Grzyby!

1 września 2014 , In: bez cukru, bez jajek, bez orzechów, zupy
2

Dawno nie byłam na targu. Z ciężkim sercem przyszło mi stwierdzić, że sporo przegapiłam, a najbliższy lipiec za rok. Po kilku stoiskach został już tylko pusty plac ale przybyły też nowe. Pojawiły się starsze panie z kobiałkami pełnymi grzybów. Podchodzę, patrzę i przysłuchuję się wymianie zdań.

– a wczoraj jak zrobiłam mojemu to tylko dokładałam i dokładałam, w ogóle nie chciał od stołu odejść

– ja też zupę zrobiłam

– a pewnie ile można to mięso jeść, trzeba brać póki są

No to i ja biorę trochę.

– a pani co będzie robić?

– oj chyba jakąś zupkę, tak myślę

– o! pewnie, trzeba, trzeba, pyszne takie, na zdrowie!

Wracamy do domu, wyjmuję torby warzyw i owoców, myję, wycieram, upycham zapasy. Mama uśmiecha się z błyskiem w oku, wącha i patrzy. Mówi, że to jej dzieciństwo. Mnie nikt nie zabrał jeszcze na grzyby i chociaż mieszkamy tuż pod lasem, nie wyobrażam sobie do końca tej grzybowej przygody. Musiałabym pewnie w jednej ręce dzierżyć wiaderko a w drugiej ich ogromny, opisowo- obrazkowy atlas.

W ubiegłym tygodniu karmiłam najwdzięczniejszego gościa pod słońcem. Wymyślałam lekkie sałaty, gotowałam aromatyczne zupy, makarony, piekłam ciasta, miksowałam kawę i smażyłam kolejne porcje grzybów. Z wielką radością patrzyłam jak talerze zostawały opróżniane w tempie ekspresowym, a po posiłkach na twarzach królowało uczucie błogiej sytości.

W przypływie tego grzybowego uniesienia ugotowałam pierwszą w życiu zupę z ich dodatkiem. I chociaż nie była to taka znowu klasyczna wersja, na mięsnym wywarze, zaciągnięta mąką czy jeszcze z lanymi kluchami ale prosta, warzywna, niezwykle aromatyczna zupa ze zrumienionymi podgrzybkami, musem z dyni i odrobiną śmietany.

_DSC0635_Snapseed

 

dla 4 osób

Zupa grzybowa

składniki:

– bulion warzywny: 2 l wody, 2 duże marchewki, pół bulwy sporego selera, pęczek pietruszki, gałązki lubczyku, 3 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka sosu sojowego (polecam)

– 400 g świeżych grzybów

– szklanka musu z dyni

– 2 cebule

– 2 łyżki masła

– 1 duża marchewka

– 4 średnie ziemniaki

– pół szklanki śmietany kremówki

– pęczek koperku

– sól, pieprz

wykonanie:

W dużym garnku umieść wszystkie składniki na wywar i zalej wodą. Zostaw pod przykryciem, na małym ogniu na około 1,5 h.

Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki.

Grzyby dokładnie opłucz, większe pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na pół, a następnie posiekaj na półtalarki. Na patelni rozgrzej masło, zrumień cebulę, a następnie dodaj grzyby. Do garnka wlej sam bulion, dodaj mus z dyni i pokrojone warzywa. Dodaj grzyby z cebulką i pozostaw pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Dodaj posiekany koperek, śmietanę i dopraw do smaku.

Podawaj z pieczywem.

Smacznego!

freelogo

    • Karla
    • 14 września 2014
    Odpowiedz

    Kupiłam grzyby i pęk koperku, chyba zrobię swoją pierwszą grzybową :)

    • Gosia
    • 25 listopada 2014
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie :) Jest mały problem… gdzie dostanę mus dyniowy ?? a może sama mam go przygotować – jak? Pozdrawiam serdecznie :)

      • Weronika
      • 28 listopada 2014
      Odpowiedz

      sama :) pisałam o nim w różnych postach. wystarczy upiec do miękkości kawałek dyni w piekarniku i zmiksować kilka sekund blenderem. Zupa obędzie się też bez dyni ale w sezonie przemycałam ją gdzie się dało :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011