Pyszny i prosty makaron z brokułami

22 października 2013 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, dania główne
0

Odkąd wyeliminowaliśmy z codziennego menu mięso, w lodówce obowiązkowo czeka różyczek zieloniutkiego brokuła. Jego połączenie z marchewką i selerem jest wyjątkowo trafione. A jeżeli mowa o makaronie i garści prażonego słonecznika, zapowiada się pyszny obiad!

Warto zaopatrzyć się w buteleczkę sosu tamari. Już łyżeczka zamieni ten makaron w prawdziwą ucztę.

dla 3 osób

Makaron z brokułami

składniki:

– 300 g bezglutenowego makaronu spaghetti*

– 1 mały brokuł, 2 duże marchewki, 1/2 selera

– 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari, garść ziaren słonecznika

– oliwa, sól morska

wykonanie:

Brokuła pokrój na małe kawałki. Marchewkę i selera obierz. Marchewkę ‚pokrój’ za pomocą obieraczki na wstążki. Selera w słupki.

Rozgrzej na patelni oliwę i wyłóż warzywa. Podduś około 8 minut. Dodaj sos sojowy i posól. Słonecznik podpraż na suchej patelni.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Odcedź. Wymieszaj z warzywami i podgrzej. Podawaj cieplusi, posypany chrupiącym słonecznikiem.

Smacznego!

*używam tylko makaronu z brązowego ryżu, np. Doves Farm

_DSC2163_Snapseed

    • Kinga
    • 24 października 2013
    Odpowiedz

    Gdzie kupujesz taki sos? ja gdziekolwiek się natkne to każdy ma gluten ;/

      • Weronika
      • 24 października 2013
      Odpowiedz

      W Szczecinie mamy sklep ze zdrową żywnością „Wakame”, a sos jest z firmy Terrasana. W internecie właśnie znalazłam na stronie naturo.pl :)

      • Odpowiedz

        Gdzie kupujesz makaron firmy Doves? Mają inne makarony oprócz spaghetti? Znalazłam tylko mieszankę ryżu z kukurydzą z tej firmy.

          • Weronika
          • 30 października 2013
          Odpowiedz

          Bezpośrednio na brytyjskiej stronce. Jest oczywiście więcej rodzajów makaronu a produkty teoretycznie są na stronie Balvitena ale bardzo rzadko dostępne.

    • Kasia Ka
    • 30 października 2013
    Odpowiedz

    O, widziałam ten przepis na blogu Free Delikatesów :) Fajnie, że współdziałasz z dobrymi sklepami, lubię i Twój blog i Free, więc tym chętniej robię zakupy i wcielam Twoje przepisy w życie. Dobra robota! :)

  1. Odpowiedz

    Super połączenie!
    Zrobiłam oryginalną wersję i dzisiaj wariację bez makaronu, za to z pietruszką i topinamburem – również smaczne :)

    Fajnie, że wyeliminowaliście mięso, ja też nie jem zwierząt.
    Mogę wiedzieć czy ze względów etycznych czy zdrowotnych?:)
    Pozdrawiam!:)

      • Weronika
      • 3 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Eh, właściwie zdrowotnych bo ryby zostały. Po liceum chciałabym zostać rozsądną wegetarianką.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011