Pascha

23 marzec 2013 , In: desery, Wielkanoc
0

Jeżeli pascha to tylko od serca, z uczciwie przygotowanym twarożkiem, w każdym kęsie nasiąknięta wanilią, której smaku nie można pomylić z żadnym sztucznym aromatem. 

Sposób na łatwe i pewne wytrącenie się twarożku podpatrzyłam dawno temu w lawendowym domu.

Niewielka pascha dla sześciu osób:

Potrzebne składniki:

– 1 l mleka*, 2 duże jajka, 200 g śmietany 18%, laska wanilii przekrojona na pół

Sposób przygotowania (najlepiej wieczorem):

Mleko z laską wanilii doprowadź do wrzenia. W śmietanie rozbełtaj jajka. Dodaj do niemal kipiącego mleka i na małym ogniu mieszaj do zważenia się całości. Odstaw do wystudzenia.

Sitko wyłóż gazą, lub czystą ściereczką i odciśnij na niej twarożek. Pozostaw do odsączenia na całą noc. Rano usuń wanilię.

100 g miękkiego masła, 100 ml śmietanki 30%, 150 g cukru pudru, skórka pomarańczowa

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę z pudrem. Dodaj po łyżce twarożku, a następnie wlej śmietankę. Do kremowej masy dodaj skórkę pomarańczową.

Paschę przełóż ponownie na sitko wyłożone gazą, przykryj i umieść w lodówce na 2 godziny.

Podawaj po przełożeniu na talerz.

Smacznego!

*żadnych niskotłuszczowych

_DSC2548

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 styczeń 2013

Kasza na śniadanie

bez jajek, bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie
Zobacz więcej
24 marzec 2013

Kokosowy

bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
9 grudzień 2012

Słodko, ostro

napoje
Zobacz więcej
  1. składniki dostępne :) chyba skuszę się na zrobienie tej paschy :)

  2. Super! Weroniko, co sądzisz dodawaniu inuliny do wypieków, próbowałaś? Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 24 marzec 2013

      Dobry pomysł :) Błonnika nigdy za dużo, choć trzeba zacząć od mniejszych dawek. Ja nigdy nie dodawałam.

  3. Nie wiem czy zrobię, bo nie przepadam za tego typu ciachami, ale kto wie?

    • Anna
    • 27 marzec 2013

    dziś zrobiłam pierwszy krok, czyli zakwaszenie mleka i odsączenie i… już podjadam efekt – serek, który pierwszy raz sama uzyskałam – PYSZOTA!!!! jutro powtórka kroku pierwszego bo niewiele twarożku zostało. Hahhaha! :)

  4. A taka paschę to się je samą? z chlebem? czy jak?
    Wyglada smakowicie ! 😉 A! I nowe zdjęcia sa przecudne 😉

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011