Pączusie z ricotty

6 lutego 2013 , In: babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
2

Dobrze jest czasami zachomikować opakowanie ricotty i przypomnieć sobie o nim w tłusty czwartek.

Dla spieszących się delikatne, malutkie pączki z serka, a bez kukurydzy i drożdży.

 

16-20 sztuk

Pączusie z ricotty:

Potrzebne składniki:

-250 g ricotty lub innego twarożku, 2 jajka, 300 g mąki bezglutenowej (pół na pół- ryżowej i ziemniaczanej), 1/2 łyżeczki sody

– olej/ planta do smażenia

– cukier puder/ powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Składniki zagnieć dłońmi i podziel na kulki. Rozgrzej tłuszcz i wrzucaj na niego ciasto.  Przewracaj często łyżką, pilnując by nie pękały i nie przypalały się za mocno. Każdemu pączusiowi powinna starczyć 1 min.

Gotowe obtaczaj w cukrze pudrze jak trufelki i/lub nadziewaj z pomocą szprycy powidłami.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Nie raz już zaglądałam na Twoją stronę. Przepisy rewelacja. Nie każdy mogę wypróbować. Dziś przyszłam i zrobiłam szybciutko te pączusie tylko dałam zwykły serek biały Emilki i wyszły genialne po prostu. Pozdrawiam serdecznie

  2. Odpowiedz

    Uwaga mnie pekly i poparzyly dlaczego pekaja?

      • Akaata
      • 27 lutego 2014
      Odpowiedz

      mi również popękały i niestety również poparzyły ręce, a bardzo uważałam i pilnowałam ich,
      wczoraj smakowały rewelacyjnie, dzisiaj niestety nieco gorzej, ale najważniejsze, że są :)

      • Weronika
      • 8 lutego 2013
      Odpowiedz

      Trzeba nad nimi czuwać, często przewracając w tłuszczu, a nie pozostawić na pastwę losu.

    • monika
    • 9 lutego 2013
    Odpowiedz

    a mozna zamienic mąkę ryżową na jakąś inną ?? bo ryżowej akurat nie mam a na pączusie ślinka leci :-)

  3. Odpowiedz

    A moje wyszły smaczne ale baaardzo bardzo twarde. Ciężko było je tez formować bo ciasto było jakby za rzadkie. Ale użyłam zwykłego serka może dlatego. Na pewno spróbuje z ricottą. Musi wyjść bo inne Twoje przepisy wychodzą.

  4. Odpowiedz

    O tym, że będę musiała stosować dietę bezglutenową dowiedziałam się niecałe 3 miesiące temu, początkowo bardzo trudno było mi się przyzwyczaić, ale takie strony jak Ta pozwalają mieć nadzieję, że wszystko da się zrobić

      • Weronika
      • 18 lutego 2014
      Odpowiedz

      Wszystko! :)

  5. Odpowiedz

    W głębokim tłuszczu je smażyć?

      • Weronika
      • 21 lutego 2014
      Odpowiedz

      Oczywiście :)

  6. Odpowiedz

    Rok mi zajęło zrobienie pączków :) Trochę popękały pomimo tego,że ciągle je mieszałam. Wydaje się mi,że to zależy od jakości wyrobienia ciasta. Ja wyrabiałam w malakserze i za krótko miałam go włączonego. Nie domieszała się mąka porządnie z serkiem i jak pękały to było widać serek. Są smaczne, trochę za bardzo czuć serek. Mam nadzieje,że moja córka będzie zadowolona.

    • Lena Mi
    • 24 października 2017
    Odpowiedz

    Witaj!
    Czy opcjonalnie można użyć drożdży? Czy ciasto wyrośnie na mące bezglutenowej?

      • Weronika
      • 24 października 2017
      Odpowiedz

      Jako zastępnika czy dodatkowo? Ciasto na mące bezglutenowej może oczywiście wyrosnąć, ale tutaj niekoniecznie jest sens komplikować.

    • Ewa
    • 6 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Pączki wybuchają w trakcie smażenia! Wykonałam wszystko zgodnie z przepisem i cały czas przewracalam. Były smażone ponad 2 minuty a nadal były blade więc minimalnie zwiększyłam moc płyty i nagle zaczęły wybuchać rozpryskując wokół wrzący olej! Mam poparzoną dłoń i kuchnię zalaną olejem. Wykonałam wiele potraw z Twoich przepisów i zwykle przepisy są świetne ale tutaj jest chyba coś nie tak. Ogólnie mówiąc nie jestem nowicjuszem w kuchni a pierwszy raz coś takiego zobaczyłam 😐

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011