Najlepsza tarta bez mleka i cukru

15 czerwca 2014 , In: bez jajek, ciasta, desery, wegańskie
1

Jak dobrze móc pozwolić sobie na sielski dzień w kuchni i wieczór z uroczym filmem tonąc w poduszkach, przy okazji ucząc się angielskiego. Dawno nie przeżyłam tak odprężającego weekendu dlatego na ostatni sprawdzian nauczę się z wielką radością. Doceniam funkcjonowanie w stanie wyspania i wszystkim zalecam zachwyt nad drobnymi aspektami dnia codziennego.

Ostatnio po wyjściu ze szczecińskich „Pięciu Smaków” odpakowywałam skrupulatnie owiniętą pralinkę, którą dostaje każdy gość. Ze zdziwieniem odkryłam, że obok zapewne daktyli główny jej składnik to całe ziarenka quinoa. Wczoraj w spiżarni znalazłam pół paczki komosy i nie mogłam powstrzymać się żeby nie spróbować.

Panie i Panowie macie do czynienia z najlepszą na tym blogu tartą: 100 % bez glutenu, mleka, naturalnie słodzoną i wegańską. Masa jest najdelikatniejszą z roślinnych jaką miałam w ustach. Rozpływa się z każdym kęsem a cieniutka warstwa polewy czekoladowej daje niewysłowione uczucie szczęścia. Wiórki chrupią wesoło a skórka cytrynowa przełamuje słodycz. Swoją drogą jeden kawałek jest tak syty, że gdyby nie fakt, że uwielbiam jeść, mogłabym powstrzymać się od posiłków do późnego popołudnia.

 

8 porcji

Tarta czekoladowa z nadzieniem z quinoa*

składniki:

spód:

– 1 szklanka płatków owsianych

– 1 szklanka wiórek kokosowych

– 100 g oleju kokosowego

– 7 daktyli

 

masa:

– 120 g daktyli namoczonych min. 1 h

– 50 g oleju kokosowego

– 50 g suchej komosy

– 40 g gorzkiej czekolady

– 5 łyżek wiórek kokosowych

– skórka z 1 cytryny

– ekstrakt z wanilii

 

polewa:

– 40 g gorzkiej czekolady

– 1 łyżka syropu z agawy

– 1/5 szklanki mleka ryżowego

– suszone jagody goji do posypania

wykonanie:

Komosę opłucz na sitku i ugotuj we wrzącej wodzie do napęcznienia. Przygotuj spód: rozpuść olej i zmiksuj go z daktylami. Wymieszaj płatki, wiórki i masę spajającą. Formę natłuść delikatnie a następnie wyłóż płatkowy spód. Dociśnij równomiernie i dokładnie dłonią. Schłódź na czas przygotowania masy.

Rozpuść olej, odcedź daktyle i komosę. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem.

Nadzienie wyłóż na gotowy spód. Przygotuj polewę. Czekoladę, mleko i syrop rozpuść w rondelku na jednolity, gęsty płyn.

Ciasto polej czekoladą i posyp garstką jagód.

Tartę schłódź przez kilka godzin a następnie krój dobrze naostrzonym nożem maczanym w wodzie.

Smacznego!

* komosa ryżowa

_DSC4597_Snapseed (2)

_DSC4622_Snapseed

_DSC4624_Snapseed (2)

_DSC4628_Snapseed (2)

_DSC4634_Snapseed (2)

_DSC4707_Snapseed (2)

_DSC4695_Snapseed (2)1079287_692722667419895_739849929_n

użyłam:

daktyli „Symbio”

symbio

jagód goji „Surovital”

indeksoleju kokosowego „Bio Planete”

00037179

Swoją drogą widzieliście film „Holiday” z uroczą Kate Winslet, całą plejadą gwiazd i przepiękną muzyką Hansa Zimmera? Choć na początku odrobinę banalny, kilka razy wzruszyłam się w drugiej połowie. Link do przyjemnego sountrack’u:

http://youtu.be/tpQ-i45uf3Y

  1. Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj. Dziękuję za przepis, baaardzo smaczna! Pozdrawiam :)

      • Agata
      • 13 maja 2018
      Odpowiedz

      Tarta jest przepyszna. Pozdrawiam serdecznie.

      • Weronika
      • 16 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Ale się cieszę! :)

  2. Odpowiedz

    Weroniko jak odmierzasz olej kokosowy, żeby było 100g ?
    Wszystkie składniki zakupione niedługo chce wypróbować .
    Każdy przepis Twój sie sprawdza i jest dla mnie mega gratką bo celiakie wykryli u mnie 9 miesięcy temu od tej pory jesteś dla mnie inspiracja :)

      • Weronika
      • 24 czerwca 2014
      Odpowiedz

      W opakowaniu jest 200 g więc biorę połowę i topię. Bardzo się cieszę i pozdrawiam z tą radością! 😀

    • Karolina
    • 8 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Mam pytanie, czy zamiast komosy mogę użyć kuskus bądź kaszę jaglaną? :)

    • Ewelina
    • 5 marca 2016
    Odpowiedz

    Rzeczywiście przepyszna tarta!! Jedynie spróbowałabym rozmiękczyć płatki… Bo troszkę zgrzytały:)

    • Agnieszka
    • 6 marca 2016
    Odpowiedz

    Czy mogłaby mi Pani polecić sklep internetowy, w którym został zakupiony ekstrakt z wanilii oraz w jakich proporcjach wody ugotować 50 g suchej komosy ryżowej, a także jaką komosę użyć w tym przepisie białą, czerwoną czy czarną, czy nie ma to znaczenia. Pozdrawiam i dziękuję za odp.

      • Weronika
      • 6 marca 2016
      Odpowiedz

      Ekstrakt kupuję w Piotrze i Pawle albo Almie. Nie potrafię podać dokładnego stosunku wody do quinoa. Woda musi przykrywać ziarna z nadwyżką, jak przy gotowaniu jakiejkolwiek kaszy :) Użyłam białej komosy.

    • Weronika
    • 27 listopada 2016
    Odpowiedz

    Jestem bardzo ciekawa tego przepisu :) Mam wszystkie składniki oprócz komosy:( mogę ją zastąpić kaszą jaglaną? Lub jakąś inną?
    Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 28 listopada 2016
      Odpowiedz

      Ta komosa jest właśnie niesamowicie delikatna. Oczywiście awaryjnie można dodać jaglankę jednak ona po zmiksowaniu zachowuje się bardziej jak budyń. Pewnie trzeba będzie dodać trochę mleka roślinnego :)

    • Monika
    • 21 lutego 2018
    Odpowiedz

    Chętnie spróbuję, ale czy czekoladę mogę zastąpić kakao?

      • Weronika
      • 21 lutego 2018
      Odpowiedz

      W masie można by dodać 2-3 łyżki i zwiększyć ilość oleju. Natomiast z polewy trzeba będzie zrezygnować.

    • Błażej
    • 28 marca 2018
    Odpowiedz

    Polewę czekoladową można zawsze zastąpić 100% masłem orzechowym :)

    • Dorota
    • 31 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Skąd bierzecie płatki owsiane bezglutenowe? Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011