Risotto

3 stycznia 2014 , In: bez jajek, bez orzechów, bez soi, dania główne
0

Zanim na dobre rozpoczęła się sylwestrowa noc, siedziałyśmy z przyjaciółkami nad późną kolacją wspominając to i owo. Jedna z nich przygotowała tak pyszne risotto, że nie widziałyśmy problemu by dojeść je jeszcze o szóstej nad ranem. 

Kiedy wróciłam do domu wertowałam wszelkie informacje na temat klasycznej, włoskiej wersji i zasad jej przygotowania. Tak naprawdę to prosta potrawa, którą można podać na tysiące sposobów. Ważne by nie odstępować od kilku sztandarowych reguł.

Ryż Carnaroli z czerwoną cebulą i rozmarynem balansuje na granicy słodyczy. Warto zacząć od tradycyjnej wersji- masło, ryż, cebula, bulion i przepaść wraz z pierwszym kęsem.

Pamiętaj o dobrej jakości bulionie, najlepiej intensywnie warzywnym z garstką przypraw, który długo będzie bulgotał na maleńkim ogniu otulając kuchnię pięknym aromatem.

 

dla 4 osób

Risotto z czerwoną cebulą i rozmarynem 

składniki:

– 3 czerwone cebule, 50 g masła, 1 łyżeczka rozmarynu (+ świeże gałązki do podania)

– 200 g ryżu Carnaroli

– 750 – 1000 ml bulionu warzywnego*

wykonanie:

Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na gorącym maśle. Dodaj partiami ryż i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodawaj bulion stopniowo, łyżka po łyżce aż ryż wchłonie płyn i napęcznieje.

Dopraw rozmarynem.

Smacznego!

* Na 4 l wody użyj 1,5 kg warzyw: marchew, seler, pietruszka oraz 1 łyżkę pokruszonych liści laurowych i łyżeczkę ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem 1,5 h na małym ogniu, powoli wydobywając aromaty.

1079287_692722667419895_739849929_n

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 czerwca 2017

Prosty ucieraniec z rabarbarem

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
31 lipca 2011

Lody, lody dla…

Bez kategorii
Zobacz więcej
30 lipca 2013

Szarlotka z morelą

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Ooo widze wersja ulepszona, bede musiala wyprobowac. 😀 W ogole to ciesze sie ze wam smakowalo. :*

  2. Odpowiedz

    A próbowałaś zrobić risotto na białym winie ? Ryż smażymy, dolewamy wina, czekamy aż ziarno wchłonie płyn, potem dolewamy bulion. Do tego pieczarki, szynka, cukinia, groszek, co kto lubi. a na koniec włoski parmezan świeżo tarty.

      • Weronika
      • 13 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Do każdego można dodać wino, nawet czerwone. Coś się może pojawi :)

  3. Odpowiedz

    Pycha;) wczoraj zrobilam i po prostu genialne;) bede czesto wracac dotego przepisu:)

      • Weronika
      • 3 lutego 2014
      Odpowiedz

      Radość wielka!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011