Pomarańczowa drożdżówka

3 kwietnia 2014 , In: babeczki i ciastka, bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Puchate, bułki zawijane z twarożkiem. Całość jak najbardziej świątecznie podkręcona pomarańczą. Drożdżówki na pewno nie obrażą się też za dodatek płatków migdałowych czy rodzynek.

9 sztuk (jedną upiekłam osobno :) )

Drożdżówki pomarańczowe z twarożkiem

składniki:

– ciasto drożdżowe: 350 g mąki bezglutenowej* + do podsypywania, 1 łyżeczka sypkich drożdży, ok szklanki mleka (250 ml- używam roślinnego), 1 jajko, 100 g cukru, 20 g masła, skórka otarta z 1 niewielkiej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 200 g twarogu półtłustego**, 75 g cukru pudru, sok z 1 pomarańczy,  kilka kropelek ekstraktu z wanilii

– lukier: 50 g cukru pudru, kilka łyżeczek wody, płatki migdałowe

wykonanie:

Masło rozpuść, wystudź. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, skórką. Dodaj cukier, wanilię, wbij jajko. Mleko delikatnie podgrzej i wlej wraz z masłem. Wyrób mikserem gładkie ciasto. Powinno być luźne, więc w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do znacznego zwiększenia objętości- 1-2 h.

Twaróg zblenduj z pozostałymi składnikami.

Wyrośnięte ciasto podsyp mąką aby dało się swobodnie formować. Przygotuj 9 wałeczków i rozciągnij je na blacie. Następnie spłaszcz i posmaruj twarożkiem, zroluj w ślimaczki.

Piecz 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C.

Podawaj z lukrem.

Smacznego!

*uniwersalna mieszanka

** można zmiksować go dobrze z pozostałymi składnikami lub użyć już zmielonego

IMG_4120_Snapseed

IMG_4107_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Weronika, a jak się czujesz jedząc sztucznie bezglutenowe wypieki (bo chyba dość często jesz)? Ja zauważyłam u siebie, że odkąd zaczęłam jeść ich więcej, znów gorzej się czuje. Jestem na diecie od roku, a piec częściej zaczęłam dopiero po pół roku diety. Znów gorzej się czuję, ostatnio to już fest, jak przed dietą… :(

      • Weronika
      • 4 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Co to znaczy „sztuczne”? Jeżeli chodzi o mąkę- gotowe mieszanki, to jem taką rzadko w przypadku właśnie jakiś drożdżowych wypieków bo z mąki naturalnej coś takiego nie wyjdzie. Oczywiście dobrze radzę aby przede wszystkim w diecie było jak najwięcej naturalnych produktów, słodycze w ogóle ograniczać, wtedy od czasu do czasu nie powinno się nic wydarzyć. A to, że na blogu widnieje 9 drożdżówek to nie znaczy, że ja je wszystkie pochłaniam, wręcz przeciwnie- rozdaję :)

  2. Odpowiedz

    Jako sztuczne mąki miałam na myśli mieszanki mąk bezglutenowych (skrobie, i inne składniki)

  3. Odpowiedz

    Witam, ciasto zrobilam, ale strasznie mi sie kleilo, nie moglam uformowac waleczkow. Wylalam wiec polowe na blache, polalam serem i wylalam reszte. Moj maz zje wszystko, wiec nie przezywal, ze nie bylo ‚waleczkow’. Jakkolwiek, zastanawiam sie, co zrobilam zle… wiecej maki spowodowaloby za twarde ciasto…

      • Weronika
      • 12 maja 2014
      Odpowiedz

      Jeżeli ciasto było za luźne to oczywiście, że więcej mąki :) Za twarde będzie jeżeli rzeczywiście już przy zagniataniu zaczynało by się lekko kruszyć.

    • Iza
    • 25 lipca 2014
    Odpowiedz

    Jakiej mieszanki użyłaś? :-) dzięki za odpowiedź!

      • Weronika
      • 26 lipca 2014
      Odpowiedz

      Mix Bread Schaer.

  4. Odpowiedz

    Można zrobić drożdżówkę bez jajek, pomonać? Proszę o taki przepis.

