Na spokojne świętowanie wolności: cynamonowa szarlotka z bezą

11 listopada 2011 , In: ciasta
1

Przepis na tę szarlotkę wymyśliłam kilka dni temu, jednak wolne popołudnie trudno było wygospodarować. Ostatnio przydarzyła mi się jeszcze mała kontuzja oka, ale już, jestem, jestem :)

Szarlotka składa się z kruchego spodu i boków, pysznej warstwy jabłkowo- cynamonowej i lekkiej jak chmurka pianki bezowej. Połączenie idealne na jesienny dzień, szczególnie ten, piękny, polski i patriotyczny 11 listopada.

Zaraz zjem sobie chyba jeszcze kawałeczek :) Polecam serdecznie.

Cynamonowa szarlotka z bezą:

Potrzebne składniki:

¨      Ciasto kruche: 250 g mąki uniwersalnej bezglutenowej/ owsianej bezglutenowej, lub pszennej/ razowej (w wersji glutenowej), 80 g masła, 3 żółtka, ok 1/5 szklanki zimnej wody

¨      Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, cukier do smaku, kilka łyżeczek cynamonu, łyżka masła

¨      Beza: 3 białka, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli

¨      Dodatkowo: tłuszcz do formy, cynamon do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. 190 stopni C. Blaszkę (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Wszystkie składniki na ciasto kruche dobrze, ale dość krótko wyrabiaj. Wodę dodaj stopniowo i tylko tyle, żeby ciasto dało się zagnieść.

Rozwałkuj je jak najcieniej na posypanym mąką blacie na duże koło. Przełóż do formy. Dociśnij do spodu i boków.  Gdyby ciasto wystawało za brzegi formy, odkrój je. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw blaszkę na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podpiecz około 25 minut.

W tym czasie przygotuj masę jabłkową: owoce obierz i pokrój na dość małe kawałki.

Na patelni rozgrzej masło. Wyłóż jabłka i przykryj pokrywką. Duś do rozmięknięcia, wypuszczenia soków. Do miękkich jabłek dodaj wedle uznania cukier i cynamon.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Piecz razem jeszcze 10-15 minut.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, mikserem lub trzepaczką. Dodaj po łyżce cukru, ubijając. Kiedy piana będzie lśniąca i przy podniesieniu trzepaczki lub końcówki miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady, skończ ubijanie. Wyłóż pianę na wierzch ciast i piecz krótko, około 8 minut. Piana tylko lekko się zarumieni.

Szarlotkę ostudź.

Krój zwilżonym nożem. Przed podaniem obsyp cynamonem.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 października 2013

Prosty bochenek z ziarnami

bez jajek, bez mleka, bez soi, pieczywo, wegańskie
Zobacz więcej
21 marca 2012

Przyszła wiosna…

ciasta
Zobacz więcej
27 sierpnia 2013

Crumble

bez jajek, bez orzechów, bez soi, desery
Zobacz więcej
    • ewa
    • 12 listopada 2011
    Odpowiedz

    Szarlotka :)

    • Mama
    • 12 listopada 2011
    Odpowiedz

    „Lekka jak chmurka pianka bezowa” – określenie jak najbardziej adekwatne. Zdecydowanie polecam.

      • Weronika
      • 19 listopada 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję! Lekka, lekka 😀

  1. Odpowiedz

    Jaaa, szarlotka z bezą! To musi być pyszne! Zrobisz mi kiedyś? XD

      • Weronika
      • 22 listopada 2011
      Odpowiedz

      No pewnie. Zważając, że masz dzisiaj urodziny… 😀

    • aga
    • 15 stycznia 2012
    Odpowiedz

    dużo bym oddała za takie ciasteczko mm

  2. Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Szarlotka stygnie, zapach jabłek z cynamonem unosi się po całym domu, bajecznie wygląda lekko zrumieniona beza…mmm… :) Chyba wstawię ją do lodówki, już nie mogę się doczekać konsumpcji 😀

    • Agata
    • 6 października 2012
    Odpowiedz

    Zaraz wyjmuje z piekarnika. Juz mi slinka sieknie:D

    P.S.Cudnie pachnie 😉
    Pozdrawiam

    • Zonia
    • 12 października 2014
    Odpowiedz

    Zrobiłam taką szarlotkę, jest pyszna! Jeszcze dobrze nie wystygła, a już 2/3 zniknęło:). Bardzo dziękuję za przepis. Ten sprawdza się w 100%.

  3. Odpowiedz

    Piec ustawiasz „góra- dół ” ? Termoobieg ? Podpowiedz proszę
    bo jakoś nie wychodzą mi te przepisy ; ( chyba coś robię źle..

      • Weronika
      • 2 marca 2015
      Odpowiedz

      Bez termoobiegu, góra dół. Co nie wychodzi?

  4. Odpowiedz

    czy mozna dac na to kruszonke, bo chcialabym upiec taka z bialkiem i kruszonka? pozdrawiam serdecznie

    • Magdalena
    • 11 listopada 2015
    Odpowiedz

    Robię kolejny raz.. w ten piękny patriotyczny dzień :) Dziękuję za ten przepis

    • Monika
    • 13 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam,
    czy mogę użyć masła klarowanego?

    • Aleksandra
    • 5 lutego 2018
    Odpowiedz

    Świetny przepis, szarlotka wyszła cudnie. Na pewno zrobię ją jeszcze wiele razy :)

    • Katalein
    • 19 października 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Pyszna! I szybka :-)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011