Puszysty keks sentymentalny

16 grudzień 2016 , In: bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
2

Ciasto pełne bakalii to świąteczna klasyka gatunku, ale też placek, który po prostu trzeba lubić. Ten kto z uporem wydłubuje wszystkie rodzynki z sernika raczej nie odnajdzie się w tych klimatach. Dla mnie jest to pozycja sentymentalna- jedno z pierwszych ciast jakie udało mi się samodzielnie upiec. Pierwotnie przygotowywałam je jako babeczki, do których dodawałam żurawinę i orzechy. Piekłam je niezliczone ilości razy, zawsze puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Przepadałam za nimi po prostu. Wierni czytelnicy mogli widzieć ten przepis w archiwum bloga. Bardzo często dostaję jednak pytania o receptury, które dodawałam bardzo dawno temu, a których nie piekłam już całe lata, czasami nawet nie pamiętam. Chciałabym więc przypomnieć ten pyszny keks, ale w nowej wersji, bez gotowych mieszanek. To bardzo proste ciasto, o krótkim składzie, w którym najważniejszym etapem jest porządne ubicie żółtek i piany z białek. Zaryzykowałabym tezę, że nie może się nie udać. Jutro będziemy piec je na warsztatach.

Dobrej nocy! ♥

Keks

składniki

  • 5 jajek
  • 175 g cukru (lub innego sypkiego słodziku)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g ulubionych suszonych owoców
  • 1 duże jabłko lub gruszka

wykonanie

Bakalie posiekaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj razem.

Małą keksówkę natłuść delikatnie, wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej.

Białka ubij na sztywną pianę, odstaw. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę przez 5-7 minut. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj mąkę, a następnie wmieszaj bakalie.

Dodaj pianę i połącz delikatnie, ale dokładnie za pomocą dużej szpatuły lub drewnianej łyżki. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C

Jeszcze ciepłe możesz polukrować. Krój po zupełnym wystudzeniu.

Smacznego!

dsc_8524_snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
21 lipiec 2012

Ciasta, tarty, republiki

Bez kategorii
Zobacz więcej
29 sierpień 2011

Tarta z gruszkami

ciasta
Zobacz więcej
1 sierpień 2012

Upieczmy chleb z bananów

ciasta
Zobacz więcej
    • Urszula
    • 20 grudzień 2016

    Jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą?

    • wioletta
    • 27 grudzień 2016

    Witam!
    Ciasto pieknie wyglada, Ale bez proszku Do pieczenia?
    Czy to Tak powinno byc?
    Pozdrawiam

    • Sylwia
    • 10 luty 2017

    Witam. Czy pisząc mąka ziemniaczana masz na myśli skrobie ?

    • Ani
    • 29 listopad 2017

    Witam Ciasto jak rozumie jest bez proszku do pieczenia i żadnych spulchniaczy

    • Agnieszka
    • 29 grudzień 2021

    Jaki wymiar keksówki ?

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011