Najłatwiejsza sałatka z tofu

2

Lata temu regularnie odwiedzaliśmy jedną z pizzerii zamawiając niemal zawsze te same sałatki. Czasami pakowaliśmy je na wynos, innym razem wpadaliśmy celebrować wspólny wieczór. Nieco później, w czasach gimnazjalnych, pokutując po godzinach, czekając na projekt z fizyki albo powtarzając wiersz na konkurs recytatorski, wraz z przyjaciółkami rytualnie dzwoniłyśmy pod ten sam numer by zamówić nasze ulubione sałatki, najlepiej z dowozem prosto do ciepłej, szkolnej szatni.

Wczoraj, skubiąc niedzielną kolację wsadziłam nos do miski i przypomniałam sobie dokładnie zapach dawnej faworytki, a dokładniej aromatycznego sosu, w którym była skąpana. Choć klasyk przeszedł metamorfozę smakuje równie świetnie w towarzystwie zrumienionego tofu i chrupiących warzyw tego sezonu. Zadowoli tych, którzy szukają inspiracji na solidną przekąskę do pracy, pociągu albo na spontaniczne przyjęcie w rytmach porywającej muzyki.

dla 3 osób

Rukola z tofu i warzywami

Składniki

marynata do tofu

– 300 g tofu

– 2 łyżeczki musztardy

– 1/5 szklanki oliwy

– 2 łyżki soku z cytryny

– 4 łyżki sosu tamari

pozostałe

– rukola lub ulubiona sałata

– 1 mały brokuł

– 2 ogórki gruntowe

– 1 duży pomidor

– pęczek rzodkiewki

– garść czarnych oliwek

– 3 łyżki majonezu*

– 1 łyżeczka curry

Wykonanie

Tofu pokrój w dużą kostkę. Połącz dokładnie składniki marynaty i polej nią roślinny serek. Odstaw.

Brokuł podziel na małe różyczki, opłucz dokładnie i ugotuj al dente. Odcedź.

Do miski wrzuć umytą i wysuszoną rukolę, pokrojonego ogórka, rzodkiewkę, pomidora i całe oliwki.

Tofu podsmaż krótko na dużym ogniu.

Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i curry.

Smacznego!

*Używam domowego majonezu, którego przygotowanie w robocie kuchennym zajmuje nie więcej niż 2 minuty.

DSC_1519_Snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 grudnia 2011

Miód, orzechy, goździki

ciasta
Zobacz więcej
11 czerwca 2014

Lody bez mleka!

bez jajek, bez mleka, desery, wegańskie
Zobacz więcej
23 sierpnia 2012

Podano do stołu

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Iwona
    • 26 lipca 2016
    Odpowiedz

    Bardzo proszę o przepis na domowy majonez.
    Pozdrawiam
    Iwona

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011