W tym roku święta bez płatka śniegu i czerwonych nosów. Na jutro jeszcze jedna propozycja pierniczkowa!
około 50 pierniczków
Pierniczki w czekoladzie, nadziewane powidłami:
Potrzebne składniki:
¨ 100 g gorzkiej czekolady, 1 szklanka miodu (pojemność 250 ml), jajko, około 400 g mąki bezglutenowej, (mniej lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta), 2 łyżki przyprawy do piernika, 1/3 łyżeczki sody, 50 g miękkiego masła, 2 łyżeczki kakao
¨ kilka arkuszy papieru do pieczenia, foremki do wykrawania pierniczków
¨ powidła śliwkowe, tabliczka czekolady + 1/4 mleczka zagęszczonego do polewy
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj miód i odstaw do ostudzenia.
Mąkę przesiej. 2/3 mąki umieść w misce. Dodaj sodę, przyprawę, masło, jajko oraz wystudzoną czekoladę.
Zagnieć gładkie ciasto, dodając po trochu pozostałą mąkę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, podsypując mąką. Przygotuj dwie szklanki. Większą wykrój z ciasta koła. Powidła nakładaj łyżeczką w odstępach bezpośrednio na pozostałe rozwałkowane ciasto. Na plamki nałóż wykrojone koła i mniejszą szklanką wycinaj pierniczki tak by automatycznie złączyła się górna i dolna warstwa, a powidła pozostały w środku. Przełóż na papier do pieczenia.
Piecz 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta).
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj mleczko i wymieszaj.
Pierniczki pokryj czekoladą, wystudź i przechowuj szczelnie zamknięte.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Weroniko, dzięki za przepis! Mam nadzieję, ze uda mi się jeszcze zrobić te pierniczki przed świętami
Składam właśnie zamówienie w – polecanych przez Ciebie – Free Delikatesach. Myślisz, że ta czekolada http://freedelikatesy.pl/czekolada_gorzka_bio_100g_rapunzel.html będzie odpowiednia? 
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
OMG wyglądają bosko!!!!!!!! <3
o jejciu jak ja lubię pierniczki 😀 Uwielbiam
Pierniczki planuję zrobić z dziećmi w tym roku. Zastanawiam się tylko ile przed świętami trzeba je upiec, by na czas były miękkie.
Jak najwcześniej i zamknąć w puszcze. Tylko nie wiem jak to będzie z nadziewanymi, te zjedliśmy w zeszłym roku natychmiast
Czekolada jest konieczna, mogę zastąpić ją kakao?
Czekolada.
Weroniko,dzieki za przepis!! Pierniczki sa pyszne:) Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat
Witam, a jakiej bg mąki Pani używa?
WERONIKO jakiego mleka użyć z puszki lub z kartonika ? pozdrawiam
Każde się nada.
Próbowałam je zrobić dwukrotnie. W smaku były dobre ale konsystencja…niezadowalająca. Po upieczeniu rozwalały się przy najmniejszym dotyku, ciężko było je nawet posmarować czekoladą, bo kawałki pierniczków przyklejały się do silikonowego pędzelka. Podczas jedzenia sypkie, zapychające – w ustach tworzyły kleistą masę. Nie dało się zjeść ani jednego pierniczka bez popijania szklanką wody. Nie wiem co robię nie tak. ;(
Weroniko, jakiej mąki najlepiej użyć do tych pierniczków?
jakie mąki najlepiej tu pasują? czy jednak jakaś gotowa mieszanka?
Witam;) Pierniczki wyglądają obłędnie, mam jedno pytanie, czy użyła Pani gotowej mieszanki mąki bezglutenowej czy wymieszała kilka, które były pod ręką? Pozdrawiam ciepło
Hej, jakiej mąki najlepiej użyć do tego przepisu?
Chciałabym wykonać takie pierniczki, ale chciałabym zapytać, jak moi poprzednicy, jakiej mąki użyć i w jakich proporcjach. Dziękuję i pozdrawiam