Kruche ciasteczka

16 grudnia 2011 , In: Boże Narodzenie
1

… bez których niektórzy z pewnością nie wyobrażają sobie świąt! Choć smakują cały rok, w okresie świątecznym ich wycinanie nabiera innego znaczenia :)

Ciasteczka na które przepis podaję dzisiaj, to najlepsze kruche ciasteczka jakie robiłam i jadłam! Ich przygotowanie jest po prostu dziecinnie proste :) Wałkowanie i wycinanie najróżniejszych kształtów to sama przyjemność 😀

 

około 50 sztuk (w zależności od wielkości i kształtu)

Kruche ciastka:

Potrzebne składniki:

¨      200 g mąki, 1 jajko, 100 g masła (zimnego), 120 g cukru, łyżeczka cukru waniliowego

¨      Kilka arkuszy papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło posiekaj. Mąkę przesiej. Wszystkie składniki umieść w misce i odstaw na 15 minut. (Ciasto dobrze będzie się wyrabiało). Po tym czasie zagnieć energicznie gładkie ciasto. Owiń folią i schłódź w lodówce około 20 minut.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blachy wyłóż papierem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Foremkami wykrawaj różne kształty. Przełóż na blachy. Piecz około 15 minut- do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!

    • Sara
    • 16 grudnia 2011
    Odpowiedz

    zrobię je! zrobię je ! :))

      • Weronika
      • 16 grudnia 2011
      Odpowiedz

      Rób, rób, rób 😀

    • Agnieszka
    • 16 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Te robię na Święta. :)
    Weroniko! Czy będziesz może dodawała przepis na takie prawdziwe świąteczne pierniczki (z miodem)? Bo poluję na dobry przepis.

      • Weronika
      • 17 grudnia 2011
      Odpowiedz

      Ten tydzień będzie na pewno piernikowy, więc czyhaj :)

  1. Odpowiedz

    Ciasteczka rewelacyjne, tylko pozwolilam sobie jeszcze dodac startej skorki z cytryny -przypomnialy mi smak tych dawnych glutenowych swiatecznych ciasteczek .
    Pozdrawiam i Spokojnych Swiat zycze.

      • Weronika
      • 23 grudnia 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję i wzajemnie. Cieszę się, że mój przepis mógł dopełnić magii Świąt 😀

      Pozdrawiam!

  2. Odpowiedz

    Jesteś moim mistrzem 😀

      • Weronika
      • 1 lutego 2012
      Odpowiedz

      Niemożliwości 😀 Dzięki!

    • Ania
    • 31 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Dzisiaj robiłam ,wyszły pyszne ! ;D
    Niestety już nic z nich nie zostało . :(

  3. Odpowiedz

    A można by, by było ciekawiej, i smaczniej, by polać to czekoladą? ;D

  4. Odpowiedz

    Witam,
    czy ciasteczka można przygotować wyłącznie z żółtkiem. Mój syn jest uczulony na białko kurze, a przepis zainspirował mnie bardzo:)

      • Weronika
      • 23 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Ok, przystaje na to :)

  5. Odpowiedz

    zrobiłam !!! pyszne ❣❣❣
    ♡♡♡
    u mnie była mała modyfikacja 😉 dałam 100g cukru i lekko go zmieliłam , ciasto wyszło perfekcyjne 😉

    • Wika
    • 8 grudnia 2014
    Odpowiedz

    A czy te wszystkie składniki trzeba jakoś mikserem wyrabiać, czy ręcznie?

    • Joanna
    • 25 listopada 2015
    Odpowiedz

    Weroniko kiedyś na święta piekłam ciastka takie wyciskane przez maszynkę do mięsa chciałam w tym roku też upiec tylko boję się żeby się nie rozlatywały co radzisz spróbować ze starego przepisu tylko zamiast mąki pszennej dać bezglutenową czy może zmieszać jakieś mąki !!!??? Pozdrawiam:)

      • Weronika
      • 28 listopada 2015
      Odpowiedz

      Z gotowym mixem na pewno uda się 1:1. Naturalne też spokojnie można zmieszać: ryżową, owsianą, ziemniaczaną. Wtedy warto też sypnąć trochę sody lub proszku do pieczenia.

    • Daria
    • 15 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam, Twoje przepisy są super, już nie raz korzystałam :) Chcę zrobić te ciasteczka bo wyglądają przepysznie ale chciałam zapytać jakiego rodzaju mąki użyć i w jakich proporcjach, żeby wyszły najlepsze? :) Pozdrawiam

      • Weronika
      • 15 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Dzięki :) To były czasy kiedy jeszcze korzystałam tylko z mieszanek, ale spokojnie można dać np. 100 g mąki ryżowej, 50 g owsianej bezglutenowej i 50 g ziemniaczanej.

        • Klaudia
        • 27 marca 2017
        Odpowiedz

        Czy zamiast mąki owsianej można po prostu dać więcej ryżowej? :)

          • Weronika
          • 28 marca 2017
          Odpowiedz

          Prawdopodobnie będzie ok :)

    • Gosia
    • 23 listopada 2017
    Odpowiedz

    A jak długo te ciastka będą dobre do spożycia? (trzymając je w słoiczkach). Chciałam je zrobić przybrać na święta jako drobny upominek dla znajomych i nie wiem kiedy najlepiej je upiec.

      • Iwona
      • 2 grudnia 2018
      Odpowiedz

      Your comment is awaiting moderation.

      Podłączam się pod komentarz Gosi😊 Jak długo są świeże? Ile dni wcześniej można je piec?

    • Gosia
    • 7 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Witam, a jaka to ma być maka? Jest chyba jakiś odnośnik, ale nie wiem jak go szukać :(

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011