Na spokojne świętowanie wolności: cynamonowa szarlotka z bezą

11 listopada 2011 , In: ciasta
1

Przepis na tę szarlotkę wymyśliłam kilka dni temu, jednak wolne popołudnie trudno było wygospodarować. Ostatnio przydarzyła mi się jeszcze mała kontuzja oka, ale już, jestem, jestem :)

Szarlotka składa się z kruchego spodu i boków, pysznej warstwy jabłkowo- cynamonowej i lekkiej jak chmurka pianki bezowej. Połączenie idealne na jesienny dzień, szczególnie ten, piękny, polski i patriotyczny 11 listopada.

Zaraz zjem sobie chyba jeszcze kawałeczek :) Polecam serdecznie.

Cynamonowa szarlotka z bezą:

Potrzebne składniki:

¨      Ciasto kruche: 250 g mąki uniwersalnej bezglutenowej/ owsianej bezglutenowej, lub pszennej/ razowej (w wersji glutenowej), 80 g masła, 3 żółtka, ok 1/5 szklanki zimnej wody

¨      Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, cukier do smaku, kilka łyżeczek cynamonu, łyżka masła

¨      Beza: 3 białka, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli

¨      Dodatkowo: tłuszcz do formy, cynamon do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. 190 stopni C. Blaszkę (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Wszystkie składniki na ciasto kruche dobrze, ale dość krótko wyrabiaj. Wodę dodaj stopniowo i tylko tyle, żeby ciasto dało się zagnieść.

Rozwałkuj je jak najcieniej na posypanym mąką blacie na duże koło. Przełóż do formy. Dociśnij do spodu i boków.  Gdyby ciasto wystawało za brzegi formy, odkrój je. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw blaszkę na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podpiecz około 25 minut.

W tym czasie przygotuj masę jabłkową: owoce obierz i pokrój na dość małe kawałki.

Na patelni rozgrzej masło. Wyłóż jabłka i przykryj pokrywką. Duś do rozmięknięcia, wypuszczenia soków. Do miękkich jabłek dodaj wedle uznania cukier i cynamon.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Piecz razem jeszcze 10-15 minut.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, mikserem lub trzepaczką. Dodaj po łyżce cukru, ubijając. Kiedy piana będzie lśniąca i przy podniesieniu trzepaczki lub końcówki miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady, skończ ubijanie. Wyłóż pianę na wierzch ciast i piecz krótko, około 8 minut. Piana tylko lekko się zarumieni.

Szarlotkę ostudź.

Krój zwilżonym nożem. Przed podaniem obsyp cynamonem.

Smacznego!

    • ewa
    • 12 listopada 2011
    Odpowiedz

    Szarlotka :)

    • Mama
    • 12 listopada 2011
    Odpowiedz

    „Lekka jak chmurka pianka bezowa” – określenie jak najbardziej adekwatne. Zdecydowanie polecam.

      • Weronika
      • 19 listopada 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję! Lekka, lekka 😀

  1. Odpowiedz

    Jaaa, szarlotka z bezą! To musi być pyszne! Zrobisz mi kiedyś? XD

      • Weronika
      • 22 listopada 2011
      Odpowiedz

      No pewnie. Zważając, że masz dzisiaj urodziny… 😀

    • aga
    • 15 stycznia 2012
    Odpowiedz

    dużo bym oddała za takie ciasteczko mm

  2. Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Szarlotka stygnie, zapach jabłek z cynamonem unosi się po całym domu, bajecznie wygląda lekko zrumieniona beza…mmm… :) Chyba wstawię ją do lodówki, już nie mogę się doczekać konsumpcji 😀

    • Agata
    • 6 października 2012
    Odpowiedz

    Zaraz wyjmuje z piekarnika. Juz mi slinka sieknie:D

    P.S.Cudnie pachnie 😉
    Pozdrawiam

    • Zonia
    • 12 października 2014
    Odpowiedz

    Zrobiłam taką szarlotkę, jest pyszna! Jeszcze dobrze nie wystygła, a już 2/3 zniknęło:). Bardzo dziękuję za przepis. Ten sprawdza się w 100%.

  3. Odpowiedz

    Piec ustawiasz „góra- dół ” ? Termoobieg ? Podpowiedz proszę
    bo jakoś nie wychodzą mi te przepisy ; ( chyba coś robię źle..

      • Weronika
      • 2 marca 2015
      Odpowiedz

      Bez termoobiegu, góra dół. Co nie wychodzi?

  4. Odpowiedz

    czy mozna dac na to kruszonke, bo chcialabym upiec taka z bialkiem i kruszonka? pozdrawiam serdecznie

    • Magdalena
    • 11 listopada 2015
    Odpowiedz

    Robię kolejny raz.. w ten piękny patriotyczny dzień :) Dziękuję za ten przepis

    • Monika
    • 13 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam,
    czy mogę użyć masła klarowanego?

    • Aleksandra
    • 5 lutego 2018
    Odpowiedz

    Świetny przepis, szarlotka wyszła cudnie. Na pewno zrobię ją jeszcze wiele razy :)

    • Katalein
    • 19 października 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Pyszna! I szybka :-)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011