Niezawodne babeczki – bez jajek i mleka

0

Nie wiedziałam, że ten rok będzie tak trudny, czas ucieka niemiłosiernie. Ostrożnie stawiam kroki żeby zatrzymać na dłużej chwile, których kiedyś może mi brakować. Zaciskam zęby, bo wiem, że wszyscy mamy każdego dnia do dyspozycji dokładnie tyle samo czasu.

Od dawna chciałam upiec ciasto bezmleczne bez jajek. Przepisy, które można znaleźć nie są często dostosowane do mąki bezglutenowej. Trzeba trochę zachodu, żeby dopasować wszystkie elementy tej układanki.

Kombinowałam z przeróżnymi proporcjami. Upieczcie, bo warto.

10 sztuk

Kakaowe babeczki 

bez mleka, jajek

składniki:

– 1 szklanka mleka sojowego, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 szklanki oleju

– 1 szklanka + kopiasta łyżka uniwersalnej mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka kakao

wykonanie:

W mleku rozprowadź ocet i odstaw na 5 minut.  Mąkę przesiej z proszkiem i sodą. Wymieszaj z solą, kakao i cukrem.

Wszystkie składniki połącz ze sobą krótko mikserem.

Przełóż do foremek na muffinki* i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Do ciasta dodałam łyżkę rumu, podałam z kremem czekoladowym i malinami.

Smacznego! Najlepsze szybko po upieczeniu.

*najlepiej sprawują się silikonowe!

_DSC1523_Snapseed

_DSC1552_Snapseed

    • Ada
    • 6 października 2013
    Odpowiedz

    Jakiej sody używasz (jakiej firmy, żeby mieć pewność, że jest bezglutenowa)?

      • Weronika
      • 7 października 2013
      Odpowiedz

      Doves Farm, ale zamawiam tylko za granicą, nie wiem czy jest gdzieś u nas. Z tego co zdążyłam się naczytać etykiet, na dr.Oetkerze nie ma informacji o glutenie.

    • Pegasa
    • 10 października 2013
    Odpowiedz

    Dziękuję za ten przepis:) tego mi było trzeba:)

      • Pegasa
      • 12 października 2013
      Odpowiedz

      Zrobiłam je:) Wyszło mi 12 babeczek:) Zamiast octu balsamicznego dodałam winny i chlapnęło mi się dużo rumu;P były obłędne i zniknęły z prędkością światła:D

        • Weronika
        • 12 października 2013
        Odpowiedz

        To dopiero :) Jak się cieszę!

    • Dorota
    • 29 października 2013
    Odpowiedz

    i ja zrobiłam te babeczki,dodałam ocet ryżowy bo tego z przepisu nie miałam.ale nie wiem czemu nie wyszły mi,zakalce,surowe były na pół w środku?coś zrobiłam żle,ale co?do licha,co?

  1. Odpowiedz

    Hej, Twój blog jest świetny wyprobowalam już wiele przepisów wszystkie się sprawdzają ostatnio urzekła mnie pizza:) jest pyszna. Mam do Ciebie pytanie jakiego kakao używasz ?:)
    Pozdrawiam

  2. Odpowiedz

    Czy wyjdą z ryżowej?

      • Weronika
      • 23 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Z samej będą za suche. Dodałabym np. 1/3 ryżowej, 1/3 ziemniaczanej i 1/3 owsianej.

    • karo
    • 22 marca 2016
    Odpowiedz

    Czy może być mleko ryżowe zamiast sojowego?

      • Weronika
      • 22 marca 2016
      Odpowiedz

      Obawiam się, że nie. Może lepiej kokosowe/ jaglane/ migdałowe.

        • karo
        • 23 marca 2016
        Odpowiedz

        Nie udało mi się kupić mleka sojowego i zrobiłam na ryżowym. Wyszło super :) Dorzuciłam jeszcze do środka domowe wiśnie w syropie zmniejszając ilość cukru. Ekstra! Moja dwulatka nie mogła się od nich oderwać. Masz może pomysł, żeby jednak ulepszyć przepis zastępując mąkę uniwersalną mieszanką innych mąk?
        Dziękuję za przepis

          • Weronika
          • 24 marca 2016
          Odpowiedz

          Spokojnie można pomieszać ryżową, owsianą bezglutenową i ziemniaczaną. Wtedy warto też dodać jeszcze 1/2 łyżeczki proszku. Super, że wyszło z ryżowym :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011