Muffinki marchewkowe

0

Od powstania bloga, marchewkowe piekłam x razy. Ostatnio tarłam marchewkę szczególnie często, częstując później gromadkę przyjaciół i zajadając sama w pośpiechu. Nie przemawiają do mnie te złociste przełożone solidną warstwą lukru niczym prosto z brytyjskiej cukierni. Lubię puszyste, a’la murzynkowe z drobno startą marchewką, bez specjalnych dodatków.

Z pudełkiem wypełnionym ciastem po brzegi podążałam na dni młodych, a w miniony czwartek wsiadłam do pociągu studząc jeszcze ciepłe przy otwartym oknie, pobudzając węch nie jednego pasażera.

To może muffinki?

Muffinki marchewkowe

Składniki:

– 100 g brązowego cukru, 100 g mąki bezglutenowej, 2 łyżeczki kakao, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– 2 duże jajka, 100 ml oleju lub oliwy

– 125 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z kakao i sodą.

Jajka ubij z cukrem kilka minut na puszystą masę. Dodawaj po łyżce sypkiej mieszanki i odrobinie oleju na przemian. Wyłącz mikser i wymieszaj ciasto z marchewką dużą łyżką.

Masę przelej do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

_DSC8028_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 listopada 2014

Listopadowe

bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
18 października 2011

Kruche ze śliwką

ciasta
Zobacz więcej
11 kwietnia 2017

Bezmleczny sernik doskonały

bez cukru, bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie, Wielkanoc
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Świetny przepis, a mogłabym dodac cynamon? (bardzo go lubię) i jeszcze jedno pytanie: mogłabyś wymyślec przepis na ciasto jogurtowe bez glutenu.?

    Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 😉

      • Weronika
      • 3 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Pewnie, też czasami dodaję łyżeczkę :)
      Jogurtu raczej nie jadam, ale pewnie da się zrobić!

  2. Odpowiedz

    Witam! super przepis! A czy zamiast do foremek na babeczki mogłabym zrobić takie a ‚la ciastka na blasze?

      • Weronika
      • 4 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Na upartego można spróbować :)

    • maja
    • 5 czerwca 2013
    Odpowiedz

    witam serdecznie.czy jest cynamon bezglutenowy?bo nie mogę trafić na taki.

      • Weronika
      • 5 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Badania Stowarzyszenia wykazały, że przyprawy są bezpieczne. Unikamy mieszanek. Najlepiej oczywiście kupić całą laskę i samodzielnie się z nią rozprawić :)

  3. Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wyglądają , nie mam szczęścia do MUFFINEK więc może te wyjdą . Kakao – jakie używasz ?
    Mój synek bardzo sie ucieszy ciasto marchewkowe uwielbia więc to będzie super . Pozdrawiam

      • Weronika
      • 11 czerwca 2013
      Odpowiedz

      „Celiko” :)

  4. Odpowiedz

    A jakiej mąki używasz ? W sensie ryżowej, kukurydzianej,kokosowej ?

      • Weronika
      • 2 lipca 2013
      Odpowiedz

      Każdej po trochu. Kokosowej nie widziałam. Amarantusa, ryżowej, gryki, teffu, czasami uniwersalnej i innych, które w szufladzie :)

  5. Odpowiedz

    Robiłam dziś, polecam! ; )

  6. Odpowiedz

    Muffinki pyszne :) ja robiłam z mąki schar do wypieku chleba i z mąki owsianej. Wyszły super :) Uwielbiam twoje wypieki bo ratują mojego alergicznego Synka :)

      • Weronika
      • 3 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Dużo uśmiechu dla niego przesyłam!

  7. Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na babeczki marchewkowe, z kakao i mąką bezglutenową, która nie jest najłatwiejsza do wypieków. Będę próbować 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011