W telefonie pospiesznie zapisuję pomysły na weekend. Będzie smacznie. Potrzebuję tylko trochę czasu.
______________________________________________________________________________________
Takie babeczki piekliśmy na warsztatach. Emocje opadły. Zdjęciowa relacja niebawem 😉
15-20 sztuk
Babeczki ze śliwkami:
Potrzebne składniki:
– 180 g mąki bezglutenowej lub zwykłej, 5 jajek (osobno żółtka i białka), 150 g cukru, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka wody
– 100 g pokrojonych śliwek + ok 20 połówek
Sposób przygotowania:
Żółtka ubij na puszysty kogel mogel z cukrem. Dodaj oliwę z wodą. Mąkę przesiej, wymieszaj mikserem z masą.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem. Dodaj kawałki śliwek i wymieszaj łyżką.
Ciasto przekładaj do foremek. Na każdej babeczce umieść połówkę śliwki. Piecz ok 20 min w temp 180 stopni C.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Nie tylko do herbatki bo do soczku też są idealne i pyszne 😀 Pozdrawiam i polecam Mmmmmmm pycha :*
Jakie cudeńka! W sam raz na taki jesienny wieczór jak ten! <3
Ojej,
tu nie ma prawie tłuszczu ani proszku do pieczenia! Czy to się utrzyma, nie upadnie?
Oczywiście. W pieczeniu nie chodzi o to żeby używać samych wspomagaczy. Babeczki są lekkie i puszyste.
Super! Właśnie takich przepisów nam potrzeba, bo moje dzieciaczki źle reagują na wiele dodatków. Poza tym nie są one zdrowe.
Czyli to takie ciasteczka biszkoptowe z owocami? A jakieś inne owoce będą do nich dobre, bo śliwek akurat nie mamy? Jakieś mrożone owoce?
Pozdrawiam serdecznie
Myślę, że tak. Często robię z morelami, ale i mrożone truskawki byłyby ok.
Dziękuję za odpowiedź.
Na pewno spróbuję – w sumie szkoda, że nie ze śliwkowymi sercami, które wyglądają fantastycznie!
Miałam swój udział przy produkcji tych babeczek na warsztatach i powiem, że wyszły GENIALNIE!!! :))
Witam, pięknie wyglądają, jednak to są cięgle biszkopciki z owocami! robiłaś kiedyś prawdziwe muffiny z maki bezglutenowej? Bo ja tak i można by nimi szyby rozbijać ;/
potrzebuje jakiegoś sprawdzonego przepisu