foremek. Oderwij końce wystające poza. Nakłuj spody widelcem i piecz w temp 180 stopni 15-20 minut.

Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie jeszcze szczuplejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło z cukrem i dodaj jabłka. Pozostaw na 5-7 minut. Przełóż po kilka kawałków do tartaletek.

Ze śmietanki, cukru i masła zagotuj krówkę. Mieszaj aż powstanie gęsta, lekko brązowa masa. Uważaj aby nie przypalić!

Jabłka przykryj warstwą krówki. Odstaw do połączenia się składników. Możesz podać ubrudzone czekoladą.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
18 października 2012

O poranku

babeczki i ciastka, bez soi
Zobacz więcej
8 sierpnia 2012

Bananowe i herbata

ciasta
Zobacz więcej
24 czerwca 2014

Penne z kurkami

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, bez soi, dania główne
Zobacz więcej
    • Natalia
    • 20 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, chyba się skuszę do zrobienia w wolnym czasie ;]

    • Olga
    • 21 stycznia 2013
    Odpowiedz

    „Niebo w gębie” – film zdecydowanie godny polecenia. Też oglądałam go w Pionierze. To kino ma odpowiedni klimat do tego rodzaju projekcji. Opis jest na moim blogu. Zapraszam

    • Karolina
    • 21 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Jesteś świetna w tym co robisz! Nie zmieniaj się, a zajdziesz daleko 😉 Powodzenia, bloga uwielbiam i mocno Ci Weroniko kibicuję.

  1. Odpowiedz

    Raczej nie komentuję, ale tu nie mogłam się powstrzymać. Tartatelki wyszły pyszne i wszystkim znajomym smakowały!
    Milena.

  2. Odpowiedz

    Ja polecam ciasto kruche z samej mąki kukurydzianej. Przepis znajdziesz tu: http://bezglutenowewaracje.blogspot.com/2013/03/ciasto-kruche-kukurydziane.html. Jak dla mnie bomba. Wg Twojego przepisu na pewno niebawem spróbuje :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011