Dla wymagających: bez glutenu i cukru

28 kwietnia 2012 , In: desery, torty
1

Zakładając blog, chciałam pomagać osobom na diecie bezglutenowej. Myślałam, że to duży, chwalebny krok w stronę uśmiechu dzieci chorych na celiakię, ich zmęczonych rodziców i moich rówieśników- borykających się z dietą ale nie tylko.

Okazało się jednak, że moi czytelnicy bywają dużo bardziej wymagający! Weronika, szukająca rozwiązania dla siebie, wkraczając w blogosferę, przyjmując niezobowiązujący przydomek- Natchniona, stała się radykalnie ekspertem od diet wszelkiej maści!

Waszą korespondencję, mimo deficytu czasowego, traktuję z dużym szacunkiem. Nie raz załzawiłam klawiaturę. Wzruszacie mnie, rozbawiacie. Czasami nie mam wiedzy takiej jaką chcielibyście uzyskać. Nie znam się na wszystkim. Jednak nie zastanawiając się długo, postanowiłam pomyśleć o tych których życie pozbawiło możliwości trawienia tego i owego, lub z własnego wyboru chcą jeść inaczej. I tak jak znaleźć możemy setki sposobów na rybę, tak ze słodkościami istnieje większy problem. Nie czytałam dużo, po prostu zakasałam rękawy. Kilka troskliwych mam szczególnie zmotywowało mnie do działania 😉

Sceptycznie podchodziłam do tortu bez cukru. Ze wskazówkami Eweliny- mamy czteroletniego Januszka dałyśmy radę. Nie znajdziecie w nim ani grama glutenu i  cukru. Biszkopt dodatkowo bezmleczny.  Obiecałam zrealizować zamówienie do końca kwietnia. Mamy 28.04… Zdążyłam? Oby!

Nie znam daty urodzin chłopca, ale życzę Januszkowi aby jego wymagający brzuszek był zawsze uśmiechnięty. Beztroskich chwil i spełnienia dziecięcych marzeń! Sto lat 😉

Maślany tort bezglutenowo-  bezcukrowy:

Potrzebne składniki:

 

¨      biszkopt: 3 jajka,75 g ksylitolu*, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki mąki bezglutenowej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej

¨      masa:250 g masła, 1 całe jajko, 2 żółtka,120 g ksylitolu

¨      dodatki: płatki migdałowe (kwiatek na zdjęciu- glutenowy i cukrowy), nasączenie- użyłam 200 ml wrzątku z sokiem z  połowy cytryny

¨      tłuszcz i papier do formy

 

Sposób przygotowania:

 

Spód i boki formy o średnicy20 cmnatłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj ksylitol, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj sodę. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem!

 

Masę przełóż do tortownicy i piecz 17-20 minut w temp. 190 stopni C.

Biszkopt wystudź. Przekrój poziomo na trzy części.

 

Przygotuj masę: jajko i żółtka ubij na parze z ksylitolem. Wystudź (to bardzo ważne!). Masło utrzyj na puch w innej misce. Jajka i masło połącz ze sobą mikserem.

Biszkopt nasącz obficie i przełóż masą. Wierzch i boki pokryj dodatkowo płatkami migdałowymi lub ozdób według uznania.

Schłódź w lodówce kilka godzin.

 

Smacznego!

* do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub internecie

    • Sylwia
    • 29 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te ciacho 😉
    ja mam takie pytanie. choc mam 17 lat to dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami, wszelakie ciasteczka i muffinki potrafię zrobic i chciałabym się zabrac za ciasto. Jakie byś mi poleciła, takie właśnie niezbyt skomplikowane? Z góry dziękuję :)

      • Weronika
      • 30 kwietnia 2012
      Odpowiedz

      Właśnie zabieram się za ciasto marchewkowe. Na blogu przepis podałam już dawno temu. Zawsze się udaje, ładnie wyrasta i jest niesamowicie smaczne. Ekspresowym ciastem nie do zepsucia jest też brownie :) Polecić mogę szartlotkę, ciasto kruche z dowolnymi owocami lub rafaello- może troszkę pracochłonne ale warte zachodu :)

  1. Odpowiedz

    Czy to ciasto uda się z cukrem? Bardzo lubię słodkie ciasta i inne smakołyki. Proszę o odpowiedź.

      • Weronika
      • 13 maja 2012
      Odpowiedz

      Tak, ale w takim wydaniu poleciłabym skorzystać z innych przepisów na torty, których na blogu jest trochę :)

    • Monika
    • 29 listopada 2015
    Odpowiedz

    Super pomysł na tort, ale mam pytanie. Jakiej mąki bezglutenowe užyć i czy można dołożyć do kremu owoce np maliny, brzoskwinie? Pozdrawiam :-)

      • Weronika
      • 29 listopada 2015
      Odpowiedz

      Proszę użyć tylko mąki ziemniaczanej. Owoce dodałabym ewentualnie w kawałkach, nie miksowała.

    • aldona
    • 18 października 2016
    Odpowiedz

    Odkąd nie mogę jeść glutenu to tak muszę kombinować… Cieszę się, ze trafiłam na Twojego bloga, bo dużo z niego korzystam :) Jeśli jeszcze nie znasz to mogę polecić fajny sklep, który pomaga mi utrzymać dietę, bo mają produkty bez glutenu i w normalnych cenach. Jak czasem w markecie popatrzę to mi ręce opadają… Adres: https://swojskapiwniczka.pl/

    • Aga
    • 3 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Wszystko fajnie, tylko sporo tego ksylitol.. ma on właściwości przeczyszczające i w ciągu doby powinno się użyć nie więcej jak 2lyzki, wiadomo ze nikt całego tortu nie zje, ale czy na porcje nie przypada jego za dużo?

      • Dancik
      • 30 marca 2019
      Odpowiedz

      Your comment is awaiting moderation.

      Te łyżki też umowne… Jak ktoś nie jada na codzień to 2 łyżki to kosmos. Dałam 1,5 łyżki na dwie blachy ciastek, które dwa dni jadły 3 osoby, tylko przez córkę to nie „przeleciało” bo ona myje zęby pastą z ksylitolem którą namiętnie podjada.

    • Elena
    • 11 marca 2018
    Odpowiedz

    A jak się ma te 75g ksylitolu do ogólnie przyjętego limitu 15g dziennego spożycia ksylitolu?

    • Dancik
    • 30 marca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    ŁYŻKI? 4 łyżki mąki na całe ciasto? Ale jak to ma się udać i jeszcze wyrosnąć do pokrojenia na trzy blaty?? Szklanki miały by więcej sensu… To nie pomyłka? Ktoś robił?

      • Zuzia
      • 16 lutego 2021
      Odpowiedz

      Your comment is awaiting moderation.

      Myślę o tym samym.. Tak mało mąki? Czy aby na pewno?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011