Kostka raffaello (bez jajek i mleka)

1

Przez długi czas, biszkopt przełożony kremem kokosowym bił absolutne rekordy popularności na blogu. Nie ma w tym nic niezwykłego, przecież niemal każdy z nas, ma ochotę odtworzyć coś pysznego co jadł jeszcze za czasów dietetycznej rozpusty. W dodatku raffaello ma w zwyczaju królować na towarzyskich spotkaniach i jeszcze smakować wszystkim znajomym. Dzisiaj na szczycie blogowego rankingu niewątpliwie znajduje się chleb doskonały, ale myślę, że entuzjastycznie przyjmiecie też nową wersję kokosowego placka. Podekscytowana faktem, że opanowałam już biszkopt bez jajek, ukręciłam dodatkowo genialną masę na bazie kaszy jaglanej. I z ręką na sercu muszę przyznać, że to najlepsze raffaello jakie kiedykolwiek dane było mi zmontować. Kremowe, puszyste, ale też idealnie zwarte, bez wypływającej z każdej strony masy. Choć aparat nie chciał współpracować i zdjęcia nie oddają całego efektu, ciasto dawno zniknęło, a my nie mogliśmy nacieszyć się tą roślinną rozpustą.

12 kawałków

Kostka raffaello (bez jajek i mleka)

składniki

biszkopt

  • ½ szklanki aquafaby
  • 200 g cukru
  • 70 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa kokosowa

  • 75 g suchej kaszy jaglanej
  • 600- 700 ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe lub jaglane)
  • 50 g stałego oleju kokosowego
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 60-70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

wykonanie

Foremkę o boku 20 cm natłuść delikatnie, a spód wyłóż papierem do pieczenia.

Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię. Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.

Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.

1/3 ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pierwszego blatu, w ten sam sposób przygotuj dwa kolejne.

W międzyczasie zajmij się kremem.

Kaszę opłucz dokładnie na sitku, pod strumieniem gorącej wody. 500 ml mleka przelej do garnka i ugotuj jaglankę do miękkości. Nie odlewaj pozostałego płynu, tylko wszystko przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na jednolity, gęsty budyń. Dodaj olej oraz tyle cukru ile lubisz i ponownie wymieszaj. Prawdopodobnie kasza zgęstnieje więc dodaj pozostałe mleko i zmiksuj po raz ostatni. Za pomocą łyżki wmieszaj około 270 g wiórków.

Delikatnie usuń papier z biszkoptów i przełóż je kremem. Każdą warstwę delikatnie dociśnij, a ostatnią posyp pozostałym kokosem.

Ciasto koniecznie schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Gotowe!

DSC_8080_Snapseedkkk

free-logo

    • Magda
    • 20 maja 2016
    Odpowiedz

    Brzmi i wygląda świetnie! Uwielbiam kokos i rafaello, ale czy ciasto uda się jeśli cukier zastąpię ksylitolem?

      • Weronika
      • 21 maja 2016
      Odpowiedz

      W masie bez żadnych przeszkód, a biszkopt to delikatny twór. Ale myślę, że można spróbować :)

        • Magdalena
        • 26 maja 2016
        Odpowiedz

        Chyba mogę powiedzieć, że ciasto się udało. Chyba, bo mam wrażenie, że Twoje ciasto jest wyższe, ale może to tylko iluzja… Natomiast smak… fenomenalny! Dzięki za ten świetny przepis! :-) P.S.Zaryzykowałam i dodałam ksylitol

    • Julita
    • 16 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Dzień dobry:-)
    Pani Weroniko uprzejma prośba o polecenie bezpiecznej mąki ziemniaczanej bezglutenowej? Wiem, że maka ziemniaczana jest naturalnie bezglutenowa ale z racji przechowywania jej w torebkach papierowych i leżakowania obok mąk glutenowych szukam mąki ziemniaczanej niezanieczyszczonej.

    Będę wdzięczna za podpowiedź.

    Pozdrawiam
    Julita

      • Weronika
      • 16 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Ja używam teraz PPZ Trzemeszno. W zakładzie przetwarzają tylko ziemniaki. Bauckhof produkuje oznaczoną mąkę, ale jest już droższa.

    • Patrycja
    • 18 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Czy można zastąpić mąkę z tapioki jakąś inną?

      • Weronika
      • 18 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Ziemniaczaną :)

    • Zuzia
    • 6 września 2016
    Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić mąkę gryczaną? niestety nie mogę jej spożywać :)

      • Weronika
      • 6 września 2016
      Odpowiedz

      Owsianą bezglutenową :)

    • Magda
    • 9 listopada 2016
    Odpowiedz

    Czy mąkę gryczaną mogę zastąpić ryżową czy z biszkoptu zrobi się zakalec?

      • Weronika
      • 9 listopada 2016
      Odpowiedz

      Nie próbowałam :/

    • Kinga
    • 3 stycznia 2017
    Odpowiedz

    75 g kaszy i aż 700 ml mleka? Jak robię tarty jaglane używam 150 g kaszy i 450 ml wody lub mleka, dlatego tak się zdziwiłam i pytam czy to na pewno nie pomyłka :)

      • Weronika
      • 8 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Nie pomyłka, krem szybko gęstnieje, a tutaj dochodzi jeszcze olej i sporo wiórków :)

    • Angelika
    • 29 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbian to ciasto! Jest świetne, ja ryzykuje robiąc go nawet z cukrem z kokosa :) wychodzi genialne!
    Dzięki za inspiracje 😉

    • Ania
    • 4 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Witam, co mogło pojsc nie tak? Zrobilam biszkopt, ale wyszedł jak beza,kruchy z zewnątrz, delikatnie miękki w środku, nie da się go odkleic od papier, bo rozpada się na drobne kawałeczki. Nie ma szans, zeby wyszedł z niego blat ciasta😐 Wykonanie dokładnie wg przepisu

    • Dąbrówka
    • 7 maja 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy mozna uzyc mleka migdalowego?

Reply to Magdalena. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011