Dwuskładnikowa pizza z batata

2

Jak na pewno zauważyliście, ostatnimi czasy szukam jak najprostszych rozwiązań, a granicę niemożliwego przesunęłam już tak daleko, że bardzo trudno mnie zadziwić. I kiedy przyjaciółki otwierają usta ze zdumienia, że znowu wykombinowałam zupełną abstrakcję, ja wzruszam ramionami. „Czemu to miałoby się nie udać?” Tak oto po części przez przypadek, po części z czystej ciekawości powstało dwuskładnikowe ciasto na pizzę z batata. Pure tej bulwy ma w sobie wszystko, o czym można sobie zamarzyć. Przyda się tylko widelec i mąką do wyrobienia gładkiego ciasta oraz garść ulubionych dodatków. Czyż nie takich przepisów nam potrzeba? :) Polecam jak mogę! Próbujcie.

zdjęcie 2(4)

zdjęcie 3(4)

 

dla 1 osoby

Rewolucyjna pizza z batata

składniki

• 1 duży batat (200 g pure)
• 80 g mąki bezglutenowej*
• sos pomidorowy i ulubione dodatki

wykonanie

Batata wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

Powstałą kulę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż wraz z papierem na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C z termoobiegiem. Kiedy spód zrumieni się, wyjmij z piekarnika i pokryj dodatkami. Piecz 5-8 minut.

Gotowe!
*użyłam owsianej bezglutenowej

free-logo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 styczeń 2014

Makaron, brokuły, orzechy

bez cukru, bez jajek, bez soi, dania główne
Zobacz więcej
14 październik 2012

Na osłodę

napoje
Zobacz więcej
28 sierpień 2012

Do kawy- lektura SHAPE’a :)

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Monika
    • 13 luty 2016

    Boska pizza! Zrobimy! Zapytam tylko…mogę zmienić mąkę na np. Jaglaną albo gryczaną białą?

      • Basia
      • 21 sierpień 2017

      Hej! ja zmieniłam na jaglaną bo nie toleruję gryki. Dodaję 2 łyżki siemienia lnianego rozpuszczone w ciepłej wodzie i mąkę jaglaną i jest ok :) Świetny przepis 😀

      • Weronika
      • 14 luty 2016

      Myślę, że tak. Szczególnie gryczana niepalona :)

  1. Wow, chyba jutro będzie pizza na obiad :) bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie, już nie mogę się doczekać 😀

  2. w jakiej temperaturze i jak długo pieczesz batata ?

  3. Słyszłam o pizzie z kalafiora, ale z batata? Kolejny przepis do wypróbowania, dzięki! :)

    • Monika
    • 23 luty 2016

    Myślisz, że zwykła mąka pszenna również się nada? Czy lepiej zrobić ryżową?

  4. Batat zalegający na półce w końcu się do czegoś przyda. :)

    • Ilona
    • 11 marzec 2016

    czy pizza jest sztywna?

  5. Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto klei się wciąż mimo dodania duuuuużo więcej mąki niż w przepisie…

      • Weronika
      • 6 kwiecień 2016

      Prawdopodobnie zależy to od rodzaju batata choć przyznam, że te których używałam za każdym razem wymagały właśnie takiej ilości mąki.

        • hacii
        • 18 lipiec 2016

        no mnie niestety też strasznie dużo mąki zabrało i nijak ciasto nie chciało się zrobić nieklejące. w końcu się poddałam, podsypałam mąką, rozłożyłam palcami na blasze i teraz siedzi w piecu. zobaczymy co z tego będzie 😉

    • Eve
    • 20 kwiecień 2016

    Czy można zastąpić batata ziemniakami? A jeżeli tak to jak długo piec je w piekarniku?

  6. Mozna batata ugotowac zamiast piec?

  7. czym zastapic nabial w pizzy? uwielbiam mozzarella i sery ale nie mogę ich jeść a pizza bez sreka to nie to 😉

    • Kasia
    • 5 styczeń 2017

    Doskonały przepis! Pizza udała się wyśmienicie! Dzięki za ten przepis 🙂 Pozdrawiam

    • Aga
    • 14 styczeń 2017

    Pizza jest poprostu genialna, szybka i prosta. Moim zdaniem lepsza od tej klasycznej na drozdzowym cieście. Dziękuje za przepis

    • Agnieszka
    • 6 kwiecień 2017

    Swietny przepis! Wyszla idealnie. Make owsiana dodawalam po prostu na oko. Bardzo dziekuje za ten pomysl, faktycznie jest rewolucyjny.

    • Maria
    • 22 czerwiec 2017

    Pizza pyszna! Ciasto szybkie, proste i pyszne! O wiele bardziej mi zasmakowła niż pizza na spodzie z polenty, którą kiedyś robiłam. Świetny pomysł z batatem!😊

    • Marzena
    • 22 luty 2018

    Moja siedź w piekarniku 🙂jestem bardzo ciekawa jak będzie smakować

Reply to Anna. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011