Na spokojne świętowanie wolności: cynamonowa szarlotka z bezą

11 listopad 2011 , In: ciasta
1

Przepis na tę szarlotkę wymyśliłam kilka dni temu, jednak wolne popołudnie trudno było wygospodarować. Ostatnio przydarzyła mi się jeszcze mała kontuzja oka, ale już, jestem, jestem :)

Szarlotka składa się z kruchego spodu i boków, pysznej warstwy jabłkowo- cynamonowej i lekkiej jak chmurka pianki bezowej. Połączenie idealne na jesienny dzień, szczególnie ten, piękny, polski i patriotyczny 11 listopada.

Zaraz zjem sobie chyba jeszcze kawałeczek :) Polecam serdecznie.

Cynamonowa szarlotka z bezą:

Potrzebne składniki:

¨      Ciasto kruche: 250 g mąki uniwersalnej bezglutenowej/ owsianej bezglutenowej, lub pszennej/ razowej (w wersji glutenowej), 80 g masła, 3 żółtka, ok 1/5 szklanki zimnej wody

¨      Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, cukier do smaku, kilka łyżeczek cynamonu, łyżka masła

¨      Beza: 3 białka, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli

¨      Dodatkowo: tłuszcz do formy, cynamon do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. 190 stopni C. Blaszkę (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Wszystkie składniki na ciasto kruche dobrze, ale dość krótko wyrabiaj. Wodę dodaj stopniowo i tylko tyle, żeby ciasto dało się zagnieść.

Rozwałkuj je jak najcieniej na posypanym mąką blacie na duże koło. Przełóż do formy. Dociśnij do spodu i boków.  Gdyby ciasto wystawało za brzegi formy, odkrój je. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw blaszkę na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podpiecz około 25 minut.

W tym czasie przygotuj masę jabłkową: owoce obierz i pokrój na dość małe kawałki.

Na patelni rozgrzej masło. Wyłóż jabłka i przykryj pokrywką. Duś do rozmięknięcia, wypuszczenia soków. Do miękkich jabłek dodaj wedle uznania cukier i cynamon.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Piecz razem jeszcze 10-15 minut.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, mikserem lub trzepaczką. Dodaj po łyżce cukru, ubijając. Kiedy piana będzie lśniąca i przy podniesieniu trzepaczki lub końcówki miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady, skończ ubijanie. Wyłóż pianę na wierzch ciast i piecz krótko, około 8 minut. Piana tylko lekko się zarumieni.

Szarlotkę ostudź.

Krój zwilżonym nożem. Przed podaniem obsyp cynamonem.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 grudzień 2012

Perfekcyjny keks

Boże Narodzenie, ciasta
Zobacz więcej
3 styczeń 2014

Risotto

bez jajek, bez orzechów, bez soi, dania główne
Zobacz więcej
21 wrzesień 2016

Ajvar pizza

bez jajek, bez orzechów, dania główne
Zobacz więcej
  1. Szarlotka :)

  2. „Lekka jak chmurka pianka bezowa” – określenie jak najbardziej adekwatne. Zdecydowanie polecam.

  3. Jaaa, szarlotka z bezą! To musi być pyszne! Zrobisz mi kiedyś? XD

  4. dużo bym oddała za takie ciasteczko mm

  5. Dziękuję za przepis. Szarlotka stygnie, zapach jabłek z cynamonem unosi się po całym domu, bajecznie wygląda lekko zrumieniona beza…mmm… :) Chyba wstawię ją do lodówki, już nie mogę się doczekać konsumpcji 😀

  6. Zaraz wyjmuje z piekarnika. Juz mi slinka sieknie:D

    P.S.Cudnie pachnie 😉
    Pozdrawiam

    • Zonia
    • 12 październik 2014

    Zrobiłam taką szarlotkę, jest pyszna! Jeszcze dobrze nie wystygła, a już 2/3 zniknęło:). Bardzo dziękuję za przepis. Ten sprawdza się w 100%.

  7. Piec ustawiasz „góra- dół ” ? Termoobieg ? Podpowiedz proszę
    bo jakoś nie wychodzą mi te przepisy ; ( chyba coś robię źle..

  8. czy mozna dac na to kruszonke, bo chcialabym upiec taka z bialkiem i kruszonka? pozdrawiam serdecznie

    • Magdalena
    • 11 listopad 2015

    Robię kolejny raz.. w ten piękny patriotyczny dzień :) Dziękuję za ten przepis

    • Monika
    • 13 grudzień 2016

    Witam,
    czy mogę użyć masła klarowanego?

    • Aleksandra
    • 5 luty 2018

    Świetny przepis, szarlotka wyszła cudnie. Na pewno zrobię ją jeszcze wiele razy :)

    • Katalein
    • 19 październik 2018

    Pyszna! I szybka :-)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011