Kruche ciasteczka

16 grudnia 2011 , In: Boże Narodzenie
2

… bez których niektórzy z pewnością nie wyobrażają sobie świąt! Choć smakują cały rok, w okresie świątecznym ich wycinanie nabiera innego znaczenia :)

Ciasteczka na które przepis podaję dzisiaj, to najlepsze kruche ciasteczka jakie robiłam i jadłam! Ich przygotowanie jest po prostu dziecinnie proste :) Wałkowanie i wycinanie najróżniejszych kształtów to sama przyjemność 😀

 

około 50 sztuk (w zależności od wielkości i kształtu)

Kruche ciastka:

Potrzebne składniki:

¨      200 g mąki, 1 jajko, 100 g masła (zimnego), 120 g cukru, łyżeczka cukru waniliowego

¨      Kilka arkuszy papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło posiekaj. Mąkę przesiej. Wszystkie składniki umieść w misce i odstaw na 15 minut. (Ciasto dobrze będzie się wyrabiało). Po tym czasie zagnieć energicznie gładkie ciasto. Owiń folią i schłódź w lodówce około 20 minut.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blachy wyłóż papierem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Foremkami wykrawaj różne kształty. Przełóż na blachy. Piecz około 15 minut- do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!

    • Sara
    • 16 grudnia 2011
    Odpowiedz

    zrobię je! zrobię je ! :))

      • Weronika
      • 16 grudnia 2011
      Odpowiedz

      Rób, rób, rób 😀

    • Agnieszka
    • 16 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Te robię na Święta. :)
    Weroniko! Czy będziesz może dodawała przepis na takie prawdziwe świąteczne pierniczki (z miodem)? Bo poluję na dobry przepis.

      • Weronika
      • 17 grudnia 2011
      Odpowiedz

      Ten tydzień będzie na pewno piernikowy, więc czyhaj :)

  1. Odpowiedz

    Ciasteczka rewelacyjne, tylko pozwolilam sobie jeszcze dodac startej skorki z cytryny -przypomnialy mi smak tych dawnych glutenowych swiatecznych ciasteczek .
    Pozdrawiam i Spokojnych Swiat zycze.

      • Weronika
      • 23 grudnia 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję i wzajemnie. Cieszę się, że mój przepis mógł dopełnić magii Świąt 😀

      Pozdrawiam!

  2. Odpowiedz

    Jesteś moim mistrzem 😀

      • Weronika
      • 1 lutego 2012
      Odpowiedz

      Niemożliwości 😀 Dzięki!

    • Ania
    • 31 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Dzisiaj robiłam ,wyszły pyszne ! ;D
    Niestety już nic z nich nie zostało . :(

  3. Odpowiedz

    A można by, by było ciekawiej, i smaczniej, by polać to czekoladą? ;D

  4. Odpowiedz

    Witam,
    czy ciasteczka można przygotować wyłącznie z żółtkiem. Mój syn jest uczulony na białko kurze, a przepis zainspirował mnie bardzo:)

      • Weronika
      • 23 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Ok, przystaje na to :)

  5. Odpowiedz

    zrobiłam !!! pyszne ❣❣❣
    ♡♡♡
    u mnie była mała modyfikacja 😉 dałam 100g cukru i lekko go zmieliłam , ciasto wyszło perfekcyjne 😉

    • Wika
    • 8 grudnia 2014
    Odpowiedz

    A czy te wszystkie składniki trzeba jakoś mikserem wyrabiać, czy ręcznie?

    • Joanna
    • 25 listopada 2015
    Odpowiedz

    Weroniko kiedyś na święta piekłam ciastka takie wyciskane przez maszynkę do mięsa chciałam w tym roku też upiec tylko boję się żeby się nie rozlatywały co radzisz spróbować ze starego przepisu tylko zamiast mąki pszennej dać bezglutenową czy może zmieszać jakieś mąki !!!??? Pozdrawiam:)

      • Weronika
      • 28 listopada 2015
      Odpowiedz

      Z gotowym mixem na pewno uda się 1:1. Naturalne też spokojnie można zmieszać: ryżową, owsianą, ziemniaczaną. Wtedy warto też sypnąć trochę sody lub proszku do pieczenia.

    • Daria
    • 15 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam, Twoje przepisy są super, już nie raz korzystałam :) Chcę zrobić te ciasteczka bo wyglądają przepysznie ale chciałam zapytać jakiego rodzaju mąki użyć i w jakich proporcjach, żeby wyszły najlepsze? :) Pozdrawiam

      • Weronika
      • 15 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Dzięki :) To były czasy kiedy jeszcze korzystałam tylko z mieszanek, ale spokojnie można dać np. 100 g mąki ryżowej, 50 g owsianej bezglutenowej i 50 g ziemniaczanej.

        • Klaudia
        • 27 marca 2017
        Odpowiedz

        Czy zamiast mąki owsianej można po prostu dać więcej ryżowej? :)

          • Weronika
          • 28 marca 2017
          Odpowiedz

          Prawdopodobnie będzie ok :)

    • Gosia
    • 23 listopada 2017
    Odpowiedz

    A jak długo te ciastka będą dobre do spożycia? (trzymając je w słoiczkach). Chciałam je zrobić przybrać na święta jako drobny upominek dla znajomych i nie wiem kiedy najlepiej je upiec.

      • Iwona
      • 2 grudnia 2018
      Odpowiedz

      Your comment is awaiting moderation.

      Podłączam się pod komentarz Gosi😊 Jak długo są świeże? Ile dni wcześniej można je piec?

    • Gosia
    • 7 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Witam, a jaka to ma być maka? Jest chyba jakiś odnośnik, ale nie wiem jak go szukać :(

    • Asia
    • 21 listopada 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Przepis jest świetny, ciasteczka pyszne ale nawet przy połowie zalecanego cukru są strasznie słodkie!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011