Dyniowa zupa krem

26 października 2015 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, wegańskie, zupy
0

Październik niesie ze sobą niesamowity klimat. Kiedy przemierzam nasze cichutkie ulice czuję mroźne i cudownie orzeźwiające powietrze, a pod nogami chrupią kolorowe, złote liście. Wieczorami palimy w kominku, a w ciągu dnia przywdziewam najgrubszy sweter, byle tylko otworzyć okno i obcować z zapachem mokrej ściółki. Wracając z lekcji francuskiego wstępuję po dwie dorodne dynie, przystaję by zrobić dziesiątki zdjęć i myślę o kremowej, aromatycznej zupie. Ogrzewając się parującą herbatą miksuję ekspresową, gęstą, sycącą zupę, prażę orzechy i łapczywie parzę język gorącą grzanką. C’est genial! Voila!

IMG_2344

 

dla 4 osób

Dyniowa zupa krem

składniki

• 750 g musu z upieczonej dyni
• 750 ml roślinnego bulionu
• 2 łyżeczki curry
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowe
• ¼ łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka sosu sojowego
• sól himalajska do smaku
do podania
• grzanki z chleba bezglutenowego
• prażone orzechy włoskie
• świeży szpinak

wykonanie

Zmiksowaną dynię połącz z gorącym bulionem. Dodaj sos, oliwę, gałkę i cynamon. Dopraw słuszną ilością curry oraz solą do smaku. W zależności od rodzaju użytej dyni zupa może potrzebować więcej płynu. Dolej bulionu lub wody.

Podawaj z chrupiącymi posypkami.

Smacznego!

DSC_5489_Snapseed

DSC_5511_Snapseedfree-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011