Dla wymagających: bez glutenu i cukru

28 kwietnia 2012 , In: desery, torty
1

Zakładając blog, chciałam pomagać osobom na diecie bezglutenowej. Myślałam, że to duży, chwalebny krok w stronę uśmiechu dzieci chorych na celiakię, ich zmęczonych rodziców i moich rówieśników- borykających się z dietą ale nie tylko.

Okazało się jednak, że moi czytelnicy bywają dużo bardziej wymagający! Weronika, szukająca rozwiązania dla siebie, wkraczając w blogosferę, przyjmując niezobowiązujący przydomek- Natchniona, stała się radykalnie ekspertem od diet wszelkiej maści!

Waszą korespondencję, mimo deficytu czasowego, traktuję z dużym szacunkiem. Nie raz załzawiłam klawiaturę. Wzruszacie mnie, rozbawiacie. Czasami nie mam wiedzy takiej jaką chcielibyście uzyskać. Nie znam się na wszystkim. Jednak nie zastanawiając się długo, postanowiłam pomyśleć o tych których życie pozbawiło możliwości trawienia tego i owego, lub z własnego wyboru chcą jeść inaczej. I tak jak znaleźć możemy setki sposobów na rybę, tak ze słodkościami istnieje większy problem. Nie czytałam dużo, po prostu zakasałam rękawy. Kilka troskliwych mam szczególnie zmotywowało mnie do działania 😉

Sceptycznie podchodziłam do tortu bez cukru. Ze wskazówkami Eweliny- mamy czteroletniego Januszka dałyśmy radę. Nie znajdziecie w nim ani grama glutenu i  cukru. Biszkopt dodatkowo bezmleczny.  Obiecałam zrealizować zamówienie do końca kwietnia. Mamy 28.04… Zdążyłam? Oby!

Nie znam daty urodzin chłopca, ale życzę Januszkowi aby jego wymagający brzuszek był zawsze uśmiechnięty. Beztroskich chwil i spełnienia dziecięcych marzeń! Sto lat 😉

Maślany tort bezglutenowo-  bezcukrowy:

Potrzebne składniki:

 

¨      biszkopt: 3 jajka,75 g ksylitolu*, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki mąki bezglutenowej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej

¨      masa:250 g masła, 1 całe jajko, 2 żółtka,120 g ksylitolu

¨      dodatki: płatki migdałowe (kwiatek na zdjęciu- glutenowy i cukrowy), nasączenie- użyłam 200 ml wrzątku z sokiem z  połowy cytryny

¨      tłuszcz i papier do formy

 

Sposób przygotowania:

 

Spód i boki formy o średnicy20 cmnatłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj ksylitol, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj sodę. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem!

 

Masę przełóż do tortownicy i piecz 17-20 minut w temp. 190 stopni C.

Biszkopt wystudź. Przekrój poziomo na trzy części.

 

Przygotuj masę: jajko i żółtka ubij na parze z ksylitolem. Wystudź (to bardzo ważne!). Masło utrzyj na puch w innej misce. Jajka i masło połącz ze sobą mikserem.

Biszkopt nasącz obficie i przełóż masą. Wierzch i boki pokryj dodatkowo płatkami migdałowymi lub ozdób według uznania.

Schłódź w lodówce kilka godzin.

 

Smacznego!

* do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub internecie

    • Sylwia
    • 29 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te ciacho 😉
    ja mam takie pytanie. choc mam 17 lat to dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami, wszelakie ciasteczka i muffinki potrafię zrobic i chciałabym się zabrac za ciasto. Jakie byś mi poleciła, takie właśnie niezbyt skomplikowane? Z góry dziękuję :)

      • Weronika
      • 30 kwietnia 2012
      Odpowiedz

      Właśnie zabieram się za ciasto marchewkowe. Na blogu przepis podałam już dawno temu. Zawsze się udaje, ładnie wyrasta i jest niesamowicie smaczne. Ekspresowym ciastem nie do zepsucia jest też brownie :) Polecić mogę szartlotkę, ciasto kruche z dowolnymi owocami lub rafaello- może troszkę pracochłonne ale warte zachodu :)

  1. Odpowiedz

    Czy to ciasto uda się z cukrem? Bardzo lubię słodkie ciasta i inne smakołyki. Proszę o odpowiedź.

      • Weronika
      • 13 maja 2012
      Odpowiedz

      Tak, ale w takim wydaniu poleciłabym skorzystać z innych przepisów na torty, których na blogu jest trochę :)

    • Monika
    • 29 listopada 2015
    Odpowiedz

    Super pomysł na tort, ale mam pytanie. Jakiej mąki bezglutenowe užyć i czy można dołożyć do kremu owoce np maliny, brzoskwinie? Pozdrawiam :-)

      • Weronika
      • 29 listopada 2015
      Odpowiedz

      Proszę użyć tylko mąki ziemniaczanej. Owoce dodałabym ewentualnie w kawałkach, nie miksowała.

    • aldona
    • 18 października 2016
    Odpowiedz

    Odkąd nie mogę jeść glutenu to tak muszę kombinować… Cieszę się, ze trafiłam na Twojego bloga, bo dużo z niego korzystam :) Jeśli jeszcze nie znasz to mogę polecić fajny sklep, który pomaga mi utrzymać dietę, bo mają produkty bez glutenu i w normalnych cenach. Jak czasem w markecie popatrzę to mi ręce opadają… Adres: https://swojskapiwniczka.pl/

    • Aga
    • 3 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Wszystko fajnie, tylko sporo tego ksylitol.. ma on właściwości przeczyszczające i w ciągu doby powinno się użyć nie więcej jak 2lyzki, wiadomo ze nikt całego tortu nie zje, ale czy na porcje nie przypada jego za dużo?

      • Dancik
      • 30 marca 2019
      Odpowiedz

      Your comment is awaiting moderation.

      Te łyżki też umowne… Jak ktoś nie jada na codzień to 2 łyżki to kosmos. Dałam 1,5 łyżki na dwie blachy ciastek, które dwa dni jadły 3 osoby, tylko przez córkę to nie „przeleciało” bo ona myje zęby pastą z ksylitolem którą namiętnie podjada.

    • Elena
    • 11 marca 2018
    Odpowiedz

    A jak się ma te 75g ksylitolu do ogólnie przyjętego limitu 15g dziennego spożycia ksylitolu?

    • Dancik
    • 30 marca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    ŁYŻKI? 4 łyżki mąki na całe ciasto? Ale jak to ma się udać i jeszcze wyrosnąć do pokrojenia na trzy blaty?? Szklanki miały by więcej sensu… To nie pomyłka? Ktoś robił?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011