Drożdżowe na dzień Mamy

26 maja 2014 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Mama to jedno z najszlachetniejszych słów. Pamiętajmy o niej nie tylko dziś ale każdego dnia roku.

Ciepłe życzenia składam wszystkim kochającym Mamom, które każdego dnia starają się dogodzić swoim maluchom spędzając godziny w kuchni albo z głową w książkach kucharskich i na forach internetowych. Tym, które miałam przyjemność poznać i tym, które nie zostawiają po sobie śladu. Domowe, drożdżowe to hołd Wam. W to wiosenne popołudnie odpocznijcie!

_DSC3808_Snapseed

Ciasto drożdżowe wyrobiłam już wczoraj, pięknie wyrośnięte umieściłam w lodówce na noc a upiekłam następnego dnia. Podaję klarowny przepis, krok po kroku.

tortownica 18 cm

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

składniki:

– 300 g mąki bezglutenowej*

– 1 pełna łyżeczka suszonych drożdży

– 125 g drobnego cukru do wypieków

– 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 1 jajko (M)

– 250-300 ml mleka/ mleka roślinnego

– 100 g truskawek bez szypułek

– kruszonka: 50 g zimnego masła, 90 g mąki, 40 g cukru pudru

– 1 żółtko roztrzepane z 3 łyżkami mleka

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

wykonanie:

Mąkę przesiej,  wymieszaj z drożdżami, cukrem i wanilią. Wbij jajko a następnie dodawaj mleko miksując składniki. Wymieszaj na jednolite ciasto, jeżeli będzie lejące dodaj więcej mąki natomiast ciasto powinno być luźne, bez paniki. Czystą miskę oprósz mąką, wyłóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.

Foremkę 18 cm natłuść masłem (spód i ścianki). Jeżeli ciasto po wyrośnięciu wciąż klei się do rąk, zagnieć z odrobiną mąki. Wyłóż do foremki. Na wierzchu ułóż truskawki i dociśnij dłonią. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki umieść w blenderze lub ręcznie zagnieć i pokrusz. Przechowuj w lodówce do czasu użycia.

Wyrośnięte, pulchne ciasto posmaruj jajkiem i posyp równomiernie kruszonką.

Piecz 30 minut (najlepiej grzanie góra- dół) w 190 stopniach C.

Podawaj ostudzone, posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

*użyłam mieszanki Mix Bread Schaera

1079287_692722667419895_739849929_n

 

    • Mama
    • 26 maja 2014
    Odpowiedz

    Choć za drożdżowym nie przepadam, to jest naprawdę PRZEPYSZNE. :)

  1. Odpowiedz

    widziałam cię w środę 28.05.14 w kaskadzie, tak żałuje, że nie podeszłam! :( miałaś na sobie uroczy plecaczek! 😛

      • Weronika
      • 1 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Hmm, możliwe. Jakie dokładne dane :)

    • Mau
    • 31 maja 2014
    Odpowiedz

    Czy tych truskawek to nie powinno być więcej niż 100g? Bo w przeliczeniu na ilość, mnie wyszło 6,5 sztuki – strasznie mało jak 18cm tortownicę…

    Ciasto właśnie wyrasta (na dzień dziecka dla bezmleczno-bezgluteno i jeszcze parę bez – malucha). Blog inspirujący i już kilka przepisów zrealizowaliśmy z większym czy mniejszym powodzeniem. Gratuluję w pełni zasłużonej nagrody.

      • Weronika
      • 1 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Tortownica 18 cm jest jak dla skrzata :) a truskawki będą zależały od wielkości, jeżeli są małe to spokojnie się pomieszczą.
      Dziękuję i pozdrawiam :)

  2. Odpowiedz

    ja zrobiłam w dużo większej tortownicy i wyrosło super. Wyszło pyszne 😉

      • Weronika
      • 2 czerwca 2014
      Odpowiedz

      To lubię! :)

  3. Odpowiedz

    jaką mieszankę mąk tutaj dać zamiast gotowego mixu?

      • Weronika
      • 15 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Ryżowa, owsiana bezglutenowa i ze dwie łyżki ziemniaczanej.

      • Odpowiedz

        Kupiłam mieszankę i zrobiłam!! PYSZNE!! Dałam ciastu więcej czasu i wyrosło idealnie! Weronika- You made my day!:)

    • Ewelina
    • 24 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Wspaniałe:) Wyszło za pierwszym razem, jestem w niebie;)

    • Kasia
    • 4 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, dziękuję Ci ślicznie za ten przepis i za inne też!!! Wyszedł mi genialnie i to za pierwszym razem!!! Radość bezglutenowej córeczki nie do opisania! Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)

    • ola
    • 7 lipca 2016
    Odpowiedz

    jeżeli korzystam ze świeżych drożdży to ile gram powinnam dać?

      • Weronika
      • 7 lipca 2016
      Odpowiedz

      Ok 20 g :)

        • ola
        • 7 lipca 2016
        Odpowiedz

        dzięki! dałam 25g i wyszło super :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011