Naleśniki z zimowym musem czekoladowym

1

Kiedy raz na jakiś czas przytargam do domu kilka kilogramów dyni, przez kolejne dni wykorzystuję ją na wiele możliwych sposobów. Mimo to zazwyczaj i tak zostaje mi sporo pure. Tym razem pokusiłam się więc o mały eksperyment. Pomarańczowy mus wymieszałam z rozpuszczoną czekoladą, cynamonem i moim małym uzależnieniem- charakterną solą. Spróbowałam i po pierwszej łyżeczce wiedziałam, że muszę usmażyć do niego całą stertę cieniutkich crepes. To kojąca, zimowa, zmysłowa propozycja, którą rekomenduję na długie wieczory z dobrym filmem albo jeszcze lepszym towarzystwem. Voila!

Uwaga!

Jeżeli potrzebujesz przepisu na naleśniki bez jajek, możesz znaleźć go np. tutaj.

10-12 sztuk

Naleśniki z musem czekoladowym

naleśniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • szczypta sody
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka roślinnego
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia

krem czekoladowy

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • 10 miękkich daktyli
  • 3 łyżki musu z dyni
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej

wykonanie

Przygotuj mus. Wszystkie składniki zblenduj na jednolity krem. Wedle upodobań dodaj więcej daktyli, cynamonu lub soli.

Mąkę wymieszaj z sodą. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolite, płynne ciasto.

Na patelni rozpuść minimalną ilość oleju, a następnie wylewaj po łyżce ciasta. Rozprowadź szybko po całej powierzchni. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Gotowe naleśniki zawijaj z kremem. Możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.

Smacznego!

DSC_1544_Snapseed

free-logo

    • Szymon
    • 27 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Przepraszam, ale chyba zakradł się błąd, jeżeli dobrze rozumiem, mamy tu 4 jajka, więc naleśniki nie są wegańskie. Szkoda. Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 27 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Wcześniej widnieje wytłuszczona informacja podlinkowana do naleśników bez jajek.

    • Dominika
    • 4 lutego 2017
    Odpowiedz

    Ciasto naleśnikowe rewelacja! Dziękuję za przepis:)

    • Kasia
    • 17 lutego 2017
    Odpowiedz

    Jaka inna maka zastapic m. Owsiana?

      • Weronika
      • 21 lutego 2017
      Odpowiedz

      Więcej ryżowej.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Dobranoc warsawbynight
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • driptime w ministerstwokawy
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • sundayafternoon coffeetime
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip

Blog roku 2011

Blog roku 2011