Kruche ciastka (łatwe i szybkie)

0

Czasami kuchnia powinna zapachnieć wanilią uwalniającą się z kruchych ciasteczek by nie zapomnieć jak odróżnić je od wszystkich innych. Najprostsze, ekspresowe, mogą czekać w puszce na gości albo Twoją małą zachciankę. Z pustej laski przygotuj domowy cukier waniliowy, który użyjesz w niedalekiej przyszłości. 

Upiecz ciasteczka nie czekając na bombki na choince i Mikołaja :)

Kruche ciastka

Składniki:
– 120 g mąki bezglutenowej, 50 g cukru, 100 g zimnego (!)  masła, 1 żółtko

– 1 pełna łyżeczka skórki otartej z cytryny, pół laski wanilii, szczypta sody oczyszczonej

– 1 białko, cukier jako posypka

Przygotowanie:
Masło pokrój na małe kawałeczki. Umieść w misce razem z mąką, sodą, cukrem i żółtkiem.

Uruchom mikser, przez około 1 minutę rozdrobnij składniki. Możesz użyć melaksera czy innego food procesora.

Dodaj skórkę, wanilię przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką nasionka. Dodaj. Zagnieć jednolite ciasto, uformuj kulę, spłaszcz i owinięte folią schłódź 30 minut w lodówce.

Na podsypanym mąką blacie, rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cm. Wycinaj ciasta szklanką lub ulubioną foremką.

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj za pomocą pędzelka białkiem i posypuj cukrem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, 10 minut.

Zdejmuj z blachy po ostudzeniu. Przechowuj w puszce.

Smacznego!

Pustą laskę wanilii umieść w słoiczku i zasyp cukrem. Zakręć szczelnie  i po kilku dniach używaj dumnie, jako domowego cukru waniliowego.

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
1 marca 2012

Moje, inne tiramisu

desery
Zobacz więcej
18 października 2012

O poranku

babeczki i ciastka, bez soi
Zobacz więcej
12 grudnia 2015

Piernik piwny

bez jajek, bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta, wegańskie
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Baardzo kruche, rozpływaja się. <3 Tyle sie na natchnionej dzieje mimo góry nauki w LO 1, niesamowite, jak ty to robisz?? Gdzie ty jeszcze czas na sen znajdujesz, kochana? 😀

  2. Odpowiedz

    Jak ja Ci zazdroszczę! Ja w ogole nie umiem gotować :(

  3. Odpowiedz

    A czy mogę czymś zastąpić wanilię/pominąć ją? I czy dużo na tym ciastka stracą?

      • Weronika
      • 25 maja 2013
      Odpowiedz

      Zawsze można. Troszeczkę stracą. Może więcej skórki z cytryny?

  4. Odpowiedz

    wygladaja pysznie :) Ja dzisiaj tez pokusilam sie o zrobienie kruchych ciasteczek :)

  5. Odpowiedz

    Zrobiłam te ciastka dwa razy, niestety za każdym razem podczas pieczenia traciły swój pierwotny kształt, a po upieczeniu były tak kruche, że nie dało się ich wsiąść do ręki.

      • Weronika
      • 30 września 2013
      Odpowiedz

      Masło za miękkie, ciasto za długo w ciepłej dłoni. Trzeba im chłodu!

  6. Odpowiedz

    Świetne są te ciastka, marzyły mi się półfrancuskie, więc dodałem odrobinę twarogu… Uważam, że nie wymagają wtedy tyle proszku do pieczenia.
    Pyszności, zawsze jak mam ochotę na coś nowego zaglądam na Twój blog.
    Dziękuję

  7. Odpowiedz

    RĘKA LEWA W GIPSIE ALE TAK MAM SMAKA NA COŚ SŁODKIEGO ŻE SZOK JAKOŚ MYŚLĘ ŻE DAM RADE POZDRAWIAM

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Moja książka w sprzedaży od maja 2015

Książka "Bez glutenu" Weronika Madejska

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

Kategorie wpisów

Blog roku 2011

Blog roku 2011