Zdrowa czekoladka

0

Wymarzony deser z ukochanych daktyli. Zupełnie wegański, bezmleczny, bezjajeczny, bez kakao. Karob nadaje pięknego karmelowego koloru i jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. W daktylach za to kryje się prawie wszystko czego potrzebujesz by zaspokoić swoją słodką stronę apetytu. Pyszny shake gdy na przełomie zimy i wiosny, za oknem wielkie krople deszczu. 

Następny tydzień funduję sobie bez mleka i białego cukru :)

3 porcje

Shake daktylowo- karobowy

składniki:

– 20 daktyli namoczonych przez godzinę w ciepłej wodzie

– 400 ml mleka sojowego bez cukru, 2 płaskie łyżeczki karobu w proszku, kilka kropli ekstraktu z wanilii

– roślinna bita śmietana do podania (opcjonalnie)

wykonanie:

Odlej większość wody z daktyli, pozostaw kilka łyżek. Wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj za pomocą blendera na jednolity, gęstawy koktajl.

Większą lub mniejszą ilością mleka możesz wyregulować gęstość.

Smacznego!

_DSC9900_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

    • jola
    • 16 marca 2014
    Odpowiedz

    roślinna bita śmietana?? – absurdalne, to jakiś wytwór śmietanopodobny

    • Ewa
    • 16 marca 2014
    Odpowiedz

    Witam,
    Weroniko z jakiej firmy kupujesz karob?
    Pozdrawiam
    Ewa

  1. Odpowiedz

    płyn nie stanowi gładkiej masy jak np. kakao, tylko jest zawiesiną w której na dole układają się kłączki z czekolady a u góry jest rzadszy..
    Ja używałam gorzkiej z 70, lub 90 cacao może tutaj coś inaczej ma być???

      • Weronika
      • 17 marca 2014
      Odpowiedz

      Nie, nie ma tak być absolutnie bo co to za przyjemność! Tylko rozumiem, że ten komentarz odnosi się do zwykłej, gorącej czekolady? Może czekolada była słabej jakości? Naturalnie kiedy wrzucamy ją do gorącego mleka powinna ładnie się topić, po wymieszaniu stanowić jedną, gładką całość.

      • Odpowiedz

        Weroniko !!
        Robiłam jeszcze 2 podejścia i już doszłam o co chodzi!
        Zalewałam ją wrzątkiem, ale nie zagotowałam. Dopiero po zagotowaniu rozpuściła się zupełnie ;D no i była pycha
        ba a nawet wymyśliłam budyń czekoladowy z tej która została ;D
        na dzklankę takięj gorącej czekolady wystarczą 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mamy prawdziwy domowy budyń mniam mniam ;D
        Weroniko dziękuję za odpowiedź.

  2. Odpowiedz

    Dzięki za smakowity przepis, właśnie szukałem jakiegoś smakołyku na wieczór i wyglada na to, ze trafiłem w dziesiątkę. Nie wygląda na bardzo skomplikowany, a właśnie o to mi chodziło, lecę po składniki i pozdrawiam;)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011