Wszystko czego chcę na święta, to rodzina, ciepły komin i zapach lasu. Nie będę ukrywać, że to co kiedyś było długo wyczekiwane, dzisiaj wydaje się dość oczywiste i nawet milion kolejnych lampek na ulicach, nie jest w stanie tego zmienić. Nie ma niecierpliwego oczekiwania, bo grudzień pojawia się coraz częściej znienacka, a ja cały czas zastanawiam się, czy to nie jest tak, że ostatnie Boże Narodzenie było jakoś wczoraj. Dzisiaj liczą się inne rzeczy, a raczej relacje, wytchnienie i spokój. I chociaż w Święta mogłabym zadowolić się kawałkiem dobrego chleba popitego prawdziwym, kwaśnym barszczem, w głowie mam też mały zestaw przepisów, którymi, jak co roku, chciałabym się z Wami podzielić. Recepturę na te pierniczki publikuję już od ponad dwóch tygodni. Skoro jednak deklarujecie chęć podglądania poszczególnych etapów przygotowania ciasta, nie pozostaje mi nic innego jak fotografować na raty, raz na kilka dni. Ten przepis testowałam głównie z myślą o warsztatach. Z tego też powodu, nie jestem już nawet w stanie zliczyć, ile blaszek pełnych piernikowych serc upiekłam w ostatnich tygodniach. To delikatne, mocno korzenne, nadziane ciasteczka, które najlepiej smakują następnego dnia lub później, gdy zmiękną. Oblane czekoladą mocno przypominają paczkowane wersje, jakie pamiętam z dzieciństwa. Przewiązane kokardką na pewno sprawdzą się na mały upominek. Polecam!
15 sztuk
składniki
ciasto
polewa czekoladowa
wykonanie
Wszystkie rodzaje mąki przesiej. Dodaj kakao oraz sól i wymieszaj. W rondelku umieść masło, miód oraz przyprawę korzenną. Podgrzej do połączenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i wymieszaj.
Do śmietany dodaj sok z cytryny oraz sodę. Wymieszaj. Do suchych składników wbij jajko, dodaj przestudzoną mieszankę oraz śmietanę. Dokładnie wyrób ciasto. Jeżeli potrzebujesz możesz dodać więcej mąki.
Ciasto podziel na kilka części. Dwie rozwałkuj osobno pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Na jednym płacie, w kilku miejscach, nałóż łyżeczką powidła. Przykryj drugą częścią ciasta i dociśnij wkoło nadzienia. Foremkami w kształcie serca wycinaj pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem.
Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gotowe ciasteczka wystudź na kratce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.
Pierniczki zanurz w czekoladzie, a następnie ułóż na kratce i pozostaw do zastygnięcia polewy.
Przechowuj zamknięte w puszce albo szczelnym pudełku.
Najlepsze drugiego lub kolejnego dnia.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Witam,
Czym moglabym zastąpić smietane. Nie uzywam jej w ogóle wiec nie ma sensu kupowac dla jednej lyzki. Moze jogurt grecki?
Może być
A czy jajo mogę zamienić na siemię?
Przykro mi, nie próbowałam z zamiennikami.
Ja zastapilem śmietanę dwiema łyżkami rejuvelacu (probiotyczny napój przygotowywany z ziaren, w moim wypadku z gryki niepalonej) pierniczki wyszły super. Był tylko problem z nakladaniem jednej warstwy ciasta na dolną z powidłami więc wykrawalem kółka i zlepialem pojedynczo. Btw przepis na pierogi idealne tez idealnie się sprawdził. Pozdrawiam
Ile czasu wcześniej można zrobić pierniki żeby na święta były dobre ?
witam
a czy można zastąpić mąkę owsianą jakąś inną np. gryczaną, jaglaną lub kukurydzianą?
Jak długo można je przechowywać?
Dziękuję za ten przepis.
Pierniczki są przepyszne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i dzień później. Dłużej niestety nie przetrwały. Dużo prościej robi mi się je pojedynczo, więc roboty dużo, ale warto!