Pierniczki nadziewane

2

Wszystko czego chcę na święta, to rodzina, ciepły komin i zapach lasu. Nie będę ukrywać, że to co kiedyś było długo wyczekiwane, dzisiaj wydaje się dość oczywiste i nawet milion kolejnych lampek na ulicach, nie jest w stanie tego zmienić. Nie ma niecierpliwego oczekiwania, bo grudzień pojawia się coraz częściej znienacka, a ja cały czas zastanawiam się, czy to nie jest tak, że ostatnie Boże Narodzenie było jakoś wczoraj. Dzisiaj liczą się inne rzeczy, a raczej relacje, wytchnienie i spokój. I chociaż w Święta mogłabym zadowolić się kawałkiem dobrego chleba popitego prawdziwym, kwaśnym barszczem, w głowie mam też mały zestaw przepisów, którymi, jak co roku, chciałabym się z Wami podzielić. Recepturę na te pierniczki publikuję już od ponad dwóch tygodni. Skoro jednak deklarujecie chęć podglądania poszczególnych etapów przygotowania ciasta, nie pozostaje mi nic innego jak fotografować na raty, raz na kilka dni. Ten przepis testowałam głównie z myślą o warsztatach. Z tego też powodu, nie jestem już nawet w stanie zliczyć, ile blaszek pełnych piernikowych serc upiekłam w ostatnich tygodniach. To delikatne, mocno korzenne, nadziane ciasteczka, które najlepiej smakują następnego dnia lub później, gdy zmiękną. Oblane czekoladą mocno przypominają paczkowane wersje, jakie pamiętam z dzieciństwa. Przewiązane kokardką na pewno sprawdzą się na mały upominek. Polecam!

piernik (1)

15 sztuk

Pierniczki

składniki

ciasto

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 10 g przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł śliwkowych

polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki przesiej. Dodaj kakao oraz sól i wymieszaj. W rondelku umieść masło, miód oraz przyprawę korzenną. Podgrzej do połączenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i wymieszaj.

Do śmietany dodaj sok z cytryny oraz sodę. Wymieszaj. Do suchych składników wbij jajko, dodaj przestudzoną mieszankę oraz śmietanę. Dokładnie wyrób ciasto. Jeżeli potrzebujesz możesz dodać więcej mąki.

Ciasto podziel na kilka części. Dwie rozwałkuj osobno pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Na jednym płacie, w kilku miejscach, nałóż łyżeczką powidła. Przykryj drugą częścią ciasta i dociśnij wkoło nadzienia. Foremkami w kształcie serca wycinaj pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem.

Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gotowe ciasteczka wystudź na kratce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.

Pierniczki zanurz w czekoladzie, a następnie ułóż na kratce i pozostaw do zastygnięcia polewy.

Przechowuj zamknięte w puszce albo szczelnym pudełku.

Najlepsze drugiego lub kolejnego dnia.

Smacznego!

dfg4_SnapseedUwagi

  1. Używam domowej, świeżo zmielonej przyprawy korzennej. Jeżeli dodajesz mniej intensywną partię, śmiało możesz użyć jej więcej.
  2. W zależności od użytych składników, może zdarzyć się, że będziesz potrzebować więcej mąki. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale lepiej żeby było miękkie i luźne. Twarde sprawi, że ciasteczka będą kruche i popękają w piekarniku.
  3. Jeżeli nie masz dużego doświadczenia z wypiekami, wałkuj małe porcje ciasta i nie szalej z ilością nadzienia.
  4. Staraj się wałkować ciasto na jednakową grubość. Dzięki temu wszystkie pierniczki upieką się równomiernie. Nie trzymaj ich zbyt długo w piekarniku. W przeciwnym razie będą twarde i kruche.
  5. Ciasteczka możesz oblać czekoladą lub lukrem bezpośrednio po upieczeniu, ale pamiętaj by po zastygnięciu polewy, schować je do puszki na minimum jedną dobę. Dzięki temu nabiorą miękkości.
  6. Jeżeli pierniczki mają prezentować się estetycznie, potrzebujesz płynnej polewy. Jeżeli czekolada nadaje się bardziej do smarowania, dodaj więcej mleka i podgrzewaj aż nabierze jednolitej konsystencji.

 

DSC_6639_Snapseed

    • Joanna
    • 13 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Witam,
    Czym moglabym zastąpić smietane. Nie uzywam jej w ogóle wiec nie ma sensu kupowac dla jednej lyzki. Moze jogurt grecki?

      • Weronika
      • 18 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Może być :)

    • Anna
    • 13 grudnia 2017
    Odpowiedz

    A czy jajo mogę zamienić na siemię?

      • Weronika
      • 18 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Przykro mi, nie próbowałam z zamiennikami.

    • Marek
    • 22 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Ja zastapilem śmietanę dwiema łyżkami rejuvelacu (probiotyczny napój przygotowywany z ziaren, w moim wypadku z gryki niepalonej) pierniczki wyszły super. Był tylko problem z nakladaniem jednej warstwy ciasta na dolną z powidłami więc wykrawalem kółka i zlepialem pojedynczo. Btw przepis na pierogi idealne tez idealnie się sprawdził. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Oferta świąteczna

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011