Łatwy makaron z kurką, dynią i jarmużem

27 września 2017 , In: bez jajek, dania główne, wegańskie
0

Po gorącym lecie, jesienią jakoś łatwiej zawędrować do kuchni. Kiedy wiatr targa włosy, a bębniące o parapet krople odliczają kolejne sekundy do coraz chłodniejszej pory, dobrze jest sięgnąć po rondelek i sprawić sobie małą przyjemność. W naszym studenckim lokum, w którym stacjonuję od kilku miesięcy, w miarę możliwości gotujemy praktycznie codziennie. Ola uwielbia dobrą, prostą i sezonową kuchnię, Basia mimo, że długo pracuje, potrafi do nocy przygotowywać od podstaw sos pomidorowy do warzywnych potrawek. Ku mojej wielkiej radości nie widać tutaj mięsa ani przetworzonej, odpadkowej żywności dlatego tak dobrze się rozumiemy. Prowadzimy handel wymienny, maczamy łyżki w bulgoczących miksturach, a aromaty dochodzące z dużej kuchni niejednokrotnie kołyszą do snu. Pierwszy raz od dawna, mimo pozornie nieznośnej pluchy i przeszywającego zimna, tak bardzo podoba mi się jesień, a w bazarkowych kolekcjach właśnie teraz można się zwyczajnie zakochać. Mimo, że bliskie memu sercu są lipcowe plony to złociste dynie, postrzępione bukiety jarmużu, grzyby, śliwki czy maliny też kuszą z daleka i zwiastują pyszne, proste połączenia. Od kiedy współlokatorka pokazała mi sklepik z żywnością azjatycką na tyłach Hali Mirowskiej, zahaczam o niego wracając z owocowo- warzywnych łowów. Można kupić tutaj bardzo przyzwoity tempeh, miękkie tofu, kolendrę czy przeróżne rodzaje papieru i makaronu ryżowego. Dzisiaj proponuję proste danie na bazie tego ostatniego. To bardzo szybka propozycja ze skarbami jesieni. Kolory cieszą oko, a całość rozgrzewa, syci i na chwilę pozwala zapomnieć o tym co jeszcze do zrobienia i jak daleko do piątku, który i tak nieoczekiwanie zamieni się w poniedziałek :) Dbajcie o siebie!

 

dla 2 osób

Makaron z kurką, dynią i jarmużem

składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250 g kurek
  • 250 g dyni
  • 1 duża cebula
  • duża garść jarmużu
  • 100 g orzechów włoskich
  • masło, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 100 ml kremowej śmietanki (opcjonalnie- użyłam ryżowej)
  • sos sojowy tamari
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

wykonanie

Kurki oczyść, osusz.

Cebulę pokrój w cienkie piórka i zrumień na maśle. Dodaj grzyby i podsmażaj od czasu do czasu mieszając.

Dynię oddziel od skóry i pestek. Pokrój w niedużą kostkę. Dodaj na patelnię.

Jarmuż oddziel od łodyżek, porwij i jako ostatni wmieszaj do warzyw. Całość posyp majerankiem, papryką. Dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i tamari do smaku. Składniki podsmażaj cały czas, podlewając wodą aby nie przywarły do patelni.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Orzechy podpraż na suchej patelni.

Wszystkie składniki połącz. Jeżeli używasz dodaj śmietankę i wymieszaj dokładnie. Dopraw jak lubisz.

Gotowe!

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011