      • Weronika
      • 21 października 2014
      Odpowiedz

      Tak, wystarczy pominąć. Struktura ciasta straci ale tylko odrobinę :)

  5. Odpowiedz

    *pominąć

  6. Odpowiedz

    Mi również ciasto tak się lało, że połowa została na blacie. Mąki podsypałam „tonę”.. aż zrezygnowałam. Co mogło pójść nie tak? Trzymałam się ściśle przepisu..

      • Weronika
      • 29 listopada 2014
      Odpowiedz

      Musiało nie wyrosnąć odpowiednio. Nawet jeżeli ciasto jest luźne, to wyrośnięte jest puszyste. Wystarczy dosypać więcej mąki i zagnieść. Być może drożdże były nieświeże, a na przyszłość należy w takim razie zacząć od mniejszej ilości mleka.

      • Odpowiedz

        Czy mogłabyś powiedzieć jeszcze jakich drożdży użyłaś? :)

      • Odpowiedz

        Mam zamiar spróbować jeszcze raz, za bardzo kusi mnie możliwość zjedzenia pysznej drożdżówki, której nie miałam w ustach od 2 lat :(. Rzeczywiście, spojrzałam na opakowanie drożdży i napisane tam jest, że całość/500g mąki.. A ja bardziej przyłożyłam się do przepisu i dodałam łyżeczkę, a powinnam prawie całe opakowanie zużyć.

  7. Odpowiedz

    Co mogę użyć zamiast sera bo nabiału też nie mogę jeść?

      • Weronika
      • 10 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Jajko możemy pominąć. Zamiast sera może być jakiś gęsty dżem.

    • Olka
    • 19 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Osoby na diecie bezglutenowej mogą zauważyć gorsze samopoczucie po spożywaniu gotowych miksów bezglutenowych gdy obok nietolerancji glutenu występuje u nich inna nietolerancja pokarmowa np na białka pszenicy inne niż gluten lub nietolerancja ( niewykryta) np na kukurydzę czy ryż które są bardzo często składnikiem gotowych mieszanek.

  8. Odpowiedz

    Już kiedys piekłam wyszło pycha tylko ja rozwałkowałam placek nałożyłam nadzienie i pokroiłam na krążki i poukładałam zwojami do góry tak kiedys piełam z pszennej mąki i teraz zrobiłam tak samo:) a teraz po mleko do chłodni po jajka do kurnika a ser z lodówki choć dość tłusty bo swojej roboty ale najlepszy!!!:)

    • Sylwia
    • 17 marca 2016
    Odpowiedz

    A jeśli nie mam gotowej mieszanki? Mam za to małe kokosów, kukurydziana, jaglana i gryczana… To jakie proporcje? Bardzo dziękuję

      • Weronika
      • 17 marca 2016
      Odpowiedz

      Można je wszystkie pomieszać w równych proporcjach, koniecznie dodając jeszcze mąkę ziemniaczaną, ale efekt nie będzie taki jak z gotowcem.

    • Monika
    • 19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo smaczne , wyszly jak z obrazka . Dziekuje za przepis, marzylam o drozdzowkach z serem , nie majac pomaranczy zrobilam z cytryna , smakuja wybornie . Niebawem napewno wyprubuje inne propozycje .

    • ola
    • 3 października 2016
    Odpowiedz

    czy do ciasta można dodać puree z dyni, żeby powstały bułeczki dyniowo-pomarańcowe?:) jeżeli tak, to w jakiej ilości?

      • Weronika
      • 4 października 2016
      Odpowiedz

      Można pokombinować :) Myślę, że można spokojnie pominąć jajko, dodać około 150 ml mleka i jakieś 150 g pure. Jednak to tylko czysto teoretyczny strzał. Trzeba wyrobić ciasto i zobaczyć ile mokrych składników będzie potrzebnych.

    • magda
    • 13 maja 2017
    Odpowiedz

    Dzięki Tobie niemożliwe stało się możliwe nareszcie po wielu latach zjadłam drożdżówkę dzięki wielkie

    • Małgorzata
    • 27 marca 2018
    Odpowiedz

    Drożdżówki wyszły super ! użyłam Shar Mix B i świeże drożdże .

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011