Muffinki marchewkowe

0

Od powstania bloga, marchewkowe piekłam x razy. Ostatnio tarłam marchewkę szczególnie często, częstując później gromadkę przyjaciół i zajadając sama w pośpiechu. Nie przemawiają do mnie te złociste przełożone solidną warstwą lukru niczym prosto z brytyjskiej cukierni. Lubię puszyste, a’la murzynkowe z drobno startą marchewką, bez specjalnych dodatków.

Z pudełkiem wypełnionym ciastem po brzegi podążałam na dni młodych, a w miniony czwartek wsiadłam do pociągu studząc jeszcze ciepłe przy otwartym oknie, pobudzając węch nie jednego pasażera.

To może muffinki?

Muffinki marchewkowe

Składniki:

– 100 g brązowego cukru, 100 g mąki bezglutenowej, 2 łyżeczki kakao, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– 2 duże jajka, 100 ml oleju lub oliwy

– 125 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z kakao i sodą.

Jajka ubij z cukrem kilka minut na puszystą masę. Dodawaj po łyżce sypkiej mieszanki i odrobinie oleju na przemian. Wyłącz mikser i wymieszaj ciasto z marchewką dużą łyżką.

Masę przelej do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

_DSC8028_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Świetny przepis, a mogłabym dodac cynamon? (bardzo go lubię) i jeszcze jedno pytanie: mogłabyś wymyślec przepis na ciasto jogurtowe bez glutenu.?

    Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 😉

      • Weronika
      • 3 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Pewnie, też czasami dodaję łyżeczkę :)
      Jogurtu raczej nie jadam, ale pewnie da się zrobić!

  2. Odpowiedz

    Witam! super przepis! A czy zamiast do foremek na babeczki mogłabym zrobić takie a ‚la ciastka na blasze?

      • Weronika
      • 4 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Na upartego można spróbować :)

    • maja
    • 5 czerwca 2013
    Odpowiedz

    witam serdecznie.czy jest cynamon bezglutenowy?bo nie mogę trafić na taki.

      • Weronika
      • 5 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Badania Stowarzyszenia wykazały, że przyprawy są bezpieczne. Unikamy mieszanek. Najlepiej oczywiście kupić całą laskę i samodzielnie się z nią rozprawić :)

  3. Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wyglądają , nie mam szczęścia do MUFFINEK więc może te wyjdą . Kakao – jakie używasz ?
    Mój synek bardzo sie ucieszy ciasto marchewkowe uwielbia więc to będzie super . Pozdrawiam

      • Weronika
      • 11 czerwca 2013
      Odpowiedz

      „Celiko” :)

  4. Odpowiedz

    A jakiej mąki używasz ? W sensie ryżowej, kukurydzianej,kokosowej ?

      • Weronika
      • 2 lipca 2013
      Odpowiedz

      Każdej po trochu. Kokosowej nie widziałam. Amarantusa, ryżowej, gryki, teffu, czasami uniwersalnej i innych, które w szufladzie :)

  5. Odpowiedz

    Robiłam dziś, polecam! ; )

  6. Odpowiedz

    Muffinki pyszne :) ja robiłam z mąki schar do wypieku chleba i z mąki owsianej. Wyszły super :) Uwielbiam twoje wypieki bo ratują mojego alergicznego Synka :)

      • Weronika
      • 3 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Dużo uśmiechu dla niego przesyłam!

  7. Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na babeczki marchewkowe, z kakao i mąką bezglutenową, która nie jest najłatwiejsza do wypieków. Będę próbować 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Moja książka w sprzedaży od maja 2015

Książka "Bez glutenu" Weronika Madejska

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

Kategorie wpisów

Blog roku 2011

Blog roku 2011