Owsiane pieguski

2

Ciasteczka z czekoladą uwielbiają wszyscy moi znajomi, a pieczenie ich to moment i czysta przyjemność. Warto dla kilku uśmiechów.

Dzisiaj połowicznie owsiane i jeszcze lepsze.

9 sztuk

Owsiane ciasteczka z czekoladą

składniki:

– 50 g suchych, zmielonych płatków owsianych, 40 g mąki bezglutenowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– 70 g schłodzonego masła pokrojonego w kosteczkę, 1 jajko

– 40 g posiekanej, gorzkiej czekolady

wykonanie:

Wszystkie składniki połącz mikserem na jednolitą masę. Dodaj połowę czekolady i wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta i formuj w krążki. Możesz wyciąć szklanką. Pozostałą czekoladę wlep w wierzch surowych ciasteczek i piecz 18 minut w temp. 190 stopni C.

Zdejmuj z  blachy lekko przestudzone.

Smacznego!

_DSC0578_Snapseed

_DSC0584_Snapseed

_DSC0612_Snapseed

_DSC0616_Snapseed

_DSC0623_Snapseed

_DSC0656_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Czy do zrobienia tych ciastek można użyć zwykłej mąki? :-)

  2. Odpowiedz

    nie mam jak zmielić tych płatków; a gdybym dodała całych, bardzo drobnych? bo mam; dziękuję z góry za odp.

  3. Odpowiedz

    A gdyby zamiast płatków dodać mąkę owsianą? Ujdzie?

      • Weronika
      • 4 lipca 2013
      Odpowiedz

      Ujdzie, będą miały inną strukturę.

  4. Odpowiedz

    Czy owies nie zawiera glutenu? Podobno były jakieś badania w tym kierunku, ale nie wiem, czy wypadły korzystnie dla bezglutków. Jakie Ty, Weroniko, masz zdanie? Czy jadasz owsiane produkty? Pytam, bo mamy w domu 2 dzieci na diecie bezglutenowej.

    • Odpowiedz

      no właśnie podpinam się do pytania. bo nie wiem ostatecznie czy mogę chłopakowi te ciasteczka zrobić, jak owies zawiera gluten i nie może go jeść :(

        • Weronika
        • 29 sierpnia 2013
        Odpowiedz

        1. Jest owies bezglutenowy, który jest tolerowany.
        2. Cukru wystarczy.
        3. Może być bezglutenowy mix, może być ryżowa, gryczana etc.

      • Weronika
      • 22 lipca 2013
      Odpowiedz

      Jadam. Uwielbiam owsiankę. Sam owies prawdopodobnie nie zawiera glutenu, ale jest hodowany tak, że niestety produkty są mocno zanieczyszczone. Znam tylko firmę Provena, która produkuje bez skazy i tą też kupuję. Przede wszystkim płatki, które mielę.

  5. Odpowiedz

    Weronika, jeśli lubisz płatki owsiane to polecam połączenie, które przypadkiem dziś rano odkryłam: zagotowane płatki z odrobiną brązowego cukru, przecier morelowo-jabłkowy (który został z wczoraj zrobionej szarlotki), nektaryna i do tego opcjonalnie prażone migdały. wygląda i smakuje świetnie. ma się wrażenie, że to deser, a nie śniadanie 😉

  6. Odpowiedz

    a jaka to jest dokładnie mąka bezglutenowa? :) jestem w tym trochę zielona a chciałabym przyrządzić takie dla chłopaka, który też cierpi na celiakię :(

  7. Odpowiedz

    i jeszcze chciałam dopytać jak bardzo słodkie one są? lubię takie troszkę słodsze ciasteczka (ale bez przesady) i nie wiem czy ewentualnie dosypać łyżeczkę cukru, czy to co jest w przepisie wystarczy 😀

  8. Odpowiedz

    Czy można zrobić te ciastka bez jajka?

      • Weronika
      • 29 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Można spróbować, może kształtność się trochę zmieni. Dodałabym 20 g masła.

  9. Odpowiedz

    Moje ciastka strasznie sycza, z tego co zaglądałam to przez masło.
    Mam nadzieję że wyjdą :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011