Sernik caffe latte

21 września 2014 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
1

Kiedy idzie jesień, a sprawy toczą się trochę nie po mojej myśli piekę słodkie ciasto. Zwarty ale delikatny, zdecydowanie kawowy sernik oprószony kakao. Jakiś czas temu kiedy zapotrzebowanie na cukier spadło w naszych czterech kątach, kupiłam mniejsze rozmiary foremek. I tak oto sernik w rozmiarze 18 cm, jest w stanie nas pocieszyć przez kilka dni. Zdecydowanie polecam!

Przygotowanie sernika najlepiej zacząć wieczorem.

 

8 kawałków (średnica 18 cm)

Sernik caffe latte

składniki:

– 0,5 kg sera mielonego trzykrotnie

– 125 ml śmietanki 30%

– 2 duże jajka

– 150 g cukru

– 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 płaskie łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej*

wierzch:

– kakao w proszku

– 100 ml śmietany 30%

– ziarenka kawy

wykonanie:

Spód foremki o średnicy od 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z wierzchu owiń formę folią aluminiową aby w trakcie pieczenia woda nie przedostała się do ciasta.

Ser zmiksuj z cukrem. Dodaj po jednym jajku, a następnie płynnie wlej kremówkę. Dodaj mąkę, kawę i wszystko połącz w jednolitą masę.

Przełóż do foremki, wyrównaj uderzając lekko o blat.

Formę z sernikiem umieść w dużej formie wypełnionej do połowy wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 1h.

Po upieczeniu wyjmij formę z wodą, a sernik wstaw do piekarnika i tam pozostaw go do wystudzenia. Po kilku godzinach przełóż go do lodówki.

Przed podaniem posyp równomiernie kakao, ubij śmietanę i ozdób rozetkami i ziarenkami kawy.

Smacznego!

* drobno mielonej

_DSC2656_Snapseed

_DSC2675_Snapseed

_DSC2678_Snapseed

freelogo

 

 

    • Mama
    • 21 września 2014
    Odpowiedz

    Choć serniki nie są moimi faworytami, ten kawowy, którym Wera przywitała mnie dziś po powrocie z podróży, jest absolutnie wyjątkowy. Było coś jeszcze, ale skoro na razie nic o tym nie pisze, więc i ja będę milczeć. :) Rzeczywiście, ostatnio jadamy niewiele słodkości. Tym sposobem w lodówce jeszcze całkiem spore kawałki obu dzisiejszych ciast. Świat na głowie stanął. :)

    • Ilona
    • 22 września 2014
    Odpowiedz

    Piekny sernik! A jakiej kawy sprawdzonej używasz, bo u nas oprócz celiaki jeszcze alergia na pszenicę. Z tego co mówiono na sympozjum, skrobia pszenna jest dodawana jako nośnik smaku dmiędzy innymi do kaw. Nie piję kawy rozpuszczalnej, stąd moje pytanie?

      • Weronika
      • 22 września 2014
      Odpowiedz

      Bardzo możliwe ale na pewno dotyczy to tych tańszych gdzie aromat trzeba jeszcze wzmocnić, a i kawa nie jest jedynym składnikiem. Ja użyłam Nescafe Gold Barista Style. Swoją drogą byłam ostatnio na pokazie baristów i okazuje się, że kawa rozpuszczalna nie jest wynikiem jakieś chemicznej mieszanki (jak myślałam) ale powstaje za pomocą obróbki, która rozbija ziarenka na malutkie kawałki i odparowuje wodę. Podsumowując myślę, że w dobrej kawie możemy się spodziewać tylko kawy :)

    • Aga
    • 10 października 2014
    Odpowiedz

    Niestety nie mam tak duzego naczynia na wode. Moge piec na sucho?

    • Aga
    • 10 października 2014
    Odpowiedz

    Znalazlam jednak to naczynie. Pieklam z podwojnej porcji. bojac sie, ze wyplynie z tortownicy podzielilam go na dwie formy-niepotrzebnie, sernik wcale nie urosl. W smaku pyszny, pomimo tego ze jeszcze cieply. Pzdrawiam.

    • Kinga
    • 16 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy mogę zwykłą granulowaną kawę rozpuszczalną zmielić w młynku i taką użyć w przepisie?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011