Mazurek z solonym karmelem (bez mleka i jajek)

3

Daktylowy karmel to popularna, roślinna sztuczka, do której długo nie mogłam się przekonać. No bo jak ma się daktyl do ciągnącej, uzależniającej, znanej przez wszystkich masy? Mimo obiekcji, z racji zbliżających się świąt, postanowiłam przekonać się na własnej skórze (a raczej blenderze) o co to też chodzi w tym całym zamieszaniu. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, a niedługo potem wyjadałam już ostatnie okruchy idealnego mazurka. Dzisiejsza propozycja to absolutny król wśród świątecznych ciast. Kruchy spód, delikatnie ciągnąca, słodko- słona masa i strumyczek czekolady. Roślinożercy, strzeżcie się!

20 małych kawałków

Mazurek z solonym karmelem

składniki

ciasto kruche
• 80 g mąki owsianej bezglutenowej
• 80 g mąki ryżowej
• 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 50 ml oleju
• 50 ml syropu klonowego
solony karmel
• 300 g dużych, ekologicznych daktyli
• 1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe/ kokosowe/ sojowe)
• 1 łyżka masła orzechowego
• 60 g stałego oleju kokosowego
• sól do smaku
dodatkowo
• 40 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady

wykonanie

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Olej kokosowy rozpuść i wystudź.

Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, a następnie dodaj płynne składniki. Wymieszaj za pomocą łyżki do czasu aż uzyskasz jednolite ciasto.
Spód foremki wylep dokładnie ciastem. Oprósz odrobiną dowolnej mąki i wyrównaj płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudź całkowicie.

Daktyle zmiksuj na jednolitą masę z mlekiem i masłem orzechowym. W zależności od tego jak miękkie były daktyle, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Dodaj olej i zblenduj. Podkręć solą. Zacznij od 1/4 łyżeczki.

Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wilgotnym nożem i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Pokrój na małe prostokąty i uwieńcz wzorkami z czekolady.

Voila!

DSC_3084_Snapseed

DSC_3065_Snapseed

free-logo

    • Jola
    • 17 marca 2016
    Odpowiedz

    Jakiego blendera uzywasz?

      • Weronika
      • 25 marca 2016
      Odpowiedz

      Przeoczyłam komentarz. Jeżeli chodzi o ręczny to na chwilę obecną jest to Bosch Ergomixx 750 W.

    • Maria
    • 18 marca 2016
    Odpowiedz

    Witaj
    czy mogę wymienić mąkę ryżową na jaglaną i pominąć masło orzechowe?

      • Weronika
      • 18 marca 2016
      Odpowiedz

      Z mąką jak najbardziej, ale masło orzechowe nadaje karmelowości. Nietolerancja?

    • Matylda
    • 19 marca 2016
    Odpowiedz

    Hej! :)
    Przepis wygląda zabójczo i koniecznie chcę go wypróbować – tylko zastanawiam się, jaką inną mąką można zastąpić owsianą? Jaglaną?… Ew. orkiszową? Nie jestem uczulona na gluten, ale pszenicy unikam – jedynie sporadycznie pozwalam sobie właśnie na orkisz.

      • Weronika
      • 20 marca 2016
      Odpowiedz

      Owsiana jak najbardziej :) Orkiszowa też się nada.

    • Martyna
    • 21 marca 2016
    Odpowiedz

    A czym mogę zastąpić syrop z agawy? Mam np. melasę trzcinową i miód.

      • Weronika
      • 21 marca 2016
      Odpowiedz

      Najlepiej nada się syrop klonowy, ale można spróbować z płynnym miodem.

    • Justyna
    • 21 marca 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko,
    jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą? Ja niestety nie mogą używać mąki owsianej.

      • Weronika
      • 21 marca 2016
      Odpowiedz

      Proponuję zmieloną na pył kaszę gryczaną niepaloną. Nada się też więcej ryżowej.

    • Anna
    • 29 marca 2017
    Odpowiedz

    Pani Weroniko. na jaką blachę jest ten przepis?

      • Weronika
      • 29 marca 2017
      Odpowiedz

      Informacja w przepisie :) Małą, kwadratową blaszkę o boku 20 cm.

    • Aga
    • 15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Jak zrobić takie ładne wzorki czekoladowe? Czy trzeba użyć jakiegoś narzędzia, np. rękawa?

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Może być foliowy rękaw z odciętym mini rożkiem. Są też fajne, sylikonowe długopisy dostępne za kilka złoty w marketach :)

      • Aga
      • 16 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Zrobiłam wzorki strzykawką :) Mazurek wyszedł niesamowity, chociaż trochę zbyt słodki, jak doprawiałam wydawało mi się, że jest już ok, z resztą sypałam tę sól i sypałam, a po schłodzeniu słoność praktycznie niewyczuwalna. Ale na pewno zrobię powtórkę. Świetny przepis. Wesołych świąt :)

    • Ela
    • 17 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Wyszedł pyszny, choć ze względu na owsianą mąkę ciut drapie w gardło. Następnym razem dołożę jeszcze warstwę dżemu porzeczkowego pod masę dla przełamania smaku. Robiłam też bez mleka roślinnego, zostawiłam tylko ciut więcej wody z moczenia daktyli. Dzięki za inspirację

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Super tylko ciekawa jestem co to znaczy, że drapie w gardło :)

    • Maya
    • 1 listopada 2017
    Odpowiedz

    Czy ciasto na pewno ma być pieczone tylko 12 min?
    Wyjęłam surowe. Było ok dopiero po pół godziny

      • Weronika
      • 6 listopada 2017
      Odpowiedz

      W moim piekarniku na pewno. Piekliśmy je też w przeróżnych kuchniach na warsztatach i zawsze czas jest podobny. Ale w kuchni nie jestem pewna niczego na 100 % więc wierzę, że tak się mogło stać :)

    • Magda
    • 26 marca 2018
    Odpowiedz

    Czy jako mąkę owsianą można użyć zmielonych płatków owsianych?

Reply to Maya. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011