O poranku

18 października 2012 , In: babeczki i ciastka, bez soi
0

Choć gdy wstaję rano, połykając w pędzie gorącą herbatę, nie rozglądam się dokoła, po południu wita mnie piękne słońce, godzące się na rozpięty płaszcz.

Tramwaj pełen ludzi, naprędce przeglądane notatki z lekcji. Poranna gazeta, którą zawsze ofiaruje pan lub pani w czerwonej kurtce, stale w tym samym miejscu.

Piękno Szczecina, które nieustannie dostrzegam. Mniejsze plany i wielkie rzeczy, które pragną podtrzymać na duchu.

 

Jeżeli jakość tkwi w prostocie proponuję te drożdżówki. Ciasto, które lubi wyrastać. Zapach, który zapada w pamięć. Drożdżowe i ser – klasyk.

… i najlepszy pierwszy, jeszcze ciepły kęs.

 

Drożdżówki z serem:

Potrzebne składniki:

– ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki bezglutenowej, 150 g cukru, 7 g sypkich drożdży, 2 szklanki ciepłego mleka (użyłam sojowego)

– nadzienie: 250 s sera trzykrotnie mielonego lub innego kremowego, cukier do smaku, aromat wanilii, 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej a następnie wymieszaj dużą łyżką lub szpatułką z drożdżami.

Dodaj cukier i mleko i połącz z pomocą miksera. Ciasto ma być bardzo luźne i dość lepkie. Przełóż do naoliwionej miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h.

Ze składników na nadzienie przygotuj kremową masę.

Ciasto formuj w bułeczki, rób wgłębienie a następnie uzupełniaj twarożkiem. Umieszczaj na papierze przeznaczonym już o pieczenia bułeczek. Odstaw do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem około 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Na najniższym poziomie piekarnika umieść żaroodporne naczynie z wodą dla zaparowania.

Wstaw bułeczki i piecz 25-30 minut.

Smacznego!

    • Sara
    • 19 października 2012
    Odpowiedz

    Hej!
    Żeby bułeczki były błyszczące trzeba je posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Do masy serowej można dodać skórkę pomarańczową zamiast aromatu waniliowego. Tak zawsze robiła moja babcia;-)

    • dorota
    • 23 października 2012
    Odpowiedz

    a ile szt.wychodzi z tej ilości produktów?

      • Weronika
      • 23 października 2012
      Odpowiedz

      Robiłam spore, także 8-10 ale poleciłabym jeszcze mniejsze więc więcej :)

    • Iza
    • 24 października 2012
    Odpowiedz

    Werka,
    Jak Ty pięknie piszesz:)
    Przepisy przepisami ale to, jak cudnie wprowadzasz czytelnika w nastrój przygotowanego smakołyku powaliło mnie dziś na kolana.To jest piękne, ciepłe, poetyckie.
    Gratuluję.
    Iza

    • Zuza
    • 30 grudnia 2012
    Odpowiedz

    a czemu sypkie drożdże? Nie można normalnych? :/

      • Weronika
      • 31 grudnia 2012
      Odpowiedz

      Do bezglutenowych nauczyłam się używać tylko takich i mam pewność że rzeczywiście glutenu nie zawierają. Próbuj ze zwykłymi.

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Tak! Używam tej drugiej :) Różni się trochę od innych i ciasto jest odrobinę luźniejsze także możliwe, że trzeba będzie jej sypnąć nieco więcej.

Reply to Sara. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011