Szarlotka owsiana

13 kwietnia 2014 , In: bez jajek, bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Ostatnio w kuchni spędzam większą część czasu, mimo że tego wolnego jest jak na lekarstwo. Z racji nadchodzących Świąt zamiast sprzątać, bardzo bałaganię, jednak z myślą o tym, że potrzebne są nowe przepisy.

Oprócz tego, że w piekarniku rosną kolejne ciasta, w garnku gotuje się fasola na pastę, w innym bulgocze kajmak bez mleka, w akcji nieustannie jest aparat. Z całego serca staram się zapanować nad zdjęciami. Czasami nad efektami chce się płakać z bezsilności, innym razem skakać pod niebiosa.

Słucham pięknej muzyki, sięgam częściej do książek a bardzo późnymi wieczorami oglądam filmy, których nie było czasu/ sposobności zobaczyć i aż wstyd się do tego przyznać. Wróciłam do biegania, a kiedy biegnę, intensywnie myślę. Przede wszystkim zdaję sobie sprawę jaką szczęściarą jestem i jak życie pięknie odwdzięcza się jeżeli zdecydujemy się trochę w nie zaangażować.

Dzisiaj, najlepsza w mojej subiektywnej ocenie szarlotka. Ciasto, które piekłam dziesiątki razy, z różną ilością i różnymi gatunkami jabłek. Ta jest doskonała, pełna soczystych owoców, nieprzesłodzona, z garstką napęczniałych w herbacie rodzynek. Najważniejsze jednak, że na naturalnej mące a przy okazji bez jednego jajka. Voila!

Bądźcie zdrowi i trzymajcie kciuki!

średnica 24 cm

Szarlotka owsiana

bez kukurydzy

składniki:

– ciasto kruche: 110 g zimnego masła, kilka łyżek zimnej wody, 75 g płatków owsianych (bezglutenowych), 120 g mąki ryżowej, 1 łyżka cukru trzcinowego, szczypta sody

– jabłka: 1 kg jabłek (po obraniu i pokrojeniu), 2 soczyste gruszki, 80 g rodzynek, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 100 g cukru trzcinowego, kubek mocnej herbaty, oliwa lub masło

wykonanie:

Rodzynki namocz w naparze dobrej, mocnej herbaty.

Pokrojone na duże kawałki jabłka i gruszki włóż do garnka i wlej kilka łyżek oleju. Dodaj wanilię i zostaw pod przykryciem. Jeżeli owoce są soczyste a garnek ma grubsze dno, nie trzeba ich nawet mieszać. Kiedy z owoców wypłynie już sok i zmiękną (15-20 minut) dodaj cukier i napęczniałe rodzynki. Zostaw na małym ogniu jeszcze ok 10 minut.

Masło pokrój na małe kosteczki i zagnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto nie musi być gładkie i dobrze wyrobione, wystarczy kruszonka.

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść lekko i wyłóż spód papierem do pieczenia. Wylep dół 2/3 części ciasta i uklep aby warstwa była równa. Wyłóż jabłka, wyrównaj a następnie posyp pozostałą kruszonką.

Piecz 50 minut w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostudzenia.

Smacznego!

_DSC1407_Snapseed

_DSC1385_Snapseed

 

_DSC1367_Snapseed

 

1079287_692722667419895_739849929_n

 

zdecydowane dreszcze nad tą nutką, pan Zimmer podobnie jak w Polsce Chajdecki, potrafi doprowadzić mnie do łez, tak po prostu

    • Anna
    • 18 lipca 2014
    Odpowiedz

    Chyba najlepsza szarlotka jaką jadłam. Od razu zamówiłam kolejny karton płatków.

    • Magda
    • 25 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wygląda apetycznie! Chciałabym zrobić, ale potrzebuję masło zastąpić czymś innym- bezmlecznym… Zastanawiam się nad olejem kokosowym, ewentualnie margaryna… Może jakaś podpowiedź? :-)

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Proponuję użyć ciasta kruchego z przepisu na mazurek z solonym karmelem :)

        • Magda
        • 25 kwietnia 2016
        Odpowiedz

        Też fajny przepis, ale czym zastąpić syrop z agawy? Syrop klonowy i miód nie wchodzą w grę -wyeliminowany cukier :-(

          • Weronika
          • 25 kwietnia 2016
          Odpowiedz

          Oups, syrop z daktyli?

            • Magda
            • 26 kwietnia 2016

            Hmmm… nie wiedziałam, ze taki jest 😮 a czy ten syrop jest konieczny? Czy ksylitol nie nadawałby się? Bo tu chodzi o słodzik, prawda? Przepraszam, że tyle pytań, ale jestem laikiem w kuchni i potrzebuję rozwiać swoje wątpliwości :-)

            • Weronika
            • 26 kwietnia 2016

            Chodzi o płyn, ale słodkie, klejące syropy są najlepsze do przygotowania tego ciasta. Na upartego można zastąpić je olejem i wtedy sypnąć ksylitol.

    • Kornelia
    • 15 grudnia 2017
    Odpowiedz

    a czy masło można zastąpić masłem klarowanym? czy wtedy także używam 110 gr czy mniej?

    • Ela
    • 19 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Mam pytanie. Czy ciasto na spód powinno być upieczone wcześniej? Moja szarlotka była „ciapowata” a ciasto na spodzie niedopieczone. Czekam na odpowiedź bo chciałabym upiec na święta

    PS. Chleb z kaszy gryczanej jest moim ulubionym

      • Weronika
      • 19 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Elu, jeżeli się nie udało to podpiecz wcześniej spód, na pewno nie zaszkodzi :)

    • Ola
    • 4 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo smaczna ale uważam że za mało ciasta a sporo jablek. Czy wam też tal.wyszlo?

  1. Odpowiedz

    Ten blog jest swietny uwielbiam czytac twoje artykuly. Oby tak dalej! Wiesz, wiele osob szuka wokol tej informacji,sa bardzo pomocne.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011