Drożdżowa

24 marca 2013 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Kiedy myślę o Wielkanocy widzę jedną z piękniejszych scen „Czasu Honoru”. Mimo wojny, głodu, bohaterowie jak mogą dopełniają atmosfery Świąt. Nakrywają stół i w odświętnych strojach zdobywają się na uśmiech przy zdobytych gałązkach bukszpanu, świeżym chrzanie i ćwiartkach jajek.  Tego dnia nawet więźniowie dostają większą porcję chleba i dzielą się z konającym Władkiem. 

Baba drożdżowa to wielopokoleniowa tradycja, siła naszych prababek, wspomnienie domowego ciepła.

Długo chciałam upiec tą jedyną, świąteczną, bezglutenową. W tym roku po raz pierwszy postawię ją na stole. Dumną, delikatną , pachnącą domem, wanilią i masłem.

________________________________________________________________________________

Kiedy upiec babę?

Najlepiej ‚na ostatnią chwilę’. Podczas porannej krzątaniny wyrób ciasto i upiecz przed podaniem. Szybko wystygnie, będzie świeża i przepięknie pachnąca. Ja też wstanę wcześnie. Upieczmy ją razem :) Wcześniej możesz zabrać się jedynie za baby ucierane/ bez drożdży.

 

Baba drożdżowa

Potrzebne składniki:

zaczyn: 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mąki, ciepłe mleko

Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz do miseczki lub kubka, zasyp cukrem i oprósz mąką. Zalej ciepłym mlekiem odrobiną ponad drożdże. Odstaw na 15 minut do znacznego powiększenia objętości.

ciasto: zaczyn, 2 szklanki mąki bezglutenowej (340 g), szklanka ciepłego mleka, 3 jajka w temp. pokojowej, 10 cukru z prawdziwą wanilią, 75 g stopionego i ostudzonego masła, 3/4 szklanki cukru (150 g)

lukier: 100 g cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody, opcjonalnie skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę. Do miski przesiej mąkę. Dodaj zaczyn, mleko, jajka i masło.

Połącz składniki mikserem na bardzo luźne, gładkie ciasto.

Przełóż do dobrze natłuszczonej formy na babę i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie nagrzej piekarniki do temp. 180 stopni C.

Babę piecz 30 min.

Lukier przygotuj mieszając cukier z wodą. Będzie śnieżnobiały i gęsty. Jeżeli wolisz cieniutką warstewkę zwiększ ilość wody. Babę polukruj i uwieńcz skórką.

Smacznego!

_DSC2654_Snapseed

    • Mama
    • 24 marca 2013
    Odpowiedz

    Wpis jest pięknym dodatkiem do dzisiejszej rozmowy przy śniadaniu, o patriotyzmie.
    Wzruszyłam się. Jestem z Ciebie dumna.

  1. Mnie też ciarki przeszły czytając to swego rodzaju świadectwo. Polska ma wielką historię, tradycję, skarb złożonej za Nią ofiary. A kobiety – prawda – oddały mnóstwo serca, łez i wysiłku, życia – nie do opisania. Piękny wpis. Wszystkiego dobrego :)

  2. Odpowiedz

    Jakiej pani mąki użyła bo mnie wyszedł całkowity zaklec :(
    Przy czym ja używałem ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowe „Bezgluten”(zrobiłem dokładnie jak w przepisie).

      • Weronika
      • 19 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Schaer zawsze, to nie musi być dokładnie wina mąki ale wyczucia. Nie potrafię powiedzieć co jest nie tak po takiej tylko informacji.

  3. Odpowiedz

    Robiac zakwas na pewno dodałem o 5 g więcej drożdży ale myślę ze to nie przeszkadza i wlałem 100 ml mleka. Nie przesialem także maki a po wymieszaniu robotem kuchennym zrobiły mi się grudki z maki jak to przy mące „bezgluten”. Chyba także dobrze masła nie ostudzilem. Gdy już wlałem ciasto do formy i przykrylem ścierczka do rośnięcia to czasami zaglądałem do niego :) Mam także kilka pytań, a więc czy zamiast zakwasu można użyć drożdży suszonych, czy do ciasta można dodać jakieś daktyle bądź czekoladę i czy ciasta musi koniecznie rosnąc w formie bo mam na to zadanie świetne miski. musi się pani na dużo pytań z mojej strony bo mimo ze bardzo często siedzę w kuchni to nie nabrałem jeszcze wprawy do robienia bezglutenowych rzeczy bo jestem na diecie dopiero od roku :)

      • Weronika
      • 21 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Czyli jednak jest tu trochę winy. Ciasto drożdżowe a już zwłaszcza bezglutenowe wymaga skrupulatnych przygotowań. Więc nie zaglądamy do niego bez potrzeby, mąkę koniecznie przesiewamy. Masło też powinno przestygnąć aby składniki miały podobną temperaturę. Tak, na przyszłość można dodać łyżeczkę do herbaty drożdży suchych. Ewentualne dodatki (ale nie wiele bo ciasto może ich nie udźwignąć) dodajmy pod koniec wyrabiania.

      Powodzenia :)

  4. Odpowiedz

    Mam też kilka pytań czy zamiast zakwasy można użyć suszonych drożdży? i czy można dodać do ciasta daktyle lub pokrojoną czekoladą a jak tak to kiedy?

  5. Odpowiedz

    Dziękuję wielkie za pomoc w znalezieniu błędów :) Może w końcu nauczę się piec smacznie. Na pewno napisze jak wyszło :)

    • Pat
    • 26 marca 2016
    Odpowiedz

    Moja bez zakalca. Pięknie wyrosła i jest wyjątkowo reprezentacyjna. Jedyne co zrobię przy następnym pieczeniu to ograniczenie mąki owsianej na rzecz innych, bo jednak jej posmak mi się we wszystkich wypiekach wybija na pierwszy plan. Poza tym rewelacyjna! Mimo braku glutenowych przeciwwskazań, po wypiekach bezglutenowych człowiek jest nasycony a mimo to lekki jak piórko:)

    • Justyna
    • 24 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Moja baba wyrosła, ale okazało się że ma dziurę w środku, do tego jest lekko mokra, tak się dzieje jak ciasto ma za dużo płynu, ale ja zrobiłam zgodnie z przepisem, jakiś pomysł co poszło źle ? Czy może Twoja baba tez była mokra ? Chyba w opisie przepisu jest błąd, białka ubij z cukrami, a nie jajka ?! Później dodać żółtka- tak? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011