Niezawodne babeczki – bez jajek i mleka

2

Nie wiedziałam, że ten rok będzie tak trudny, czas ucieka niemiłosiernie. Ostrożnie stawiam kroki żeby zatrzymać na dłużej chwile, których kiedyś może mi brakować. Zaciskam zęby, bo wiem, że wszyscy mamy każdego dnia do dyspozycji dokładnie tyle samo czasu.

Od dawna chciałam upiec ciasto bezmleczne bez jajek. Przepisy, które można znaleźć nie są często dostosowane do mąki bezglutenowej. Trzeba trochę zachodu, żeby dopasować wszystkie elementy tej układanki.

Kombinowałam z przeróżnymi proporcjami. Upieczcie, bo warto.

10 sztuk

Kakaowe babeczki 

bez mleka, jajek

składniki:

– 1 szklanka mleka sojowego, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 szklanki oleju

– 1 szklanka + kopiasta łyżka uniwersalnej mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka kakao

wykonanie:

W mleku rozprowadź ocet i odstaw na 5 minut.  Mąkę przesiej z proszkiem i sodą. Wymieszaj z solą, kakao i cukrem.

Wszystkie składniki połącz ze sobą krótko mikserem.

Przełóż do foremek na muffinki* i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Do ciasta dodałam łyżkę rumu, podałam z kremem czekoladowym i malinami.

Smacznego! Najlepsze szybko po upieczeniu.

*najlepiej sprawują się silikonowe!

_DSC1523_Snapseed

_DSC1552_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
23 kwiecień 2012

Całkiem czekoladowo

torty
Zobacz więcej
25 październik 2016

Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
Zobacz więcej
4 listopad 2011

Na październik… pyszny piernik!

ciasta
Zobacz więcej
    • Ada
    • 6 październik 2013

    Jakiej sody używasz (jakiej firmy, żeby mieć pewność, że jest bezglutenowa)?

      • Weronika
      • 7 październik 2013

      Doves Farm, ale zamawiam tylko za granicą, nie wiem czy jest gdzieś u nas. Z tego co zdążyłam się naczytać etykiet, na dr.Oetkerze nie ma informacji o glutenie.

  1. Dziękuję za ten przepis:) tego mi było trzeba:)

    • Dorota
    • 29 październik 2013

    i ja zrobiłam te babeczki,dodałam ocet ryżowy bo tego z przepisu nie miałam.ale nie wiem czemu nie wyszły mi,zakalce,surowe były na pół w środku?coś zrobiłam żle,ale co?do licha,co?

  2. Hej, Twój blog jest świetny wyprobowalam już wiele przepisów wszystkie się sprawdzają ostatnio urzekła mnie pizza:) jest pyszna. Mam do Ciebie pytanie jakiego kakao używasz ?:)
    Pozdrawiam

  3. Czy wyjdą z ryżowej?

    • karo
    • 22 marzec 2016

    Czy może być mleko ryżowe zamiast sojowego?

      • Weronika
      • 22 marzec 2016

      Obawiam się, że nie. Może lepiej kokosowe/ jaglane/ migdałowe.

        • karo
        • 23 marzec 2016

        Nie udało mi się kupić mleka sojowego i zrobiłam na ryżowym. Wyszło super :) Dorzuciłam jeszcze do środka domowe wiśnie w syropie zmniejszając ilość cukru. Ekstra! Moja dwulatka nie mogła się od nich oderwać. Masz może pomysł, żeby jednak ulepszyć przepis zastępując mąkę uniwersalną mieszanką innych mąk?
        Dziękuję za przepis

          • Weronika
          • 24 marzec 2016

          Spokojnie można pomieszać ryżową, owsianą bezglutenową i ziemniaczaną. Wtedy warto też dodać jeszcze 1/2 łyżeczki proszku. Super, że wyszło z ryżowym :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011