Po makowcach i piernikach- biszkopt

27 grudzień 2011 , In: ciasta
2

Pod choinką znalazłam między innymi dwa opasłe tomy pełne przepisów i fotografii. Postanowiłam czym prędzej wziąć się do pracy. Po świątecznym obżarstwie nie miałam jednak zamiaru karmić nikogo kalorycznymi kremami, upiekłam więc puszysty i lekki biszkopt.

Mimo, że bezglutenowy, pięknie wyrósł, a jego struktura jest bardzo puszysta. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz- „Słodka kuchnia polska”. Jest to duża i ciężka książka w której autorka zgromadziła zbiory rodzinne, przepisy cioć i babć.

Biszkopt można przełożyć. Będzie stanowił z pewnością dobrą bazę do wszelkiego rodzaju tortów. My zjedliśmy go w postaci takiej jak na zdjęciu i też było pysznie :)

 

przepis podaję z kilkoma swoimi modyfikacjami

około 10 porcji

Biszkopt:

Potrzebne składniki:

¨      6 jajek, szklanka cukru pudru, szklanka mąki krupczatki (użyłam pół szklanki bezglutenowej i pół skrobi kukurydzianej)

¨      Tłuszcz do formy, papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Spód i boki tortownicy (użyłam o średnicy 24 cm) natłuść. Dodatkowo z papieru do pieczenia odrysuj okrąg o wymiarach blaszki, wytnij go i dociśnij do dna tortownicy.

Jajka ubij z cukrem na parze (słownik). Ciepłą mieszankę zdejmij z naczynia z wodą i ubijaj do ochłodzenia się masy. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni około 40 minut. Piekłam 45.

Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i z formy. Studź do góry dnem.

 

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
17 lipiec 2013

Biszkopt

bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
28 sierpień 2012

Delicioso churros!

desery
Zobacz więcej
17 sierpień 2017

Ciabatta

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, pieczywo, wegańskie
Zobacz więcej
  1. Po prostu przepyszne. Polecam bardzo serdecznie! :):):)

  2. Po świętach niebardzo już miałam ochotę na cokolwiek, ale biszkopt, jak zwykle, pycha. Jak żartuje nasz sąsiad zza płotu, ciasta Wery można zaliczyć go kategorii „dla seniorów”. A to dlatego, że gryźć ich nie trzeba bo same rozpływają się w ustach. :)

  3. Weroniko a czy ten biszkopt koniecznie trzeba ubijac na parze?co to daje?Szukam przepisu na biszkopt do tortu Czy ten bedzie sie nadawał?i nie ukrywam takiego ktory raczej sie uda:-)))Na duża prostokątną blache

  4. szukam odpowiedzi na pytanie dlaczego pieczywo
    bezglutenowe tak łatwo się przypala.
    Gdybym kierowała się czasem pieczenia z przepisów
    byłby niezły węgielek nie ciasto.
    Piekarnik mam normalny,gazowy,”zwykłe ”
    ciasta pieką się normalnie.
    Poza tym jest b. mało przepisów bezglutenowych i
    prostych ,nie wymyślnych
    pozdrawiam

      • Weronika
      • 24 wrzesień 2014

      A jakie przepisy są wymyślne? Moje pieczywo się nie przypala. Myślę, że głównie chlebek musi pięknie wyrosnąć, wtedy równomiernie się piecze.

    • Monika
    • 8 lipiec 2018

    Mam pytanie. Czy ten biszkopt można nasączyć? Zwykle piekę biszkopty dzień wcześniej. Następnego dnia nasączam i robię masę budyniową z masłem. Teraz po raz pierwszy chcę upiec biszkopt bezglutenowy dla córki na tort i nie wiem czy mogę zrobić tak samo. Pozdrawiam

Reply to Kasia. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011